Skoči do osrednje vsebine

Slovaška

Obvestilo Ministrstva za zunanje in evropske zadeve

Zaradi še vedno prisotne možnosti okužbe z virusom COVID-19 slovenskim državljanom svetujemo, da pri načrtovanju poti v tujino spremljajo širjenje virusa in njegove prisotnosti na območju načrtovane poti ter preverijo pogoje vstopa v ciljno državo ter upoštevajo odločitve tamkajšnjih oblasti. Slovenskim državljanom, ki se vračajo v domovino, priporočamo upoštevanje priporočil Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ).

Varnost potovanj

Ni podatkov o varnostnih razlogih, zaradi katerih bi odsvetovali potovanje. Svetujemo običajno previdnost.

Vstop v državo

Slovenski državljani za vstop na Slovaško vizuma ne potrebujejo.

Slovenski državljani lahko v vse države članice EU vstopajo z veljavno osebno izkaznico.

V roku 10 dni od vstopa na ozemlje Slovaške republike se morajo slovenski državljani prijaviti na Mejni in tujski policiji. V prijavi morajo navesti datum vstopa v državo, kraj, kjer se zadržujejo, in načrtovani čas bivanja na Slovaškem. 3 mesece od vstopa v državo se lahko na Slovaškem zadržujejo brez izpolnitve drugih pogojev. Če želijo na Slovaškem prebivati več kot tri mesece, morajo na policiji zaprositi za dovoljenje za bivanje.

Konzularna pomoč

Slovenski državljani se za konzularno pomoč lahko obrnejo na veleposlaništvo ali konzulat Republike Slovenije. Kaj lahko in česa ne morejo za vas storiti različne vrste slovenskih predstavništev, si preberite v rubriki Pomoč slovenskih predstavništev v tujini.

Splošna opozorila

Cestnine na Slovaškem

Cestnina za vozila do 3,5 ton

Za uporabo avtocest in hitrih cest je na Slovaškem potrebno imeti e-vinjeto (»diaľničná známka«). Nakup se lahko opravi preko spleta www.eznamka.sk ali preko mobilne aplikacije (Eznamka), prav tako pa je nakup mogoče izvesti klasično na avtomatih, ki imajo logo -eznamka-. Avtomati se nahajajo na bencinskih črpalkah in mejnih prehodih.

Cestnina za vozila nad 3,5 ton

Elektronski sistem cestninjenja je obvezen za vsa tovorna vozila težja od 3,5 ton ter vozila za prevoz več kot deset oseb vključno z voznikom. Elektronski sistem deluje na osnovi satelitske tehnologije, zato je v vozilu potrebno imeti nameščeno satelitsko enoto (OBU). Na portalu emyto.sk izveste vse podrobnosti o elektronskem cestninjenju na Slovaškem.


Priporočamo, da upoštevate naslednje napotke pred potovanjem.

Informacije o morebitnih obveznih in priporočljivih cepljenjih so na voljo na spletni strani Zdravi na pot in nazaj.

Splošno opozorilo o nevarnosti terorizma.