Skoči do osrednje vsebine

Tunizija

Obvestilo Ministrstva za zunanje in evropske zadeve

Državljanom svetujemo, da pri načrtovanju poti v tujino preverite veljavnost svojih dokumentov, spremljate razmere na območju načrtovane poti, poskrbite za ustrezno potovalno zdravstveno zavarovanje, preverite pogoje vstopa v ciljno in tranzitne države ter upoštevate navodila tamkajšnjih oblasti. Izpolnite lahko tudi spletni obrazec o vašem potovanju v tujino.

Varnost potovanj

 • Stopnja tveganja

  Povišana stopnja previdnosti: Svetujemo dodatno previdnost ter preverjanje in pridobitev informacij iz drugih virov. Obstajajo lahko določeni varnostni zadržki za potovanja v posamezne dele države.

 • Barvna lestvica
 • Zadnje aktualno obvestilo

  /

Varnost in kriminal

 • Priporočamo, da se izognete naslednjim območjem

  Nacionalni park gora Chaambi; celoten obmejni pas z Alžirijo in Libijo (južno od kraja Rjim Maatoug); območje mejnih prehodov Ghardimaou, Hazoua in Sakiet Sidi Youssef vzdolž meje z Alžirijo.

  Več lokacij v izoliranih gorskih območjih ozemlja guvernejev El Kef, Kasserine in Sidi Bouzid (Bir Lahfay, Sidi Ali Ben Aoun, Sidi Ich, Jebel Oudada, Jebel Ghardek, Jebel Kemayem in Jebel Rakhmet) so območja vojaških operacij in ni priporočljivo, da se približate tem območjem.

 • Politična situacija

  Zaradi notranje politične situacije v Tuniziji potekajo pogosto demonstracije in protesti z malo ali nič opozorila. Včasih lahko postanejo nasilni. Večje demonstracije in protesti običajno potekajo v osrednjih predelih Tunisa in drugih večjih mest ter v bližini vladnih zgradb. Demonstracije so pogosto ob koncih tedna. Izogibajte se demonstracijam in protestom, kjer koli je to mogoče, in upoštevajte nasvete lokalnih oblasti.

 • Kriminal

  Pojavljajo se primeri ropa, žeparjenja, tatvine torb in majhnih tatvin. Če je mogoče, se izogibajte prenašanju vseh pomembnih dokumentov, denarja in drugih dragocenosti v isti torbi.

  Na turističnih območjih so se zgodile kraje na mimovozečih skuterjih in motornih kolesih.

 • Terorizem

  V zadnjih letih so tunizijske oblasti sprejele nove protiteroristične ukrepe v prestolnici in drugod po državi. Izredne razmere, ki so jih lokalne oblasti razglasile leta 2015, so bile ob različnih priložnostih podaljšane in veljajo še danes. Na glavnih prometnih žilah, v prestolnici, v pristaniščih, letališčih in na drugih občutljivih mestih je še vedno povečana varnostna kontrola, tudi preko kontrolnih točk, na katerih so uniformirane osebe in osebe v civilu.

Zdravje

Splošno

 • Lokalni zakoni

  Tunizija je muslimanska država. Svetujemo spoštovanje lokalnih tradicij, običajev, navad in vere. Prav tako svetujemo, da s svojim ravnanjem ne izstopate v javnosti. V obalnih predelih države, ki so bolj turistični, je spremenljivo, da se popotniki oblačijo tako kot v Evropi. Tistim, ki nameravate obiskati večja mesta, verske kraje ali bolj oddaljena področja, pa svetujemo zmernejša oblačila in izogibanje oblačilom, ki bi bila za lokalno prebivalstvo žaljiva.

  Posedovanje, uporaba in trgovanje z drogami so težja kazniva dejanja. Zaporna kazen je predvidena že za posedovanje majhnih količin mehkih drog.

  Homoseksualnost se v Tuniziji šteje za kaznivo dejanje.

  Tunizijska zakonodaja je še posebej stroga glede kaznivih dejanj zoper spolno nedotakljivost mladoletnih oseb. Po lokalni zakonodaji se polnoletnost dopolni pri osemnajstih.

  Vedno imejte pri sebi osebni dokument s fotografijo (na primer kopijo svojega potnega lista) in bodite pripravljeni, da ga pokažete uniformiranim varnostnim uradnikom, če to zahtevajo.

 • Vožnja in najem avtomobila

  Vožnja je lahko nevarna, zlasti po temi. Številne ceste v mestih in na podeželju nimajo ustrezne cestne razsvetljave.

  Policisti pogosto ustavljajo avtomobile za pregled, še posebej najete avtomobile.

  Avtobusi so natrpani. V avtobusih se dogajajo manjša kazniva dejanja.
  Taksiji so na voljo, vendar so v večjih mestih ob prometnih konicah lahko prezasedeni. Večina taksijev je opremljenih s taksimetri, ki jih je treba aktivirati za vsa potovanja.
  Železniške storitve so na splošno varne. Drobni kriminal se dogaja na mestnih in medkrajevnih vlakih. Ves čas bodite izjemno pozorni na svoje stvari.

 • Denar

  Valuta je tunizijski dinar (TND).

  Glede vnosa in iznosa tunizijskega dinarja (TND) dobite informacije na spletni strani Tunizijske carinske uprave (https://www.douane.gov.tn/?id=187)

  Bankomati so na turističnih območjih široko dostopni in jih najdete v vseh večjih središčih. Kreditne kartice sprejemajo številne ustanove v mestnih in turističnih območjih.

 • Naravne nesreče in podnebje

  Na severu Tunizije deževno obdobje običajno traja od oktobra do maja.

  Peščene in prašne nevihte so pogoste.

  Čeprav Tunizija ni v potresnem območju z visokim tveganjem, lahko občasno pride do nizke potresne aktivnosti.

 • Opombe

  197 (policija - v mestih in krajih)
  193 (nacionalna garda - na podeželju ali v manjših vaseh)
  190 (nujna pomoč)
  198 (civilna zaščita)

Vstop v državo

Slovenski državljani za vstop v Tunizijo vizuma ne potrebujejo. Za vstop potrebujete potni list z veljavnostjo vsaj šest mesecev od datuma vstopa v Tunizijo.

Pred potovanjem se glede morebitnih drugih vstopnih pogojev pozanimajte pri vseh tranzitnih in ciljni državi.

Konzularna pomoč

Konzularna zaščita se zagotavlja nerezidenčno iz druge države. Slovenski državljani se lahko za nujno konzularno zaščito obrnejo na diplomatsko predstavništvo in konzulat katerekoli države članice Evropske unije.