Skoči do osrednje vsebine

Slovaška

Obvestilo Ministrstva za zunanje in evropske zadeve

Državljanom svetujemo, da pri načrtovanju poti v tujino preverite veljavnost svojih dokumentov, spremljate razmere na območju načrtovane poti, poskrbite za ustrezno potovalno zdravstveno zavarovanje, preverite pogoje vstopa v ciljno in tranzitne države ter upoštevate navodila tamkajšnjih oblasti. Izpolnite lahko tudi spletni obrazec o vašem potovanju v tujino.

Varnost potovanj

 • Stopnja tveganja

  Tveganje ni povečano: Ni podatkov o varnostnih razlogih, zaradi katerih bi odsvetovali potovanje. Svetujemo običajno previdnost.

 • Barvna lestvica

Varnost in kriminal

Zdravje

Splošno

 • Lokalni zakoni

  V roku 10 dni od vstopa na ozemlje Slovaške republike je potrebno opraviti prijavo na policiji (oddelek za tujce) (https://www.minv.sk/?reporting-residence). V primeru namestitve v hotelu, gostišču, hostlu ipd., prijavo opravi ponudnik namestitve.

  Če želite na Slovaškem prebivati več kot tri mesece, morate na policiji opraviti prijavo prebivališča državljana Evropske unije.

  Priporočamo, da s seboj vedno nosite osebni dokument s fotografijo (potni list ali osebno izkaznico), saj lahko lokalne oblasti od vas zahtevajo, da dokažete svojo identiteto.

 • Vožnja in najem avtomobila

  Do vožnje pod vplivom alkohola velja ničelna toleranca. Kazni so stroge.

  Javni prevoz je dobro razvit in zanesljiv.

  Cestnine na Slovaškem

  Cestnina za vozila do 3,5 ton
  Za uporabo avtocest in hitrih cest je potrebno imeti vinjeto, ki se izdaja samo v elektronski obliki (dial'ničná známka). Kupiti jo je mogoče preko spleta (www.eznamka.sk), mobilne aplikacije (Eznamka), ali pa na avtomatih, ki imajo logo "eznamka". Nahajajo se na bencinskih črpalkah in na mejnih prehodih.

  Cestnine za vozila nad 3,5 ton
  Elektronski sistem cestninjenja je obvezen za vsa tovorna vozila težja od 3,5 ton ter vozila za prevoz več kot deset oseb vključno z voznikom. Elektronski sistem deluje na osnovi satelitske tehnologije, zato je v vozilu potrebno imeti nameščeno satelitsko enoto (OBU). Vse podrobnosti o elektronskem cestninjenju na Slovaškem vključno z aktualnimi informacijami o cestnih odsekih, ki so vljučeni v ta sistem, so na voljo na portalu emyto.sk (https://www.emyto.sk/en/)

Vstop v državo

Slovenski državljani za vstop na Slovaško vizuma ne potrebujejo. Slovenski državljani lahko v vse države članice EU vstopajo z veljavno osebno izkaznico.

V roku 10 dni od vstopa na ozemlje Slovaške republike se morajo slovenski državljani prijaviti na Mejni in tujski policiji (v angleščini). V prijavi morajo navesti datum vstopa v državo, kraj, kjer se zadržujejo, in načrtovani čas bivanja na Slovaškem. 3 mesece od vstopa v državo se lahko na Slovaškem zadržujejo brez izpolnitve drugih pogojev. Če želijo na Slovaškem prebivati več kot tri mesece, morajo na policiji zaprositi za dovoljenje za bivanje.

Pred potovanjem se glede morebitnih drugih vstopnih pogojev pozanimajte pri vseh tranzitnih in ciljni državi.

Konzularna pomoč

Slovenski državljani se za konzularno pomoč lahko obrnejo na veleposlaništvo ali konzulat Republike Slovenije. Kaj lahko in česa ne morejo za vas storiti različne vrste slovenskih predstavništev, si preberite v rubriki Pomoč slovenskih predstavništev v tujini.