Skoči do osrednje vsebine

Tunizija

Obvestilo Ministrstva za zunanje in evropske zadeve

Državljanom svetujemo, da pri načrtovanju poti v tujino preverite veljavnost svojih dokumentov, spremljate razmere na območju načrtovane poti, poskrbite za ustrezno potovalno zdravstveno zavarovanje, preverite pogoje vstopa v ciljno in tranzitne države ter upoštevate navodila tamkajšnjih oblasti. Izpolnite lahko tudi spletni obrazec o vašem potovanju v tujino.

Varnost potovanj

Obstajajo določeni varnostni zadržki za potovanja v posamezne dele države. Nekatera področja bi lahko bila nevarna zato v te predele države odsvetujemo vsa potovanja, ki niso nujna. Svetujemo dodatno previdnost ter dodatno preverjanje in pridobitev podatkov iz drugih virov.

Svetujemo, da se izognete vsem potovanjem na naslednja območja:

  • Nacionalni park gora Chaambi;
  • celoten obmejni pas z Alžirijo in Libijo (južno od kraja Rjim Maatoug);
  • območje mejnih prehodov Ghardimaou, Hazoua in Sakiet Sidi Youssef vzdolž meje z Alžirijo.

Vstop v državo

Slovenski državljani za vstop v Tunizijo vizuma ne potrebujejo.

Za vstop potrebujete potni list z veljavnostjo vsaj šest mesecev od datuma vstopa v Tunizijo.

Konzularna pomoč

Konzularna zaščita se zagotavlja nerezidenčno iz druge države. Slovenski državljani se lahko za nujno konzularno zaščito obrnejo na diplomatsko predstavništvo in konzulat katerekoli države članice Evropske unije.

Splošna opozorila

Izredne razmere v Tuniziji, ki so bile razglašene po samomorilskem napadu na policijski avtobus novembra 2015, so podaljšane do 31. 12. 2019.

Obiskovalci naj bodo pozorni na potencialno grožnjo globalnega terorizma in možnost reakcije ob razvoju dogodkov v regiji. V preteklosti so že bili izvedeni teroristični napadi v krajih, kjer se zadržujejo turisti (marec 2015 oborožen napad na narodni muzej Bardo v središču prestolnice Tunis, junij 2015 v turističnem letovišču Sousse). Svetujemo, da se o trenutni situaciji v državi temeljito pozanimate iz vseh dosegljivih virov ter dosledno upoštevate navodila tamkajšnjih varnostnih organov.

Tunizija je muslimanska država. Svetujemo spoštovanje lokalnih tradicij, običajev, navad in vere. Prav tako svetujemo, da s svojim ravnanjem ne izstopate v javnosti. V obalnih predelih države, ki so  bolj turistični, je spremenljivo, da se popotniki oblačijo tako kot v Evropi. Tistim, ki nameravate obiskati večja mesta, verske kraje ali bolj oddaljena področja, pa svetujemo zmernejša oblačila in izogibanje oblačilom, ki bi bila za lokalno prebivalstvo žaljiva.

Posedovanje, uporaba in trgovanje z drogami so huda kazniva dejanja. Zaporna kazen je zagrožena celo za posedovanje majhnih količin mehke droge.

Homoseksualnost se v Tuniziji smatra za kaznivo dejanje. Kazensko preganjane so tudi izven zakonske zveze.


Priporočamo, da upoštevate naslednje napotke pred potovanjem.

Informacije o morebitnih obveznih in priporočljivih cepljenjih so na voljo na spletni strani Zdravi na pot in nazaj.

Splošno opozorilo o nevarnosti terorizma.