Skoči do osrednje vsebine

Švedska

Obvestilo Ministrstva za zunanje in evropske zadeve

Državljanom svetujemo, da pri načrtovanju poti v tujino preverite veljavnost svojih dokumentov, spremljate razmere na območju načrtovane poti, poskrbite za ustrezno potovalno zdravstveno zavarovanje, preverite pogoje vstopa v ciljno in tranzitne države ter upoštevate navodila tamkajšnjih oblasti. Izpolnite lahko tudi spletni obrazec o vašem potovanju v tujino.

Varnost potovanj

 • Stopnja tveganja

  Tveganje ni povečano: Ni podatkov o varnostnih razlogih, zaradi katerih bi odsvetovali potovanje. Svetujemo običajno previdnost.

 • Barvna lestvica
 • Zadnje aktualno obvestilo

  Švedski varnostni organi opozarjajo na visoko verjetnost terorističnih napadov na Švedskem (stopnja ogroženosti 4 od 5).

  Potnikom, ki potujejo na Švedsko, svetujemo, da so dodatno previdni na obljudenih krajih, namenjajo pozornost nevsakdanjim dogodkom ter sledijo navodilom lokalnih oblasti.

Varnost in kriminal

 • Priporočamo, da se izognete naslednjim območjem

  V določenih predeli večjih mest (Stockholm, Göteborg, Malmö) je mogoče zaznati višjo stopnjo kriminala.

 • Politična situacija

  Švedska je država z razvitim demokratičnim političnim sistemom.

 • Kriminal

  Švedska ima eno izmed najvišjih stopenj kriminala v Evropski uniji; v zadnjih letih se je predvsem povečalo število umorov, streljanj in eksplozij, ki so rezultat tolpniškega nasilja. Protesti in demonstracije v državi večinoma potekajo mirno, vendar svetujemo, da se jim potniki izogibajo. V večjih mestih in turističnih lokacijah prihaja do več manjših kaznivih dejanj, kot npr. kraje torbic.

 • Terorizem

  Zaradi nedavnih protestov v obliki skrunitve Korana v Stockholmu, Švedska varnostna služba SÄPO ocenjuje, da se je povečala možnost terorističnih napadov, ki ciljajo na Švedsko in švedske interese v tujini.

  Stopnja tveganja za teroristični napad na Švedskem je po oceni Švedskega nacionalnega centra za ocenjevanje terorističnih groženj visoka (četrta stopnja na petstopenjski lestvici). Svetuje se previdnost na obljudenih krajih in pozornost ob nevsakdanjih dogodkih.

Zdravje

Splošno

 • Lokalni zakoni

  Upoštevajte lokalne predpise.

  Posedovanje in uživanje celo majhnih količin prepovedanih drog lahko vodi v zaporno kazen.

  Uživanje alkohola na javnih lokacijah je lahko prepovedano (odvisno od občine), zato ga odsvetujemo.

  Gibanje in kampiranje na javnih površinah na Švedskem je omejeno v skladu z zakonom »Allemansrätten« ali »Svoboda pohajkovanja«. Kampiranje ni dovoljeno v razdalji 70 m od stanovanjskega ali obdelovalnega zemljišča. Za določena območja, letne čase in uporabo obstajajo določene omejitve.

  Prepovedano je fotografiranje in vstopanje v vojaške objekte. Prav tako velja splošna prepoved posedovanja in uporabe solzivca.

 • Vožnja in najem avtomobila

  Vožnja na Švedskem je možna z veljavnim slovenskim vozniškim dovoljenjem.

  Toleranca alkohola v krvi je 0,02%. Za vožnjo pod vplivom alkohola so predvidene visoke kazni, možen je tudi odvzem vozniškega dovoljenja. Enako velja tudi za vožnjo plovil.

  Cestne razmere in prometna varnost so odlične. Nekatere ceste so lahko pozimi zaprte, zlasti v severnih območjih.

  Prometne nesreče s prostoživečimi živalmi so pogoste. Bodite še posebej pozorni, če vozite ponoči. Prometni znaki, ki označujejo nevarnost prisotnosti določenih živali, prikazujejo silhueto živali v oranžnem trikotniku z rdečimi robovi.

  Storitve javnega prevoza so učinkovite in zanesljive.

 • Denar

  Valuta: švedska krona (SEK). Uveljavljeno je negotovinsko poslovanje, tudi v primeru manjših zneskov. Vse več trgovin in restavracij sprejema zgolj negotovinsko plačilo, zato je priporočljivo s seboj imeti plačilno kartico, ki je veljavna tudi v tujini.

Vstop v državo

Slovenski državljani za vstop na Švedsko vizuma ne potrebujejo. Slovenski državljani lahko v vse države članice EU vstopajo z veljavno osebno izkaznico.

Pred potovanjem se glede morebitnih drugih vstopnih pogojev pozanimajte pri vseh tranzitnih in ciljni državi.

Konzularna pomoč

Konzularna zaščita se zagotavlja nerezidenčno iz druge države. Slovenski državljani se lahko za nujno konzularno zaščito obrnejo na diplomatsko predstavništvo in konzulat katerekoli države članice Evropske unije.