Skoči do osrednje vsebine

Obvestilo Ministrstva za zunanje in evropske zadeve

Državljanom svetujemo, da pri načrtovanju poti v tujino preverite veljavnost svojih dokumentov, spremljate razmere na območju načrtovane poti, poskrbite za ustrezno potovalno zdravstveno zavarovanje, preverite pogoje vstopa v ciljno in tranzitne države ter upoštevate navodila tamkajšnjih oblasti. Izpolnite lahko tudi spletni obrazec o vašem potovanju v tujino.

Varnost potovanj

Ni podatkov o varnostnih razlogih, zaradi katerih bi odsvetovali potovanje. Svetujemo običajno previdnost.

Neeksplodirana ubojna sredstva so še vedno prisotna v Laosu in letno povzročijo smrt okoli 300 ljudi. Še posebno previdnost na tem področju svetujemo  v provincah Xieng Khouang in Luang Prabang ter na področju v bližini vietnamsko-laoške meje, ki je bila včasih poznana  pod imenom pot Ho Či Minh. Minirana področja dostikrat niso označena. Svetujemo, da se v ruralnih predelih držite cest.

Svetujemo pazljivost v bližini meje z Burmo, saj tam poteka nedovoljena trgovina z mamili, kjer delujejo oborožene skupine.

Po poročanjih prihaja do spopadov, v katere je vključena tudi laoška vojska v okrožju Xaisomboun (Vientiane). Na to področje je mogoče potovati le s posebnim dovoljenjem. Če se odločite za obisk tega predela, potrebujete dovoljenje in spremstvo uradnih oseb.

Na izoliranih področjih vzdolž laoško tajske meje prihaja do manjših spopadov med protivladnimi skupinami in laoško vojsko.

Vstop v Laos

Slovenski državljani potrebujejo vizum za vstop v Laos.

Slovenski državljani lahko za vizum zaprosijo na:

Veleposlaništvo Laosa v Berlinu

Konzularna pomoč

Slovenski državljani se lahko za nujno konzularno zaščito obrnejo na diplomatsko predstavništvo in konzulat katerekoli države članice Evropske unije. Kontakti so dosegljivi na spletni strani Evropske komisije.

Splošna opozorila

Svetujemo pozornost, predvsem pa, da ne sprejemate pijače ali hrane od tujcev, saj bi lahko v pijači ali hrani bila droga. Po poročanjih je bilo precej tujcev, ki so bili na ta način omamljeni, nato oropanih.

Oseba, ki v Laosu uživa, proizvaja, prodaja, kupi, ponovno proda, poseduje, uvozi ali izvozi drogo je lahko kazensko preganjana. Zagrožene denarne in zaporne kazni so zelo visoke. Za najhujše primere je zagrožena smrtna kazen.


Priporočamo, da upoštevate naslednje napotke pred potovanjem.

Informacije o morebitnih obveznih in priporočljivih cepljenjih so na voljo na spletni strani Zdravi na pot in nazaj.

Splošno opozorilo o nevarnosti terorizma.