Skoči do osrednje vsebine

Romunija

Obvestilo Ministrstva za zunanje in evropske zadeve

Državljanom svetujemo, da pri načrtovanju poti v tujino preverite veljavnost svojih dokumentov, spremljate razmere na območju načrtovane poti, poskrbite za ustrezno potovalno zdravstveno zavarovanje, preverite pogoje vstopa v ciljno in tranzitne države ter upoštevate navodila tamkajšnjih oblasti. Izpolnite lahko tudi spletni obrazec o vašem potovanju v tujino.

Varnost potovanj

 • Stopnja tveganja

  Tveganje ni povečano: Ni podatkov o varnostnih razlogih, zaradi katerih bi odsvetovali potovanje. Svetujemo običajno previdnost.

 • Barvna lestvica
 • Zadnje aktualno obvestilo

  /

Varnost in kriminal

 • Priporočamo, da se izognete naslednjim območjem

  /

 • Politična situacija

  Notranje-politična situacija je relativno stabilna, v juniju 2023 je bila imenovana nova vlada, skladno s koalicijsko pogodbo. Na politično klimo v državi in na aktivnosti romunske vlade sicer vpliva bližina vojne v Ukrajini.

 • Kriminal

  Nasilni zločini so redki.

  Zlasti v Bukarešti in drugih mestnih središčih se pojavljajo žeparske tatvine in ropi. Bodite pozorni na območjih, kjer je veliko ljudi, kot so prometne ulice, javni prevoz, železniške postaje in letališki terminali. Izogibajte se hoji po manj obljudenih delih mest in krajev v večernem oz. nočnem času.

  Organizirane skupine tatov so še posebej dejavne v vozliščih javnega prometa, kot so železniške in avtobusne postaje ter podzemne železnice.

  Na medkrajevnih vlakih lahko pride do kraje. Ne puščajte svojega kupeja brez nadzora. Vrata vedno zaklenite od znotraj. Ne potujte sami, še posebej ne z nočnimi vlaki.

  Posamezniki, ki se predstavljajo kot policisti v civilu, vas lahko prosijo za ogled vaše tuje valute in potnih listov. Vljudno zavrnite sodelovanje, vendar se ponudite, da greste na najbližjo policijsko postajo, da rešite težavo.

  Nekateri bari in nočni klubi lahko poskusijo zaračunati previsoke cene. Razprave o previsokih stroških lahko vodijo do nasilnih groženj in varnostniki vas lahko prisilijo k plačilu.

 • Terorizem

  /

Zdravje

Splošno

 • Lokalni zakoni

  Čeprav romunska zakonodaja ne prepoveduje spolnih dejanj med osebami istega spola, homoseksualnost ni splošno sprejeta.

 • Vožnja in najem avtomobila

  Romunija beleži visoko smrtnost zaradi prometnih nesreč. Glavna težava je premalo razvejano avtocestno omrežje. Med najbolj nevarnimi cestami je "druga nacionalna cesta", ki vodi iz Romunije proti Moldaviji.

  Cestne razmere in varnost v cestnem prometu se lahko po državi zelo razlikujejo. Z izjemo večjih mestnih ulic in medkrajevnih avtocest je veliko cest v slabem stanju, slabo osvetljenih, ozkih in brez označenih pasov.

  Vožnja je lahko nevarna zaradi agresivnih voznikov, nepredvidljivega vedenja pri vožnji in prevelike hitrosti.

  Izven večjih mest ne vozite po temi zaradi nevarnih razmer. To so lahko vprege s konjsko vprego brez luči in tavajoča živina na cesti.

  Uporabljajte samo licencirane taksije, ki prikazujejo svoje cenike. Pred vkrcanjem preverite tarife na oknu taksija in se prepričajte, da merilnik prikazuje pravilno tarifo. Tarife so dražje ponoči in med potovanjem izven meja mesta.

  Prometni zakoni so strogi in lokalne oblasti izvajajo pogoste kontrole cest.

  Do vožnje pod vplivom alkohola velja ničelna toleranca in kazni so stroge. Če vas policist osumi, da vozite pod vplivom alkohola, vam lahko na kraju samem odvzame vozniško dovoljenje. Če ste obsojeni, lahko pričakujete visoke denarne in zaporne kazni. Zavrnitev alkotesta je nezakonita.

  Pri sebi morate imeti registracijo vozila in dokazilo o zavarovanju.

  Za potovanje zunaj večjih mest je potrebna avtocestna vinjeta (lokalno znana kot rovinieta). Kupite jih lahko na mejnih prehodih, poštah in velikih bencinskih črpalkah.

  Med vožnjo morajo biti žarometi prižgani ves čas, ne glede na uro dneva ali vreme. V zimskih mesecih so zimske pnevmatike obvezne.

  V avtu morate imeti gasilni aparat, komplet prve pomoči in opozorilni trikotnik.

  Uporaba mobilnega telefona med vožnjo je prepovedana, razen če je vozilo opremljeno z napravo za prostoročno telefoniranje.

  Otroci, mlajši od 12 let, ne smejo sedeti na prednjem sedežu vozila.

 • Denar

  Valuta je romunski lev (RON). Na večini mestih je možno plačevanje z bančnimi karticami, veliko je tudi menjalnic.

 • Naravne nesreče in podnebje

  Kontinentalno podnebje. Zaradi klimatskih sprememb zelo vroča poletja.

 • Priporočila

  /

 • Opombe

  /

Vstop v državo

Slovenski državljani za vstop v Romunijo vizuma ne potrebujejo. Slovenski državljani lahko potujejo v Romunijo z veljavnim potnim listom ali osebno izkaznico.

Pred potovanjem se glede morebitnih drugih vstopnih pogojev pozanimajte pri vseh tranzitnih in ciljni državi.

Splošni nasveti za popotnike

Cestnine

V Romuniji je za uporabo cest obvezno plačilo cestnine. Ta se ne nanaša samo na avtoceste, temveč tudi na hitre ciste in vse nacionalne ceste (z oznako DN in številko, primer DN1), četudi gre pri le-teh za dvopasovnice. Cestnina se plača v obliki nakupa vinjete, ki se imenuje Rovinieta in je v tiskani obliki, torej je ni treba lepiti na vetrobransko steklo. Vezana je na reg. št. vozila in št. VIN. Preverjanje Roviniete poteka preko kamer, na več kontrolnih točkah po državi. Za razliko od nekaterih drugih držav, roviniete ni potrebno kupiti pred ali takoj po vstopu na ozemlje Romunije. Po zakonu je potrebno imeti veljavno rovinieto na dan začetka uporabe romunskih plačljivih cest, kar v praksi pomeni, da se rovinieta lahko kupi do 23:59 ure na dan vstopa v državo in velja od dne nakupa. Naprodaj je na vseh romunskih črpalkah za gorivo, možen pa je tudi spletni nakup (povezava spodaj).

Na določenih mostovih v Romuniji je obvezno plačilo mostnine. Primeri so: avtocesta A2 Bukarešta – Constanta (most Cernavoda), mejni prehod z Bolgarijo Giurgiu-Ruse (most čez Donavo), mejni prehod z Bolgarijo Calafat-Vidin (most čez Donavo).

E-nakup roviniete

Prometni prekrški

V Romuniji v veliki meri veljajo enaki zakoni o varnosti v cestnem prometu kot drugod po Evropi (krovna zakonodaja na  spodnji povezavi). Zakonodaja ob prekrških predvideva denarne sankcije, kazenske točke in kazni prepovedi vožnje po romunskem ozemlju za obdobje med 30 in 90 dni, ki vključujejo fizični odvzem vozniškega dovoljenja za obdobje izrečene kazni. V primeru tujih državljanov je možna vrnitev zaseženega voz. dovoljenja pred iztekom izrečene kazni prepovedi vožnje, v skladu z določili Dunajske konvencije o cestnem prometu (42. člen, točka a – na spodnji povezavi).

V Romuniji je v praksi nična toleranca do alkohola za volanom. Skladna s tem je zakonodaja, ki prepoveduje vožnjo v vseh primerih, ko je vsebnost alkohola v telesu višja od 0,00 g/l krvi. Prisotnost alkohola v krvi do 0,80 g/l se smatra kot prekršek, ki se kaznuje z denarno kaznijo in prepovedjo vožnje, vključno z odvzemom voz. dovoljenja. Organ lahko na lastno pobudo odredi odvzem krvi za pridobitev natančnejših toksikoloških podatkov. Vožnja v stanju, ko je prisotnost alkohola 0,81 g/l ali več se uvršča med kazniva dejanja in predvideva sodno obravnavo. Sodna praksa v teh primerih odraža nično toleranco do alkohola za volanom. Tudi v primerih, ko ni prišlo do prometne nesreče in je bila vožnja pod vplivom večje količine alkohola ugotovljena med rutinskim pregledom, imajo romunska sodišča prakso storilcem dodeljevati najmanj pogojne zaporne kazni za obdobje 6 mesecev. V primerih povzročitve prometne nesreče pod vplivom alkohola pa storilcu zapor skoraj zagotovo ne uide.

Pritožbe zoper odločbe o prekrških se v Romuniji vlagajo izključno na okrožnih sodiščih okrožja, kjer je bil sporni prekršek ugotovljen. Za pritožbe zoper prekrške veleposlaništvo nima pristojnosti. Zaradi zapletenosti romunskega sodnega sistema priporočamo angažma lokalnega odvetnika, ki bo tujo stranko zastopal v pritožbenem postopku.

Zdravstvene storitve

Čeprav ima Romunija državni zdravstveni sistem, je trg zdravstvenih storitev že dolga leta liberaliziran. Vzporedno z državnimi bolnišnicami, klinikami in ambulantami, obstajajo tudi zasebne, ki v večji meri nudijo hitrejši dostop do zdravstvenih storitev, ki niso nujne, hkrati pa so na zasebnih klinikah v večini tudi veliko boljši materialni pogoji (čistoča, oprema, možnost uporabe ang. jezika). Zasebni zdravstveni sistem pa ne ponuja nujne zdravniške pomoči, v smislu urgence (ko gre za poškodbo oz. bolezen, ki zahteva nujni sprejem v bolnišnico). V nujnih primerih je vedno najboljši obisk oddelka za nujne sprejeme (romunska okrajšava: UPU) okrožnih državnih bolnišnic, ki se nahajajo v glavnih mestih posameznih okrožij. Za ambulantne primere pa so ob državni na voljo tudi zasebne mreže zdravstvenih storitev, ki imajo ambulante. oz. klinike v vseh večjih romunskih mestih. Tri največje so: Regina Maria, Medicover, Medlife – povezave spodaj).

Mreže zasebnih zdravstvenih ponudnikov v Romuniji

Uporabni kontakti

Konzularna pomoč

Slovenski državljani se za konzularno pomoč lahko obrnejo na veleposlaništvo ali konzulat Republike Slovenije. Kaj lahko in česa ne morejo za vas storiti različne vrste slovenskih predstavništev, si preberite v rubriki Pomoč slovenskih predstavništev v tujini.