Skoči do osrednje vsebine

Romunija

Koronavirus (SARS-CoV-2)

Aktualne informacije in navodila najdete na strani Koronavirus (SARS-CoV-2).

Se želite cepiti proti covid-19? Prijavite se!

Na pametne telefone si namestimo aplikacijo #OstaniZdrav, ki nam sporoči, ali smo bili v stiku z okuženo osebo.

Nosimo zaščitno masko, redno si umivajmo in razkužujmo roke, poskrbimo za pravilno higieno kašlja ter ohranimo medosebno razdaljo dveh metrov.

Obvestilo Ministrstva za zunanje zadeve

Zaradi še vedno prisotne možnosti okužbe z virusom COVID-19 slovenskim državljanom svetujemo, da pri načrtovanju poti v tujino spremljajo širjenje virusa in njegove prisotnosti na območju načrtovane poti ter preverijo pogoje vstopa v ciljno državo ter upoštevajo odločitve tamkajšnjih oblasti. Slovenskim državljanom, ki se vračajo v domovino, priporočamo upoštevanje priporočil Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ).

Pri vstopu državljanov tretjih držav v Slovenijo na zunanji schengenski meji še vedno veljajo omejitve nenujnih potovanj. Aktualne informacije o določanju nujnosti potovanj najdete na strani policije, o prehajanju meja, ukrepih na meji ob vstopu v Slovenijo in sezname držav pa na posebni strani Prehajanje meja.

Varnost potovanj v Romunijo v času epidemije COVID-19

Zadnja posodobitev: 20. 12. 2021

Slovenija je v Romuniji na RDEČEM seznamu držav glede na incidenco virusa COVID-19.

POMEMBNO: Od 20. 12. 2021 je za vstop v Romunijo potrebno izpolniti elektronski obrazec Passenger Locator Form (PLF) kot zakonska obveznost za vse vstopajoče na romunsko ozemlje, ne glede na državo izvora ali čas bivanja v Romuniji. Vsem potnikom priporočamo izpolnitev elektronskega obrazca vsaj 24 ur pred prihodom na romunski mejni prehod. Obrazec izpolnite tukaj: https://plf.gov.ro/

Za vstop v Romunijo prebivalke in prebivalci Slovenije morajo izpolnjevati pogoje PC (preboleli, cepljeni in le pogojno tudi testirani). Preglednica pogojev za vstop v Romunijo glede na epidemiološki režim (glej tudi spodaj).

Specifični ukrepi veljavni v posameznih okrožjih 

Območja Romunije, kjer je pojavnost bolezni večja od 1,5 okuženih na 1000 prebivalcev:

  • obvezna uporaba zaščitne maske na prostem;
  • prepoved gostinskih dejavnosti v zaprtih prostorih (restavracije, bari, nakupovalna središča), hotelski gostinski prostori so na voljo le gostom hotela, ne splošni javnosti;
  • dodatne omejitve za gledališča, kinematografe, prireditve;

Območja Romunije, kjer je pojavnost bolezni večja od 3 okuženih na 1000 prebivalcev:

  • prepoved obratovanja gledališč, kinematografov, prepoved organizacije javnih in zasebnih prireditev v komercialnih prostorih;
  • omejitev obratovanja storitev lokalne uprave (izpiski iz registrov, izdajanje osebnih listin ter prometnih in vozniških dovoljenj, spremembe naslovov, ipd.);
  • popolne lokalne karantene posameznih občin, kjer je pojavnost bolezni znatno višja od povprečne pojavnosti v okrožju.
Vstop v drzavo COVID 10 december 2021

Vstop v drzavo COVID 10 december 2021 | Avtor VBK

Vstop v državo

Slovenski državljani za vstop v Romunijo vizuma ne potrebujejo. Slovenski državljani lahko potujejo v Romunijo z veljavnim potnim listom ali osebno izkaznico.

Splošni nasveti za popotnike

Cestnine

V Romuniji je za uporabo cest obvezno plačilo cestnine. Ta se ne nanaša samo na avtoceste, temveč tudi na hitre ciste in vse nacionalne ceste (z oznako DN in številko, primer DN1), četudi gre pri le-teh za dvopasovnice. Cestnina se plača v obliki nakupa vinjete, ki se imenuje Rovinieta in je v tiskani obliki, torej je ni treba lepiti na vetrobransko steklo. Vezana je na reg. št. vozila in št. VIN. Preverjanje Roviniete poteka preko kamer, na več kontrolnih točkah po državi. Za razliko od nekaterih drugih držav, roviniete ni potrebno kupiti pred ali takoj po vstopu na ozemlje Romunije. Po zakonu je potrebno imeti veljavno rovinieto na dan začetka uporabe romunskih plačljivih cest, kar v praksi pomeni, da se rovinieta lahko kupi do 23:59 ure na dan vstopa v državo in velja od dne nakupa. Naprodaj je na vseh romunskih črpalkah za gorivo, možen pa je tudi spletni nakup (povezava spodaj).

Na določenih mostovih v Romuniji je obvezno plačilo mostnine. Primeri so: avtocesta A2 Bukarešta – Constanta (most Cernavoda), mejni prehod z Bolgarijo Giurgiu-Ruse (most čez Donavo), mejni prehod z Bolgarijo Calafat-Vidin (most čez Donavo).

E-nakup roviniete

Prometni prekrški

V Romuniji v veliki meri veljajo enaki zakoni o varnosti v cestnem prometu kot drugod po Evropi (krovna zakonodaja na  spodnji povezavi). Zakonodaja ob prekrških predvideva denarne sankcije, kazenske točke in kazni prepovedi vožnje po romunskem ozemlju za obdobje med 30 in 90 dni, ki vključujejo fizični odvzem vozniškega dovoljenja za obdobje izrečene kazni. V primeru tujih državljanov je možna vrnitev zaseženega voz. dovoljenja pred iztekom izrečene kazni prepovedi vožnje, v skladu z določili Dunajske konvencije o cestnem prometu (42. člen, točka a – na spodnji povezavi).

V Romuniji je v praksi nična toleranca do alkohola za volanom. Skladna s tem je zakonodaja, ki prepoveduje vožnjo v vseh primerih, ko je vsebnost alkohola v telesu višja od 0,00 g/l krvi. Prisotnost alkohola v krvi do 0,80 g/l se smatra kot prekršek, ki se kaznuje z denarno kaznijo in prepovedjo vožnje, vključno z odvzemom voz. dovoljenja. Organ lahko na lastno pobudo odredi odvzem krvi za pridobitev natančnejših toksikoloških podatkov. Vožnja v stanju, ko je prisotnost alkohola 0,81 g/l ali več se uvršča med kazniva dejanja in predvideva sodno obravnavo. Sodna praksa v teh primerih odraža nično toleranco do alkohola za volanom. Tudi v primerih, ko ni prišlo do prometne nesreče in je bila vožnja pod vplivom večje količine alkohola ugotovljena med rutinskim pregledom, imajo romunska sodišča prakso storilcem dodeljevati najmanj pogojne zaporne kazni za obdobje 6 mesecev. V primerih povzročitve prometne nesreče pod vplivom alkohola pa storilcu zapor skoraj zagotovo ne uide.

Pritožbe zoper odločbe o prekrških se v Romuniji vlagajo izključno na okrožnih sodiščih okrožja, kjer je bil sporni prekršek ugotovljen. Za pritožbe zoper prekrške veleposlaništvo nima pristojnosti. Zaradi zapletenosti romunskega sodnega sistema priporočamo angažma lokalnega odvetnika, ki bo tujo stranko zastopal v pritožbenem postopku.

Zdravstvene storitve

Čeprav ima Romunija državni zdravstveni sistem, je trg zdravstvenih storitev že dolga leta liberaliziran. Vzporedno z državnimi bolnišnicami, klinikami in ambulantami, obstajajo tudi zasebne, ki v večji meri nudijo hitrejši dostop do zdravstvenih storitev, ki niso nujne, hkrati pa so na zasebnih klinikah v večini tudi veliko boljši materialni pogoji (čistoča, oprema, možnost uporabe ang. jezika). Zasebni zdravstveni sistem pa ne ponuja nujne zdravniške pomoči, v smislu urgence (ko gre za poškodbo oz. bolezen, ki zahteva nujni sprejem v bolnišnico). V nujnih primerih je vedno najboljši obisk oddelka za nujne sprejeme (romunska okrajšava: UPU) okrožnih državnih bolnišnic, ki se nahajajo v glavnih mestih posameznih okrožij. Za ambulantne primere pa so ob državni na voljo tudi zasebne mreže zdravstvenih storitev, ki imajo ambulante. oz. klinike v vseh večjih romunskih mestih. Tri največje so: Regina Maria, Medicover, Medlife – povezave spodaj).

Mreže zasebnih zdravstvenih ponudnikov v Romuniji

Uporabni kontakti

Konzularna pomoč

Slovenski državljani se za konzularno pomoč lahko obrnejo na veleposlaništvo ali konzulat Republike Slovenije. Kaj lahko in česa ne morejo za vas storiti različne vrste slovenskih predstavništev, si preberite v rubriki Pomoč slovenskih predstavništev v tujini.

Splošna opozorila

Južno in jugozahodno Romunijo občasno prizadenejo manjši potresi, ki pa ne povzročijo znatnejše škode.


Priporočamo, da upoštevate naslednje napotke pred potovanjem.

Informacije o morebitnih obveznih in priporočljivih cepljenjih so na voljo na spletni strani Zdravi na pot in nazaj.

Splošno opozorilo o nevarnosti terorizma.