Skoči do osrednje vsebine

Saudova Arabija

Obvestilo Ministrstva za zunanje zadeve

Zaradi še vedno prisotne možnosti okužbe z virusom COVID-19 slovenskim državljanom svetujemo, da pri načrtovanju poti v tujino spremljajo širjenje virusa in njegove prisotnosti na območju načrtovane poti ter preverijo pogoje vstopa v ciljno državo ter upoštevajo odločitve tamkajšnjih oblasti. Slovenskim državljanom, ki se vračajo v domovino, priporočamo upoštevanje priporočil Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ).

Varnost potovanj

Obstajajo določeni varnostni zadržki. Odsvetujemo vsa potovanja, ki niso nujna. Svetujemo dodatno previdnost in dodatno preverjanje in pridobitev podatkov iz drugih virov.

Zaradi zajezitve in obvladovanja epidemije COVID-19 so od 26.02.2020 odpovedani vsi vstopni leti za romarje, ki opravljajo umro (romanje muslimanov v Meko izven obdobja hadža), prav tako je ustavljeno izdajanje vizumov za ta namen obiska. Prepoved velja tudi za obisk mošeje v Medini. Opravljanje umre je bilo naknadno prepovedano tudi saudskim državljanom.

Prepovedana je strežba hrane v kavarnah in restavracijah. Zaprti so nakupovalni centri. Zaprti so lepotilni saloni. V državni upravi je prišlo do zapiranja večine agencij zaradi zmanjševanja obsega prisotnosti na delovnem mestu. Prepovedano je zbiranje na javnih mestih kot so javni parki, plaže, turistični resorti. Od zasebnih podjetij se zahteva repatriacija uslužbencev na delovnih mestih v tujini, pri čemer so se slednji dolžni po prihodu osamiti v domači karanteni za 14 dni.

Od 21.3.2020 za obdobje 14 dni se  ukinja notranji letalski promet, privatni avtobusni prevozi, taksi prevozi in železniški potniški promet. 

Vsi, ki so bili v preteklih 14 dneh v Egiptu, Italiji, Južni Koreji ali Libanonu, se morajo skladno z navodilom Ministrstva za zdravje obvezno osamiti za 14 dni v obliki domače karantene.

Prepovedani so bili vsi turistični obiski oseb, ki prihajajo iz naslednjih držav in območij: Afganistan, Azerbajdžan, Filipini, Hong Kong, Indija, Indonezija, Irak, Iran, Italija, Japonska, Jemen, Južna Koreja, Kazahstan, Kitajska, Libanon, Macao, Malezija, Pakistan, Singapur, Sirija, Somalija, Sirija, Tajska, Tajvan, Uzbekistan in Vietnam. Državljanom in prebivalcem so prepovedana vsa potovanja v oz. iz 39 držav, vključno z državami članicami EU. 

Nasploh so vsa potovanja v Saudovo Arabijo zelo omejena, tudi v primeru imetnikov poslovnih vizumov in dovoljenj za prebivanje. Od vseh novih prihodov se pred odobritvijo vstopa zahteva predložitev t.i. PCR certifikata.

Od 23.3.2020 je uvedena delna policijska ura in sicer od 21. ure zvečer do 6. ure zjutraj. Ukrep z namenom omejitve širjenja koronavirusa v KSA je izdan za obdobje 21 dni.  Nekateri delavci bodo iz policijske ure izvzeti. Izjema so zaposleni v vitalnih delih javnega in zasebnega sektorja, katerih delo zahteva stalno delovanje. Izjema se predvsem nanaša na zaposlene v varnostnem, vojaškem, medijskem sektorju ter zaposlene v zdravstvenem in storitvenem sektorju, logistične storitve in dobavne verige za zdravstveni in prehrambeni sektor, sektor za delovanje pristanišč, dejavnosti prevoza blaga in paketov ter carinjenje. Sektorji vključujejo tudi prevoz v skladišča in prodajalne in iz njih ter vse, kar bi državljanom in tujcem  zagotovilo osnovne storitve in  potrebščine.

Svetujemo, da se skupine in državljani Republike Slovenije, ki potujejo v Saudovo Arabijo, po prihodu javijo na Veleposlaništvo Republike Slovenije Kairo.

Ukrepi saudskih oblasti za preprečevanje terorizma so se v zadnjih letih izkazali za učinkovite, tako v smislu preprečevanja napadov kot v smislu preprečevanja radikalizacije in rekrutacije. Zaradi različnih dejavnikov nestabilnosti v regiji morebitnih terorističnih dejanj kljub temu ni mogoče izključiti. Organizacija Al Kaida na arabskem polotoku (AQAP) namreč spodbuja svoje člane k izvajanju napadov na "zahodne cilje in interese". Najbolj tvegana so področja, kjer se odvijajo demonstracije ali zborovanja, velika trgovinska središča, letališča, obrobna področja prestolnice, puščavska in neobljudena področja ter regije, kjer je infrastruktura energetske in petrokemične industrije.

Ob saudsko-jemenski meji lahko prihaja do napetosti zaradi nezakonite trgovine z ljudmi in dobrinami, zato svetujemo pozornost, v kolikor potujete po tem področju. Hkrati odsvetujemo vsa ne nujna potovanja v oddaljene kraje v provincah Jizan, Asir in Najran.

Vstop v državo

Slovenski državljani potrebujejo vizum za vstop v Saudovo Arabijo.

Saudova Arabija uvaja sistem elektronskih vizumov za izključno turistične obiske. Posstopek se izvede preko spletne strani www.visitsaudi.com. Svetujemo vam, da se glede podrobnosti in pogojev vstopa informirate preko njihovega predstavništva na Dunaju ali preko njihovega zunanjega izvajalca Ocean Visa Service 

Konzularna pomoč

Konzularna zaščita se zagotavlja nerezidenčno iz druge države. Slovenski državljani se lahko za nujno konzularno zaščito obrnejo na diplomatsko predstavništvo in konzulat katerekoli države članice Evropske unije.

Splošna opozorila

Popotnikom, ki načrtujejo potovanje v Saudovo Arabijo, svetujemo, da:

  • strogo upoštevajo krajevne zakone, običaje in krajevno vero. Opozarjamo, da so norme obnašanja v državi glede ločenosti spolov izredno stroge;
  • poskrbijo za lastno varnost v času potovanja;
  • se ne oblačijo v oblačila, ki spominjajo na nošo ali ki imajo nalepljene/všite/našite določene znake (zastave, verske simbole itd);
  • se izogibajo morebitnim zborovanjem, še posebno po petkovi opoldanski molitvi;
  • nas pred potovanjem v državo o tem predhodno obvestijo preko posebnega obrazca;
  • imajo s seboj fotokopijo potnega lista in letalskih kart in originalne dokumente shranijo na varno mesto (npr. hotelski sef).

ZDA in Velika Britanija so z 21. marcem 2017 potnikom na letih z in na 10 letališč: Kairo, Aman, Kuwait City, Casablanca, Doha, Riad, Jeddah, Abu Dhabi, Dubaj ter Istanbul prepovedale elektronske naprave v osebni prtljagi, ki so večje od mobilnega telefona (tablice, računalniki itd.).

Javni protesti so v državi nezakoniti. Kljub temu do njih občasno prihaja, predvsem v šiitskih skupnostih na področju Qatifa v provinci ash-Sharqīyah in v mestu Al Hasa. Protesti se včasih končajo z nasilnimi spopadi med protestniki in varnostnimi silami.

Islamsko šeriatsko pravo v Saudovi Arabiji določa delovanje saudskih oblasti, človekove pravice, navade in običaje.  Sodni postopki torej potekajo skladno s šeriatskim pravom. Ob tem želimo opozoriti, da nekatera ravnanja, ki pri nas in v Zahodnem svetu veljajo za normalne, običajne, lahko pomenijo hud prekršek v Saudovi Arabiji. Med najhujše prekrške sodijo uvoz, pridelava, posedovanje in uživanje alkoholnih pijač, uporaba in trgovanje z drogami, posedovanje pornografskega materiala, homoseksualnost, spolno nadlegovanje, promiskuiteta in pedofilija. Zagrožene kazni za tovrstna kazniva dejanja so izredno visoke in lahko vključujejo tudi smrtno kazen (slednja se še posebej izvaja za trgovanje z mamili, homoseksualnost, spolno nadlegovanje itd.). Med preiskavo so osumljenci priprti in nimajo dostopa do pravne pomoči, dostop do konzularne pomoči pa je zelo omejen.

V državi ni dovoljeno kritizirati muslimanske vere, muslimanskega verskega aparata in kraljeve hiše. Islam je prisoten v vseh vidikih življenja v Saudovi Arabiji. 

Dostop do svetih mest Meke in Medine je dovoljen samo Muslimanom.

Saudske oblasti vam lahko preprečijo vstop v Saudovo Arabijo, če imate v svojem potnem listu vstopni/izstopni žig izraelskih oblasti ali če je v potnem listu navedeno, da ste se rodili v Izraelu.


Priporočamo, da upoštevate naslednje napotke pred potovanjem.

Informacije o morebitnih obveznih in priporočljivih cepljenjih so na voljo na spletni strani Zdravi na pot in nazaj.

Splošno opozorilo o nevarnosti terorizma.