Skoči do osrednje vsebine

Obvestilo Ministrstva za zunanje in evropske zadeve

Državljanom svetujemo, da pri načrtovanju poti v tujino preverite veljavnost svojih dokumentov, spremljate razmere na območju načrtovane poti, poskrbite za ustrezno potovalno zdravstveno zavarovanje, preverite pogoje vstopa v ciljno in tranzitne države ter upoštevate navodila tamkajšnjih oblasti. Izpolnite lahko tudi spletni obrazec o vašem potovanju v tujino.

Varnost potovanj

 • Stopnja tveganja

  Povišana stopnja previdnosti: Svetujemo dodatno previdnost ter preverjanje in pridobitev informacij iz drugih virov. Obstajajo lahko določeni varnostni zadržki za potovanja v posamezne dele države.

 • Barvna lestvica
 • Zadnje aktualno obvestilo

  V zvezni državi je povišano varnostno tveganje v cestnem prometu. Veliko je kaznivih dejanj in prestopništva. Naravne nesreče kot so cikloni, potresi in vulkanski izbruhi so lahko pogosti in se lahko zgodijo kadarkoli.

Varnost in kriminal

 • Priporočamo, da se izognete naslednjim območjem

  Odsvetujemo vsa potovanja v državo Tamaulipas, Guerrero (razen obmorsko letovišče Ixtapa-Zihuatanejo in Acapulco če se tja potuje z letalom), Colima (razen mesto Manzanillo, če se tja potuje z letalom), južni del države Michoacan Deocampo od mesta Uruapan do obale in v mesti Tijuana in Tecate na severuvzhodu države v Kalifornijskem zalivu.
  Odsvetujemo vsa potovanja na območje, ki se nahaja v trikotniku mest in njihove okolice Celaya, Irapuato in Salamanca v državi Guanajuato zaradi spopadov med karteli.
  Odsvetujemo vožnjo po cestah in relacijah:
  Na relaciji Monterey (v državi Nuevo Leon) – Nuevo Laredo (v državi Tamaulipas); na relaciji Monterey – Ciudad in Victoria – Tampico (država Tamaulipas);
  Na relaciji Monterey (v državi Nuevo Leon) – Reymosa (v državi Tamaulipas);
  Na relaciji Martinez de la Torre-Tapacoyan (v državi Veracruz) – Tezitutian (v državi Puebla)
  Na relaciji Tapacoyan – Perote (v državi Veracruz)
  Po stranskih cestah od Martinez de la Torre do Papantla (v državi Veracruz).
  Odsvetujemo vsa nenujna potovanja v države Baja California Sur (razen mest Tijuana in Tecate), Chihuahua, Sinaloa (razen v mesto Mazatlan), Durango, Nayarit, Zacatecas, Veracruz, JZ del države Michocan, jug države Guanajuato.
  V Mexico City se slabšajo varnostne razmere. Odsvetujemo gibanje po naseljih Centro, Morelos, Tepito, Nicolas Bravo, Lagunilla in Popular rastro.

 • Politična situacija

  2. junija 2024 bodo v Mehiki potekale predsedniške in parlamentarne volitve ter druge volitve v več zveznih državah. Predvolilna kampanja poteka mirno.

  V Mexico Cityju so demonstracije in protesti pogosti, lahko se sprevržejo tudi v nasilje. Zaradi družbenih in političnih napetosti lahko pride do lokalnih stavk, demonstracij in blokad cest tudi
  v drugih delih države. Svetujemo, da se izogibate le-teh.

 • Kriminal

  Zaradi zelo visoke stopnje kriminala potnikom svetujemo izjemno previdnost. Nasilni kriminal je po vsej državi zelo razširjen. Posedovanje strelnega orožja je zelo razširjeno.

  Država se že več let bori proti organiziranemu kriminalu. Strelski obračuni med varnostnimi silami in mamilarskimi združbami so pogosti. Med seboj se spopadajo tudi različne mamilarske združbe in druge kriminalne združbe.

  Spolno nasilje nad ženskami se je močno povečalo, zlasti v velikih mestih.

  Žeparjenje in tatvine, ter oboroženi ropi na ulicah in v javnem prometu so pogosti, zlasti v prometnih konicah.

  Denar, osebne izkaznice, vozniško dovoljenje in druge pomembne dokumente hranite na varnem; Zaradi lažje identifikacije je priporočljivo, da shranite elektronske kopije/fotografije.

  Bodite pozorni na ljudi, ki se predstavljajo kot policisti in vas želijo brez razloga kaznovati ali aretirati.
  Nasilne kraje avtomobilov so se močno povečale posebej ponoči in zunaj plačljivih avtocest ter na odročnejših bencinskih servisih Kriminalci postavljajo cestne blokade, zlasti ponoči, da bi udeležencem v prometu odtujili denar in dragocenosti. Potnike tudi prepričajo, da se ustavijo pod pretvezo, kot je okvara ali prošnja za pomoč na cesti. Pogosto se preoblečejo v policijsko ali vojaško osebje.

  Poskusi izsiljevanja denarja in ugrabitve naraščajo po vsej državi - pogostejši so v Mexico Cityju in velikih mestih, manj so prizadete turistične regije.. Žrtve so predvsem domačini, ugrabljeni pa so tudi tuji državljani. Velikokrat se zgodi, da so ugrabljeni tudi umorjeni. Bodite diskretni pri pogovorih o svojih finančnih ali poslovnih zadevah, posebej na mestih, kjer bi vas lahko slišali drugi.

 • Terorizem

  V Mehiki ni nedavne zgodovine terorističnih napadov. Vendar le-teh ni možno izključiti.

Zdravje

 • Bolezenska tveganja

  Za klic v sili pokličite 911

  V državi obstaja tveganje okužbe z virusom zika, čikungunjo in mrzlico denga.

  Pojavlja se vse več primerov znotrajceličnega parazita ciklospore. V regijah La Selva in Comitan je endemična gorska gobavost. Izogibajte se območij z bujno vegetacijo, kjer so okuženi komarji. Turistično območje Los Altos (San Cristobal de Las Casas, San Juan Chamula) in mesta Chiapas, Tuxtla Gutierrez in Tapachula niso prizadeti.

  Prisoten je tifus, bolezni prebavil, možnost okužbe s črevesnimi paraziti in HIV.

  Onesnaženost zraka v večjih mestih je velika.

Splošno

 • Lokalni zakoni

  Pri izkazovanju identitete boste morali predložiti potni list. Kopija ali fotografija potnega lista nista sprejemljivi.

  Prepovedan je vnos elektronskih cigaret ali podobnih naprav v Mehiko, ter njihov nakup in prodaja.

  Posedovanje in uporaba mamil, vključno z medicinsko marihuano, je v Mehiki nezakonito. Za kazniva dejanja povezana z mamili so zagrožene visoke denarne in zaporne kazni. Razmere v zaporih so slabe.

  Prepovedano je fotografiranje uniformiranih oseb in vojaških objektov.

  Za tuje državljane je politično delovanje prepovedano.

  Na javnih mestih (ulice, trgi, parki ipd.) je prepovedano pitje alkohola in kajenje. Tudi uriniranje na javno lastnino je kaznivo dejanje.

 • Vožnja in najem avtomobila

  Slovenski turisti lahko v Mehiki vozijo z veljavnim slovenskim vozniškim dovoljenjem.
  Ceste so lahko luknjaste, vozne razmere pa nepredvidljive.
  Da bi zmanjšali onesnaženost zraka, imajo v Mexico Cityju in nekaterih drugih delih države omejitve vožnje. Avtomobilom je lahko ob določenih dnevih prepovedan vstop na določena območja.

 • Denar

  Valuta v Mehiki je mehiški peso.

 • Naravne nesreče in podnebje

  Sezona orkanov v Mehiki običajno traja od junija do novembra. Orkani lahko prizadenejo tako pacifiško kot atlantsko obalo. Tropske nevihte in orkani povzročajo poplave, zemeljske plazove in motnje lokalnih storitev. Spremljajte lokalne vremenske napovedi in upoštevajte navodila lokalnih oblasti v primeru orkana.

  Potresi se občasno pojavljajo po vsej državi. Zlasti v zveznih državah Oaxaca in Guerrero, so potresi pogosti. Spremljajte lokalne novice in upoštevajte navodila lokalnih oblasti v primeru potresa.

  Vulkana Popocatepetl in Colima sta aktivna in zaprta za javnost. Spremljajte lokalne novice in upoštevajte navodila lokalnih oblasti v primeru izbruha vulkana.

 • Priporočila

  Varnostni standardi pri pustolovskih športih kot so jadralno padalstvo, skoki s padalom, potapljanje in vožnja s vodnim skuterjem, v določenih primerih niso na evropskem nivoju. Svetujemo povečano previdnost pri takih športnih dejavnostih in urejeno primerno potovalno in zdravstveno zavarovanje.
  Svetujemo, da se pred pohodi in izleti na visoke nadmorske višine posvetujete z zdravnikom. Priporočamo, da se vzpenjate postopoma. Redno si umivajte in razkužujte roke, zlasti pred in po obroku in straniščih, jejte dovolj kuhano hrano, izogibajte se surovih ali premalo kuhanih živilskih proizvodov (ribe, meso, perutnina, mleko). Sadje in zelenjavo olupite ali temeljito operite.
  Izogibajte se surovi zelenjavi, školjkam, pogretim jedem in hladnim bifejem.
  Pijte ustekleničene pijače ali vodo. Izogibajte se ledenim kockam in sladoledu, pa tudi uživanju svežih sadnih sokov, surove zelenjave in neolupljenega sadja. Mleko pijte samo pasterizirano ali kuhano. Bodite pozorni na higieno v straniščih, kopalnicah in kuhinjah.

 • Opombe

  Razmere na morju so lahko nepredvidljive. Pri nenadzorovanih plažah lahko močni podmorski tokovi povzročijo utopitev.

  Čeprav so napadi morskih psov redki, jih ni mogoče povsem izključiti.

  V Mehiki so prisotni krokodili. Napadi so redki, vendar jih ne gre izključiti.

Vstop v Mehiko

Slovenski državljani za vstop v Mehiko vizuma ne potrebujejo. Na podlagi brezvizumskega režima lahko v državi ostanejo do 6 mesecev. Potni list mora biti ob vstopu v Mehiko veljaven še najmanj 6 mesecev.

Pred potovanjem se glede morebitnih drugih vstopnih pogojev pozanimajte pri vseh tranzitnih in ciljni državi.

Konzularna pomoč

Konzularna zaščita se zagotavlja nerezidenčno iz druge države. Slovenski državljani se lahko za nujno konzularno zaščito obrnejo na diplomatsko predstavništvo in konzulat katerekoli države članice Evropske unije.