Skoči do osrednje vsebine

Turkmenistan

Obvestilo Ministrstva za zunanje in evropske zadeve

Zaradi še vedno prisotne možnosti okužbe z virusom COVID-19 slovenskim državljanom svetujemo, da pri načrtovanju poti v tujino spremljajo širjenje virusa in njegove prisotnosti na območju načrtovane poti ter preverijo pogoje vstopa v ciljno državo ter upoštevajo odločitve tamkajšnjih oblasti. Slovenskim državljanom, ki se vračajo v domovino, priporočamo upoštevanje priporočil Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ).

Varnost potovanj

Ni podatkov o varnostnih razlogih, zaradi katerih bi odsvetovali potovanje. Svetujemo običajno previdnost.

MAREC 2020:

Vlada Turkmenistana je sporočila, da bodo državljani vseh držav, v katerih so potrjeni primeri COVID-19 ali popotniki, ki so pred kratkim obiskali državo s potrjenimi primeri, podvrženi začetnemu zdravniškemu pregledu na mejnih kontrolnih točkah in vstopnih točkah in po možnosti karanteni za nedoločen čas. Karanteni so lahko podvrženi tudi potniki z netipičnimi simptomi obolelosti, četudi ne  potujejo v države iz katerih so potrjeni primeri COVID-19 ali iz njih. V primeru zavrnitve karantene je vstop v državo lahko zavrnjen. Transportne povezave Turkmenistana s Kitajsko, Iranom, Turčijo so začasno ukinjene ali omejene.

Morebitnim potnikom priporočamo, da spremljajo tudi obvestila diplomatskih predstavništev držav članic EU v Ašgabadu in letalskih prevoznikov. 

Posodobljene informacije v zvezi s covid-19 lahko najdete na spletnih straneh Veleposlaništva Republike Slovenije v Moskvi.

Vstop v državo

Slovenski državljani potrebujejo vizum za vstop v Turkmenistan.

Veljavnost potnega lista mora biti najmanj za čas trajanja turkmenistanskega vizuma.

Za dodatne informacije se obrnite na

Veleposlaništvo Turkmenistana na Dunaju
Argentinierstraße 22/Stg. II/EG
1040 Dunaj
Avstrija
T: +43 1 503 64 70
E: austria@online.tm
WWW: https://austria.tmembassy.gov.tm/en

Konzularna pomoč

Konzularna zaščita se zagotavlja nerezidenčno iz druge države. Slovenski državljani se lahko za nujno konzularno zaščito obrnejo na diplomatsko predstavništvo in konzulat katerekoli države članice Evropske unije.

Splošna opozorila

Varnostno stanje v glavnem mestu Ašhabat in v večjih mestih (Turkmenbašhi, Merv) je na splošno  dobro. Svetujemo posebno pozornost pri potovanjih v nočnih urah in pri potovanjih izven mest, predvsem zaradi slabih cestnih razmer.

V državi so nekatera obmejna področja z omejenim dostopom. Za vstop na ta področja je potrebno imeti posebno dovoljenje. Meje z Afganistanom in Iranom sta še posebno občutljivi. Ašhabat, luka Turkmenbašhi in starodavno mesto na svileni poti - Merv/Mary – niso v območju z omejenim dostopom. Svetujemo, da se pred odhodom iz prestolnice o svojem nadaljnjem potovanju posvetujete s krajevno potovalno agencijo.

Za vožnjo po Turkmenistanu je potrebno imeti mednarodno vozniško dovoljenje.

Posedovanje in uporaba nedovoljenih drog sta zakonsko prepovedana. Zoper omenjeni kazni so zagrožene dolgotrajne zaporne kazni. Razmere v zaporih so zelo skromne.

Moška homoseksualna dejanja so zakonsko prepovedana. Zanje je zagrožena zaporna kazen. Odsvetujemo izkazovanje naklonjenosti v javnosti.

Fotografiranje uradnih stavb in poslopij (letališča, vojaške postojanke, policijske postaje, vladna poslopja, veleposlaništva in predsedniška palača) je prepovedano.


Priporočamo, da upoštevate naslednje napotke pred potovanjem.

Informacije o morebitnih obveznih in priporočljivih cepljenjih so na voljo na spletni strani Zdravi na pot in nazaj.

Splošno opozorilo o nevarnosti terorizma.