Skoči do osrednje vsebine

Moldavija

Obvestilo Ministrstva za zunanje in evropske zadeve

Državljanom svetujemo, da pri načrtovanju poti v tujino preverite veljavnost svojih dokumentov, spremljate razmere na območju načrtovane poti, poskrbite za ustrezno potovalno zdravstveno zavarovanje, preverite pogoje vstopa v ciljno in tranzitne države ter upoštevate navodila tamkajšnjih oblasti. Izpolnite lahko tudi spletni obrazec o vašem potovanju v tujino.

Varnost potovanj v Moldovo v času epidemije COVID-19

Zadnja posodobitev: 28. 2. 2022


Prehod državne meje na poti za vstop v Republiko Moldavijo je brez omejitev dovoljen:

  • s predložitvijo potrdila o zaključenem cepljenju proti virusu SARS-CoV-2 (odvisno od posameznega cepiva),

  • s predložitvijo negativnega rezultata testa RT-PCR, ki ni starejši od 72 ur, ali negativnega rezultata hitrega testa antigena za okužbo z virusom SARS-CoV-2, ki ni starejša od 48 ur pred vkrcanjem na letalo oz. ob prehodu mejnega prehoda (v primeru potovanja z avtomobilom),

  • s predložitvijo potrdila o prebolevnosti v obdobju med 15. in 180. dnem (6 mesecev)
  • ali s predložitvijo potrdila o prisotnosti protiteles proti COVID-19, ki velja 90 dni od datuma preiskave.

Oseba, ki ob vstopu v državo ne predložijo enega od zgoraj navedenih dokazil, bo za 14 dni odrejena samoizolacija, izpolniti morajo epidemiološki dosje in podpisati izjavo o lastni odgovornosti spoštovanja samoizolacije. Režim samoizolacije se lahko prekine po sedmem dnevu, opravi in dobi negativni izvid PCR testa ali hitrega diagnostičnega testa SARS CoV-2,.

Otroci do 12. leta lahko vstopijo v državo brez omejitev.

Sedanja pravila ne določajo ali so elektronski dokumenti sprejemljivi kot dokazila, zato vam priporočamo, da potujeje z dokumentacijo v papirni obliki.

Dokazila o cepljenju

Dokument o cepljenju, ki dokazuje, da ste bili cepljeni, mora biti v angleškem, romunskem, ruskem, nemškem, italijanskem ali francoskem jeziku.  Moldavske oblasti bodo sprejele slovensko potrdilo o cepljenju v angleškem jeziku ali evropski COVID-19 certifikat.

Prehajanje meje z Moldavijo

Aktualne informacije o režimu prestopa meje na mejnih prehodih z Ukrajino in Romunijo preverite na strani mejne policije Moldove.

Glede na razpoložljive informacije odsvetujemo vsa nenujna potovanja v državo.

Odsvetujemo vsa potovanja v Pridnjestrje. Ta regija ni pod popolnim nadzorom moldavske države in tudi Veleposlaništvo v Bukarešti ima zelo omejene možnosti nuditi konzularno pomoč slovenskim državljanom, ki bi se znašli v težavah v tej regiji.

Vstop v Moldovo

Slovenski državljani za vstop v Moldovo vizuma ne potrebujejo za bivanje v Moldovi za obdobje 90 dni v 180-dnevnem razdobju.

Vstop je ob izpolnjevanju vstopnih pogojev mogoč tudi z veljavno osebno izkaznico. Za več informacij kontaktirajte Veleposlaništvo Moldove v Budimpešti.

Konzularna pomoč

Konzularna zaščita se zagotavlja nerezidenčno iz druge države. Slovenski državljani se lahko za nujno konzularno zaščito obrnejo na diplomatsko predstavništvo in konzulat katerekoli države članice Evropske unije.


Priporočamo, da upoštevate naslednje napotke pred potovanjem.

Informacije o morebitnih obveznih in priporočljivih cepljenjih so na voljo na spletni strani Zdravi na pot in nazaj.

Splošno opozorilo o nevarnosti terorizma.