Skoči do osrednje vsebine

Obvestilo Ministrstva za zunanje in evropske zadeve

Zaradi še vedno prisotne možnosti okužbe z virusom COVID-19 slovenskim državljanom svetujemo, da pri načrtovanju poti v tujino spremljajo širjenje virusa in njegove prisotnosti na območju načrtovane poti ter preverijo pogoje vstopa v ciljno državo ter upoštevajo odločitve tamkajšnjih oblasti. Slovenskim državljanom, ki se vračajo v domovino, priporočamo upoštevanje priporočil Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ).

Varnost potovanj

Obstajajo določeni varnostni zadržki za potovanja v posamezne dele države. Nekatera področja bi lahko bila nevarna, zato svetujemo dodatno previdnost pri potovanju v te dele države ter dodatno preverjanje in pridobitev podatkov iz drugih virov.

Večina potovanj poteka brez težav, vendar se kriminal in ugrabitve krepijo. Posebna pozornost je potrebna na turističnih območjih (zlasti pri uporabi javnega prevoza in v stiku s pravimi ali dozdevnimi policisti).

Potrebna je previdnost, saj so tatvine pogoste v večjih mestih. Svetujemo pozornost pri najemanju taksijev, pogoste so tudi namišljene policijske kontrole, ko se nepooblaščene osebe izdajajo za policiste in od turistov zahtevajo denar ter podobno. V glavnem mestu Mexico City prihaja tudi do ugrabitev tujih državljanov z namenom izsiljevanja odkupnin.

Posebna opozorila

Zaradi visoke stopnje kriminalitete povezane z drogami odsvetujemo vsa potovanja, ki niso nujna v mesto Ciudad Juarez. Število nasilnih incidentov se je povečalo v severnih zveznih državah Chihuahua, Nuevo Leon in Tamaulipas, vključno z Monterreyem in okolico ter področji okoli mest Ciudad Juarez, Nuevo Laredo, Reynosa in Tampico.

V mestu Monterrey in na avtocestah, ki vodijo iz Monterreya na mejo z ZDA preko zveznih držav Tamaulipas in Nuevo Leon, se je zelo povečalo število ugrabitev avtobusov, ugrabitev avtomobilov, ugrabitev, ropov in nelegalnih blokad cest. Svetujemo izredno previdnost na potovanju po avtocestah med mesti Monterrey, Nuevo Laredo in Reynosa, saj obstajajo poročila o izginotjih.

Na pacifiški avtocesti se je povečalo število nasilnih ugrabitev avtomobilov in ropov. Svetujemo izredno previdnost na tej avtocesti, potovanje v konvoju ter odsvetujemo potovanje ponoči.

Zaradi številnih ubojev, ugrabitev in obračunavanj med kriminalnimi združbami svetujemo posebno pozornost pri potovanjih na obmejna področja med ZDA in Mehiko. Visoka stopnja previdnosti je potrebna zlasti pri potovanjih v mesta Tijuana, Ciudad Juarez, Nuevo Laredo, Nogales in Matamoros.

Opozarjamo, da so v provinci Chiapas pogosti roparski napadi na turiste. Zaradi oboroženih roparskih tolp je območje lahko nevarno.

Vstop v Mehiko

Slovenski državljani za vstop v Mehiko vizuma ne potrebujejo.

Na podlagi brezvizumskega režima lahko v državi ostanejo do 6 mesecev. Potni list mora biti ob vstopu v Mehiko veljaven še najmanj 6 mesecev.

Konzularna pomoč

Konzularna zaščita se zagotavlja nerezidenčno iz druge države. Slovenski državljani se lahko za nujno konzularno zaščito obrnejo na diplomatsko predstavništvo in konzulat katerekoli države članice Evropske unije.


Priporočamo, da upoštevate naslednje napotke pred potovanjem.

Informacije o morebitnih obveznih in priporočljivih cepljenjih so na voljo na spletni strani Zdravi na pot in nazaj.

Splošno opozorilo o nevarnosti terorizma.