Skoči do osrednje vsebine

Tunizija

Koronavirus (SARS-CoV-2)

Aktualne informacije in navodila najdete na strani Koronavirus (SARS-CoV-2).

Se želite cepiti proti covid-19? Prijavite se!

Na pametne telefone si namestimo aplikacijo #OstaniZdrav, ki nam sporoči, ali smo bili v stiku z okuženo osebo.

Nosimo zaščitno masko, redno si umivajmo in razkužujmo roke, poskrbimo za pravilno higieno kašlja ter ohranimo medosebno razdaljo dveh metrov.

Obvestilo Ministrstva za zunanje zadeve

Zaradi še vedno prisotne možnosti okužbe z virusom COVID-19 slovenskim državljanom svetujemo, da pri načrtovanju poti v tujino spremljajo širjenje virusa in njegove prisotnosti na območju načrtovane poti ter preverijo pogoje vstopa v ciljno državo ter upoštevajo odločitve tamkajšnjih oblasti. Slovenskim državljanom, ki se vračajo v domovino, priporočamo upoštevanje priporočil Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ).

Pri vstopu državljanov tretjih držav v Slovenijo na zunanji schengenski meji še vedno veljajo omejitve nenujnih potovanj. Aktualne informacije o določanju nujnosti potovanj najdete na strani policije, o prehajanju meja, ukrepih na meji ob vstopu v Slovenijo in sezname držav pa na posebni strani Prehajanje meja.

Varnost potovanj

Informacije v povezavi s koronavirusom so dostopne na spletni strani veleposlaništva Slovenije v Rimu.

Obstajajo določeni varnostni zadržki za potovanja v posamezne dele države. Nekatera področja bi lahko bila nevarna zato v te predele države odsvetujemo vsa potovanja, ki niso nujna. Svetujemo dodatno previdnost ter dodatno preverjanje in pridobitev podatkov iz drugih virov.

Svetujemo, da se izognete vsem potovanjem na naslednja območja:

  • Nacionalni park gora Chaambi;
  • celoten obmejni pas z Alžirijo in Libijo (južno od kraja Rjim Maatoug);
  • območje mejnih prehodov Ghardimaou, Hazoua in Sakiet Sidi Youssef vzdolž meje z Alžirijo.

Vstop v državo

Slovenski državljani za vstop v Tunizijo vizuma ne potrebujejo.

Za vstop potrebujete potni list z veljavnostjo vsaj šest mesecev od datuma vstopa v Tunizijo.

Konzularna pomoč

Konzularna zaščita se zagotavlja nerezidenčno iz druge države. Slovenski državljani se lahko za nujno konzularno zaščito obrnejo na diplomatsko predstavništvo in konzulat katerekoli države članice Evropske unije.

Splošna opozorila

Izredne razmere v Tuniziji, ki so bile razglašene po samomorilskem napadu na policijski avtobus novembra 2015, so podaljšane do 31. 12. 2019.

Obiskovalci naj bodo pozorni na potencialno grožnjo globalnega terorizma in možnost reakcije ob razvoju dogodkov v regiji. V preteklosti so že bili izvedeni teroristični napadi v krajih, kjer se zadržujejo turisti (marec 2015 oborožen napad na narodni muzej Bardo v središču prestolnice Tunis, junij 2015 v turističnem letovišču Sousse). Svetujemo, da se o trenutni situaciji v državi temeljito pozanimate iz vseh dosegljivih virov ter dosledno upoštevate navodila tamkajšnjih varnostnih organov.

Tunizija je muslimanska država. Svetujemo spoštovanje lokalnih tradicij, običajev, navad in vere. Prav tako svetujemo, da s svojim ravnanjem ne izstopate v javnosti. V obalnih predelih države, ki so  bolj turistični, je spremenljivo, da se popotniki oblačijo tako kot v Evropi. Tistim, ki nameravate obiskati večja mesta, verske kraje ali bolj oddaljena področja, pa svetujemo zmernejša oblačila in izogibanje oblačilom, ki bi bila za lokalno prebivalstvo žaljiva.

Posedovanje, uporaba in trgovanje z drogami so huda kazniva dejanja. Zaporna kazen je zagrožena celo za posedovanje majhnih količin mehke droge.

Homoseksualnost se v Tuniziji smatra za kaznivo dejanje. Kazensko preganjane so tudi izven zakonske zveze.


Priporočamo, da upoštevate naslednje napotke pred potovanjem.

Informacije o morebitnih obveznih in priporočljivih cepljenjih so na voljo na spletni strani Zdravi na pot in nazaj.

Splošno opozorilo o nevarnosti terorizma.