Skoči do osrednje vsebine

Slovaška

Obvestilo Ministrstva za zunanje in evropske zadeve

Državljanom svetujemo, da pri načrtovanju poti v tujino preverite veljavnost svojih dokumentov, spremljate razmere na območju načrtovane poti, poskrbite za ustrezno potovalno zdravstveno zavarovanje, preverite pogoje vstopa v ciljno in tranzitne države ter upoštevate navodila tamkajšnjih oblasti. Izpolnite lahko tudi spletni obrazec o vašem potovanju v tujino.

Vstop v državo

Slovenski državljani za vstop na Slovaško vizuma ne potrebujejo.

Slovenski državljani lahko v vse države članice EU vstopajo z veljavno osebno izkaznico.

V roku 10 dni od vstopa na ozemlje Slovaške republike se morajo slovenski državljani prijaviti na Mejni in tujski policiji. V prijavi morajo navesti datum vstopa v državo, kraj, kjer se zadržujejo, in načrtovani čas bivanja na Slovaškem. 3 mesece od vstopa v državo se lahko na Slovaškem zadržujejo brez izpolnitve drugih pogojev. Če želijo na Slovaškem prebivati več kot tri mesece, morajo na policiji zaprositi za dovoljenje za bivanje.

Konzularna pomoč

Slovenski državljani se za konzularno pomoč lahko obrnejo na veleposlaništvo ali konzulat Republike Slovenije. Kaj lahko in česa ne morejo za vas storiti različne vrste slovenskih predstavništev, si preberite v rubriki Pomoč slovenskih predstavništev v tujini.