Skoči do osrednje vsebine

Singapur

Obvestilo Ministrstva za zunanje in evropske zadeve

Državljanom svetujemo, da pri načrtovanju poti v tujino preverite veljavnost svojih dokumentov, spremljate razmere na območju načrtovane poti, poskrbite za ustrezno potovalno zdravstveno zavarovanje, preverite pogoje vstopa v ciljno in tranzitne države ter upoštevate navodila tamkajšnjih oblasti. Izpolnite lahko tudi spletni obrazec o vašem potovanju v tujino.

Varnost potovanj

Ni podatkov o varnostnih razlogih, zaradi katerih bi odsvetovali potovanje. Svetujemo običajno previdnost.

Vstop v državo

Slovenski državljani za vstop v Singapur vizuma ne potrebujejo.

Veljavnost potnega lista mora biti najmanj šest mesecev na dan vstopa v Singapur.

Vsi tujci, ki vstopajo oz. zapuščajo Singapur, morajo ob mejni kontroli podati tudi prstne odtise.

Konzularna pomoč

Slovenski državljani se lahko za nujno konzularno zaščito obrnejo na diplomatsko predstavništvo in konzulat katerekoli države članice Evropske unije. Kontakti so dosegljivi na spletni strani Evropske komisije.

Splošna opozorila

Za vožnjo po Singapurju potrebujete mednarodno vozniško dovoljenje.

Za določena kazniva dejanja (npr. trgovanje z mamili, umor) velja obvezna smrtna kazen. Za kateri koli prekršek v zvezi z drogami, so zagrožene visoke kazni. Če imate v lasti večje količine droge (npr. 500g kanabisa) se smatra, da trgujete z mamili.

Kazni za prekoračenje veljavnosti singapurskega vizuma vključujejo denarne kazni, zaporne kazni, telesno kaznovanje (z leseno palico) in / ali izgon iz države – odvisno od prekoračenega časa.

Veliko prekrškov, vključno z "nespodobnim ravnanjem" (neprimernim ravnanjem moških do žensk) in vandalizmom, je kaznovanih s telesnim kaznovanjem (z leseno palico). Svetujemo, da ste previdni in se vzdržite kakršnih koli dejanj, ki bi lahko bila tolmačena kot nadlegovanje.

Javno razkazovanje/izobešanje državnih zastav ali državnih emblemov ni zakonito, razen v nekaterih izjemnih primerih.

Nekatera zdravila, ki jih je pri nas mogoče dobiti na recept ali kupiti v lekarni brez recepta, se v Singapurju obravnavajo kot nadzirane snovi. Zato je potrebno najmanj deset dni pred načrtovanim potovanjem v Singapur zaprositi Singapursko ministrstvo za zdravje za dovoljenje za vnos tovrstnih zdravil v Singapur. Zdravila, ki ne vsebujejo nadziranih snovi, se lahko v Singapur prinesejo brez dovoljenja, vendar trimesečno zalogo in z zdravniškim potrdilom ali kopijo zdravniškega recepta. Podrobnejše informacije so na voljo na spletni strani Urada za zdravstvene znanosti.


Priporočamo, da upoštevate naslednje napotke pred potovanjem.

Informacije o morebitnih obveznih in priporočljivih cepljenjih so na voljo na spletni strani Zdravi na pot in nazaj.

Splošno opozorilo o nevarnosti terorizma.