Skoči do osrednje vsebine

Severna Koreja

Obvestilo Ministrstva za zunanje in evropske zadeve

Državljanom svetujemo, da pri načrtovanju poti v tujino preverite veljavnost svojih dokumentov, spremljate razmere na območju načrtovane poti, poskrbite za ustrezno potovalno zdravstveno zavarovanje, preverite pogoje vstopa v ciljno in tranzitne države ter upoštevate navodila tamkajšnjih oblasti. Izpolnite lahko tudi spletni obrazec o vašem potovanju v tujino.

Varnost potovanj

 • Stopnja tveganja

  Visoka stopnja previdnosti: Premislite o nujnosti potovanja. Odsvetujemo potovanja iz turističnih in drugih razlogov, ki niso nujni. Če se odločite za potovanje svetujemo visoko stopnjo previdnosti.

 • Barvna lestvica
 • Zadnje aktualno obvestilo

  /

Varnost in kriminal

 • Priporočamo, da se izognete naslednjim območjem

  Slovenskim državljanom odsvetujemo potovanja v Severno Korejo, ki niso nujna.

  Trenutno vstop v Severno Korejo ni dovoljen, saj še vedno veljajo mejne omejitve zaradi COVID-19.Organizirana turistična potovanja v in po Severni Koreji so do nadaljnjega odpovedana.

 • Politična situacija

  Raven napetosti na Korejskem polotoku ostaja visoka od leta 2017, ko je Severna Koreja začela s serijo jedrskih in raketnih poskusov. Prekinitev jedrskih poskusov in poskusov balističnih raket, napovedana aprila 2018, se je končala maja 2019. Vse od takrat se poskusi izstrelitev balističnih raket izvajajo redno.

 • Kriminal

  Stopnja kriminala v Severni Koreji je nizka. Sprejmite razumne varnostne ukrepe za zaščito svojih stvari.

 • Terorizem

  Severna Koreja nima nedavne zgodovine terorističnih napadov. Kljub temu, le-teh ni možno izključiti.

Zdravje

 • Bolezenska tveganja

  Japonski encefalitis se pojavlja v Severni Koreji, zlasti poleti. Pojavlja se tudi kolera in vsa voda je potencialno tveganje za zdravje. Pijte ali uporabljajte samo prekuhano ali ustekleničeno vodo in se izogibajte ledu v pijačah. Pogosta je tudi tuberkuloza.

  Zdravstvene ustanove v Severni Koreji so slabe. Standardi klinične higiene v bolnišnicah so nizki. Anestetiki včasih niso na voljo.

  Evakuacija je potrebna pri resnih boleznih ali poškodbah. Izogibajte se operaciji, če je le mogoče. Slabe so tudi zmogljivosti za zdravljenje zob.

Splošno

 • Lokalni zakoni

  Turisti lahko po Severni Koreji običajno potujejo le v okviru organizirane turistične skupine. Potovanja organizirajo državne turistične agencije. Tisti, ki bi želeli sami potovati po Severni Koreji, potrebujejo sponzorja in posebno dovoljenje, ki ga izda severnokorejsko zunanje ministrstvo. Samostojna potovanja se običajno dovolijo le za poslovne namene.

  Potovanje po državi je strogo omejeno. Ne glede na to, ali potujete v turistične ali poslovne namene, boste vedno potovali v spremstvu vodiča. Prav tako vam bo dovoljeno potovati, le kamor vam bo dovolil vaš vodič. Za vsa potovanja zunaj Pjongjanga vam mora vaš vodič urediti potrebna dovoljenja. Na vojaških kontrolnih točkah ob vstopu in izstopu iz posameznega mesta običajno preverijo vaš osebni identifikacijski dokument.

  Brez posebnega dovoljenja ne morete vstopiti v Severno Korejo ali jo zapustiti čez mejo z Južno Korejo.

  Svetujemo, da ste pozorni, da ne zaidete na prepovedano področje in da zapustite določeno področje nemudoma, če vam tako velijo predstavniki severnokorejski oblasti.

  Žaljenje ali šale na račun severnokorejskega političnega sistema in njegovega vodstva niso dobrodošle. Tujci se lahko znajdejo v težavah, če ne izkažejo zadostne mere spoštovanja.

  Čeprav v Severni Koreji ni posebne zakonodaje, ki bi prepovedovala istospolne odnose, jih oblasti dojemajo kot nedopustne.

  Ob vstopu v državo je potrebno vse tehnološke predmete, vključno z GPS-om pustiti pri severnokorejski carini (predmete dobite nazaj ob izstopu iz države). Tuji prenosni telefoni so lahko uvoženi v državo, vendar jih je potrebno registrirati na letališču. Prenosni telefon se lahko uporablja le s telefonsko kartico, kupljeno v Severni Koreji. (Obstajata dva ločena sistema mobilne telefonije, eden ki je namenjen tujcem, in tisti ki je namenjen Severnokorejcem. Telefoniranje iz enega v drug sistem ni mogoče). Dostop do interneta je zelo omejen oziroma skoraj onemogočen.

  Svetujemo, da pred fotografiranjem vedno prosite za dovoljenje. Ob tem velja prepoved fotografiranja vojaških objektov in vojakov.

 • Vožnja in najem avtomobila

  Taksije lahko najamete v hotelih ali zunaj veleblagovnic, vendar vas bodo neradi odpeljali brez lokalnega vodnika ali tolmača. Tujci v javnem prevozu praviloma niso dovoljeni.

  Mednarodna vozniška dovoljenja v Severni Koreji niso veljavna. Tujci, ki živijo v Severni Koreji, morajo pridobiti lokalno vozniško dovoljenje z opravljanjem lokalnega vozniškega izpita. Pri vožnji bodite še posebej previdni, saj so ceste pogosto slabe kakovosti s pogostimi nevarnostmi, ozaveščenost pešcev o varnosti na cestah pa je nizka.

  Večina potnikov vstopi v Severno Korejo z direktnimi leti iz Pekinga v Pjongjang, ki jih upravlja severnokorejski nacionalni letalski prevoznik Air Koryo ali Air China.

 • Denar

  Valuta v Severni Koreji je severnokorejski wong.

 • Naravne nesreče in podnebje

  Poplave so pogoste v deževnem obdobju (od julija do avgusta). Te lahko ovirajo potovanja, zlasti na podeželje. Preden se odpravite na daljša potovanja, preverite, ali so poti prevozne.
  Avgusta in septembra so možni tudi tajfuni, ki lahko povzročijo opustošenje na kopnem in plimovanje.
  Cunamiji, ki jih sprožijo vulkanski izbruhi ali potresi v pacifiški regiji, lahko dosežejo tudi Severno Korejo.
  Občasno se lahko pojavijo tudi blagi potresi. Pred potovanjem se pozanimajte za vremenske napovedi. Upoštevajte opozorila in navodila lokalnih oblasti.

 • Priporočila

  Priporočamo spremljanje aktualnih razmer v Severni Koreji s pomočjo:

  aktualnih obvestil posameznih letalskih družb,
  spletnih strani Koryo Group,
  spletnih strani agencije Young Pioneer,
  spletnih strani Travel Health Pro,
  spletnih strani CDC in
  medijev.

  Tudi sicer je potrebno zaradi velikih razlik v pravnem sistemu in strogih kazni za prekrške pri potovanjih v Severno Korejo pridobiti podatke o razmerah na destinaciji potovanja iz drugih virov in pri preverjenih potovalnih agencijah in slediti njihovim navodilom.

  Pred potovanjem morate vedno poskrbeti za ustrezno potovalno zdravstveno zavarovanje.

  Svetujemo, da nas o svojem potovanju ali bivanju v Severni Koreji obvestite.

Vstop v državo

Slovenski državljani potrebujejo vizum za vstop v Severno Korejo.

Na podlagi načela vzajemnosti je Severna Koreja določila višino vizumske takse za državljane schengenskih držav, ki znaša 60 evrov.

Pred potovanjem se glede morebitnih drugih vstopnih pogojev pozanimajte pri vseh tranzitnih in ciljni državi.

Konzularna pomoč

Konzularna zaščita se zagotavlja nerezidenčno iz druge države. Slovenski državljani se lahko za nujno konzularno zaščito obrnejo na diplomatsko predstavništvo in konzulat katerekoli države članice Evropske unije.