Skoči do osrednje vsebine

Obvestilo Ministrstva za zunanje in evropske zadeve

Državljanom svetujemo, da pri načrtovanju poti v tujino preverite veljavnost svojih dokumentov, spremljate razmere na območju načrtovane poti, poskrbite za ustrezno potovalno zdravstveno zavarovanje, preverite pogoje vstopa v ciljno in tranzitne države ter upoštevate navodila tamkajšnjih oblasti. Izpolnite lahko tudi spletni obrazec o vašem potovanju v tujino.

Varnost potovanj

 • Stopnja tveganja

  Tveganje ni povečano: Ni podatkov o varnostnih razlogih, zaradi katerih bi odsvetovali potovanje. Svetujemo običajno previdnost.

 • Barvna lestvica

Varnost in kriminal

 • Priporočamo, da se izognete naslednjim območjem

  Ni posebnih območij. Priporočamo, da upoštevate običajne previdnostne ukrepe, ki so potrebni pri potovanju v tujino.

 • Kriminal

  Na območjih, ki so najbolj turistično obiskana (Sliema, Paceville, St. Julian's) in na avtobusnih linijah, ki povezujejo Valletto in Sliemo, so pogoste kraje, žrtve so večinoma mladi. Število kraj je večje v poletnih mesecih, v višku turistične sezone, še posebej pir potovanju na/z letališča. Svetujemo previdnost in da ustrezno poskrbite za svoje osebne stvari. Ne nosite vseh dragocenosti na enem mestu in ne pozabite hraniti fotokopije ali skenirane kopije osebne izkaznice ali potnega lista nekje na varnem. Pri menjavi denarja in uporabi bankomatov bodite pozorni in se izogibajte prenašanju večjih količin gotovine.

 • Terorizem

  Terorizem predstavlja globalno grožnjo. Za nobeno državo ni mogoče šteti, da je popolnoma brez tveganj za teroristične napade.

Zdravje

Splošno

 • Lokalni zakoni

  Kampiranje izven kampa je prepovedano. Obstaja le en kamp, v Dahlet ix-Xmajjar, v bližini White Tower, Armier.

  Posedovanje, uporaba ali trgovina s prepovedanimi drogami se kaznuje z zaporno kaznijo ali visokimi denarnimi kaznimi.

  Določene dejavnosti, predmeti in vedenje so na plažah Malte prepovedani. Prepričajte se, da ste seznanjeni s predpisi.

 • Vožnja in najem avtomobila

  Promet poteka po levi strani. Razmere na cestah se po državi razlikujejo, na nekaterih delih otoka so ozke, ovinkaste, preobremenjene in včasih slabo vzdrževane.

  Avtobusni sistem povezujejo različne kraje na otoku in glavno mesto. Avtobusi so zanesljivi, vendar so včasih prenatrpani, zlasti v poletnih mesecih. Za potrditev poti in urnikov lahko uporabite uradno aplikacijo Tallinja. Več informacij je dostopnih na povezavi: https://www.publictransport.com.mt/home?l=

  Taksiji so na splošno varni in široko dostopni. Na voljo so tudi storitve skupne vožnje.

 • Naravne nesreče in podnebje

  Poleti večino plaž nadzorujejo reševalci iz vode z varnostnim sistemom zastavic; rdeče zastavice označujejo nevarne razmere. Spremembe plimovanja in močni vetrovi lahko povzročijo nevarne tokove in valove, zato plavajte znotraj določenih območij in bodite še posebej previdni, če ni reševalcev, zastav ali znakov. Ob pojavu meduz, upoštevajte lokalne nasvete.

  Močno deževje in sezonske nevihte lahko povzročijo hude poplave in zemeljske plazove. Ceste lahko postanejo neprevozne in infrastruktura poškodovana.

  Malta se nahaja v aktivnem potresnem območju, vendar so potresi redki.

Vstop na Malto

Slovenski državljani za vstop na Malto vizuma ne potrebujejo.

Slovenski državljani lahko v vse države članice EU vstopajo z veljavno osebno izkaznico.

Pred potovanjem se glede morebitnih drugih vstopnih pogojev pozanimajte pri vseh tranzitnih in ciljni državi.

Konzularna pomoč

Konzularna zaščita se zagotavlja nerezidenčno iz druge države. Slovenski državljani se lahko za nujno konzularno zaščito obrnejo na diplomatsko predstavništvo in konzulat katerekoli države članice Evropske unije.