Skoči do osrednje vsebine

Obvestilo Ministrstva za zunanje in evropske zadeve

Državljanom svetujemo, da pri načrtovanju poti v tujino preverite veljavnost svojih dokumentov, spremljate razmere na območju načrtovane poti, poskrbite za ustrezno potovalno zdravstveno zavarovanje, preverite pogoje vstopa v ciljno in tranzitne države ter upoštevate navodila tamkajšnjih oblasti. Izpolnite lahko tudi spletni obrazec o vašem potovanju v tujino.

Varnost potovanj

 • Stopnja tveganja

  Povišana stopnja previdnosti: Svetujemo dodatno previdnost ter preverjanje in pridobitev informacij iz drugih virov. Obstajajo lahko določeni varnostni zadržki za potovanja v posamezne dele države.

 • Barvna lestvica
 • Zadnje aktualno obvestilo

  /

Varnost in kriminal

 • Priporočamo, da se izognete naslednjim območjem

  Odsvetujemo vsa nenujna potovanja v provinco Xaisomboun, saj prihaja do spopadov med vladnimi in protivladnimi silami. Na to območje je mogoče potovati le s posebnim dovoljenjem. Če se odločite za obisk tega predela, potrebujete dovoljenje in spremstvo uradnih oseb.
  Priporočamo, da se v severozahodnem predelu države izognete obmejnemu pasu z Mjanmarjem in Tajsko ((t.i. Zlati trikotnik), kjer potekajo nedovoljena trgovina z mamili, trgovina z ljudmi, prostitucija in trgovina z eksotičnimi živalmi. Na območju delujejo skupine organiziranega kriminala, obstaja nevarnost spravljanja ljudi v suženjska razmerja.
  Svetujemo povišano previdnost na območjih provinc Savannakhet, Xieng Khouang, Saravane, Khammouane, Sekong, Champassak, Houaphan, Attapeu, Luang Prabang, Vientiane, ob državni cesti 7 in obmejnem pasu z Vietnamom, zaradi neeksplodiranih ubojnih sredstev. Slednja so še vedno prisotna v Laosu in letno povzročijo smrt okoli 300 ljudi. Območja, kjer se nahajajo neeksplodirana ubojna sredstva, dostikrat niso označena. Svetujemo, da se v podeželskih predelih držite glavnih cest.

 • Politična situacija

  Politične razmere v državi so stabilne.

  Lahko pride do občasnih političnih nemirov in zborovanj. Svetujemo, da se izognete le-teh.

 • Kriminal

  Kriminal je v porastu, zlasti v mestih Vientiane, Luang Prabang in Vang Vieng. Tuji državljani so vse pogosteje žrtve tatvin, vlomov in napadov, v nekaterih primerih tudi smrtnih. Zlasti v Vientianu tatovi na motorjih kradejo torbice in druge dragocenosti mimoidočih. Na podeželskih cestah občasno prihaja do ropov. Svetujemo, da dokumente in dragocenosti hranite na varnem in ne na vidnih mestih.

  Pojavljajo se tudi primeri posilstev. Turisti so poročali, da so bili omamljeni in napadeni. Nikoli ne puščajte hrane ali pijače brez nadzora. Bodite previdni pri sprejemanju pijač od tujcev v barih, klubih, restavracijah in na zabavah.

  V posamezna kazniva dejanja so bili vpleteni tudi policisti.

 • Terorizem

  Na Laosu ni nedavne zgodovine terorističnih napadov. Vendar le-teh ni možno izključiti.

Zdravje

 • Bolezenska tveganja

  V deževnem obdobju (maj-oktober) se povečuje število primerov mrzlice denga Izbruhi postajajo vse hujši. Denga in malarija sta endemični, zato morate povečati previdnostne ukrepe proti pikom komarjev. Poleg ostalih bolezni, ki se prenašajo s piki komarjev so še prisotne mrzlica čikungunija, virus zika in japonski encefalitis.

  Druge bolezni, ki so prisotne v Laosu so steklina, ptičja gripa in tifusna mrzlica. Možna je tudi okužba z virusom HIV.

  Regionalno onesnaženje zraka je lahko problem v nekaterih mestih v Laosu in lahko vpliva na zdravje srca, pljuč ali dihal.

  Zdravstvena oskrba v Laosu je osnovna in zunaj prestolnice ni zanesljivih ustanov za reševanje nujnih zdravstvenih primerov.

Splošno

 • Lokalni zakoni

  Uživanje, posedovanje in tihotapljenje drog so kazniva dejanja. Zagrožene denarne in zaporne kazni so zelo visoke. Za najhujše primere je zagrožena smrtna kazen.

  Prepovedano je fotografiranje uniformiranih oseb, vojaških objektov in javnih zgradb (letališča, mostovi ipd.).

  Laoška vlada prepoveduje spolne odnose med tujci in laoškimi državljani, razen če sta stranki poročeni v skladu z laoškim družinskim pravom. Za dovoljenje za poroko ali zaroko z laoškim državljanom morate zaprositi v uradni vlogi laoških organov. Kazni za neregistracijo take zveze lahko znašajo do 5000 ameriških dolarjev, možna pa je tudi zaporna kazen. Laoške oblasti lahko zahtevajo vstop v hotelske sobe ali penzione, kjer sumijo, da je ta predpis kršen.

  Pri obisku templjev in verskih krajev, pokrijte svoja ramena in kolena, ne glede na to, ali ste moški ali ženska. Hoja v kopalkah v javnosti se smatra kot nesprejemljiva.

 • Vožnja in najem avtomobila

  Slovenski turisti za vožnjo po Laosu potrebujejo mednarodno vozniško dovoljenje.

  Ceste v Laosu so v slabem stanju in vozila niso vzdrževana v skladu z evropskimi standardi. Potovanje ponoči bistveno poveča tveganje za nesreče, saj vozila pogosto niso primerno osvetljena. Živina prav tako zahaja na ceste in povzroča nesreče.

  Na podeželju se držite glavnih cest, saj obstaja nevarnost neeksplodiranih ubojnih sredstev.

  Policija vas lahko ustavi kadar koli, zlasti zvečer, in zahteva osebni dokument. Ustavite se na kontrolnih točkah in cestnih zaporah.

 • Denar

  Valuta v Laosu je laoški kip.

 • Naravne nesreče in podnebje

  Podnebje se deli na dve sezoni, deževno in sušno. Deževna sezona v Laosu običajno traja od maja do novembra. Na gorskih območjih prihaja v tem obdobju do zemeljskih plazov, porečje reke Mekong in okoliška območja pa poplavljajo. Od decembra do februarja je suho in zmerno vroče, medtem ko sta marec in april zelo vroča meseca.

 • Priporočila

  Potovanje po reki Mekong z gliserjem in celo s počasnim čolnom je lahko nevarno, še posebej, če je vodostaj nizek in so lahko peščeni nasipi blizu površja. Potujte s podjetjem, ki nudi rešilne jopiče.

  Raftanje po divjih vodah, vožnja s kajakom in druge dejavnosti na vodi, vključno s plavanjem v Mekongu, so nevarne, pojavljajo se tudi primeri resnih poškodb in utopitev. Nevarni odseki rek pogosto niso primerno označeni.

  Ne približujte se mrtvim živalim, živalim nasploh in njihovim iztrebkom. Ne približujte se potepuškim živalim in psom zaradi možnega ugriza in tveganja za steklino. Ne hranite živali, ki jih srečate. Nastanitev naj bo zaščitena pred komarji – mreže proti komarjem na oknih, zaščitna mreža nad posteljo med spanjem, odstranite posode s stoječo vodo, uporabite klimatsko napravo.

  Redno si umivajte in razkužujte roke, izogibajte se surove ali premalo kuhane hrane živalskega izvora – meso, ribe, mleko, izogibajte se ledenim kockam, surovi zelenjavi, školjkam, svežim sadnim sokovom, pijte ustekleničeno ali prekuhano vodo, skrbite za higieno. Nikoli ne uporabljajte zdravil kupljenih na ulici.

Vstop v Laos

Slovenski državljani potrebujejo vizum za vstop v Laos. Za vizum lahko zaprosijo na Veleposlaništvu Laosa v Berlinu (v nemščini).

Pred potovanjem se glede morebitnih drugih vstopnih pogojev pozanimajte pri vseh tranzitnih in ciljni državi.

Konzularna pomoč

Konzularna zaščita se zagotavlja nerezidenčno iz druge države. Slovenski državljani se lahko za nujno konzularno zaščito obrnejo na diplomatsko predstavništvo in konzulat katerekoli države članice Evropske unije.