Skoči do osrednje vsebine

Obvestilo Ministrstva za zunanje in evropske zadeve

Zaradi še vedno prisotne možnosti okužbe z virusom COVID-19 slovenskim državljanom svetujemo, da pri načrtovanju poti v tujino spremljajo širjenje virusa in njegove prisotnosti na območju načrtovane poti ter preverijo pogoje vstopa v ciljno državo ter upoštevajo odločitve tamkajšnjih oblasti. Slovenskim državljanom, ki se vračajo v domovino, priporočamo upoštevanje priporočil Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ).

Varnost potovanj

Obstajajo določeni varnostni zadržki za potovanja v posamezne dele države. Svetujemo previdnost ter dodatno preverjanje in pridobitev podatkov iz drugih virov.

Vstop v Kuvajt

Slovenski državljani potrebujejo vizum za vstop v Kuvajt.

Slovenski državljani lahko vizum pridobijo ob vstopu v Kuvajt na kateremkoli mednarodnem mejnem prehodu. Kuvajt je Slovenijo uvrstil v skupino držav, katerih državljani lahko zaprosijo za t.i. e-vizum. Spletna vloga in ostale informacije v zvezi z ureditvijo vizuma so dosegljive na spletni strani Kuwait e-Visa.

Slovenski državljani, ki v Kuvajt potujejo z namenom študija, zaradi komercialnih ali gospodarskih aktivnosti, zaradi dela v državnem ali javnem sektorju ali z namenom združevanja družine lahko za vizum zaprosijo le na predstavništvu Kuvajta na Dunaju.

Konzularna pomoč

Konzularna zaščita se zagotavlja nerezidenčno iz druge države. Slovenski državljani se lahko za nujno konzularno zaščito obrnejo na diplomatsko predstavništvo in konzulat katerekoli države članice Evropske unije.

Splošna opozorila

Svetujemo, da skupine in državljani Republike Slovenije, ki potujejo v Kuvajt, o svojem prihodu obvestijo Veleposlaništvo Republike Slovenije v Kairu.

ZDA in Velika Britanija so z 21. marcem 2017 potnikom na letih z in na 10 letališč: Kairo, Aman, Kuwait City, Casablanca, Doha, Riad, Jeddah, Abu Dhabi, Dubaj ter Istanbul prepovedale elektronske naprave v osebni prtljagi, ki so večje od mobilnega telefona (tablice, računalniki itd.).

Področje na severu države (ki je bilo v času vojne v Iraku razglašeno za “vojaško področje ”, zaprto za civiliste) je ponovno odprto za civiliste. Kljub temu so v bližini kuvajtsko-iraške meje še vedno postavljene vojaške in policijske kontrolne točke, na katerih se preverja osebe in vozila.

Popotnikom svetujemo spremljanje krajevnih sredstev množičnega obveščanja in posebno previdnost ob petkih po opoldanski maši. Prav tako svetujemo izogibanje protestom in zborovanjem.

Svetujemo povečano pozornost na javnih mestih, ki jih obiskujejo tujci kot so šole, hoteli, restavracije in trgovinski centri. Popotnicam odsvetujemo samostojno pešačenje v nočnih urah.

Popotnikom svetujemo, da za prestop meje s Savdsko Arabijo ali Irakom uporabljajo le uradne mejne prehode. Mejna področja varujejo oborožene patrulje.

Zemeljske mine in druga neeksplodirana ubojna sredstva so v Kuvajtu še vedno prisotna, zato svetujemo, da se držite cest. Če kljub temu skrenete s ceste, svetujemo, da vozite le po jasno označenih poteh.

Za vožnjo po Kuvajtu potrebujete mednarodno vozniško dovoljenje. Če boste v Kuvajtu živeli, potem je ob prejemu kuvajtskega dovoljenja za bivanje potrebno zaprositi za kuvajtsko vozniško dovoljenje.

Kuvajt je muslimanska država. Svetujemo spoštovanje krajevnih tradicij, običajev, zakonov in vere. Prav tako svetujemo nošenje zmernih oblačil v javnosti.

V Kuvajtu je potrebno vedno imeti pri sebi identifikacijski dokument (potni list ali osebna izkaznica).

Uvoz narkotikov, alkohola, svinjine in obscenega materiala je prepovedan in kazniv z zaporno kaznijo.

Posedovanje in uporaba drog lahko vodi do zaporne kazni, dolge med 5 in 10 leti, ter visoke denarne kazni. Za trgovanje z drogami je zagrožena smrtna kazen.

Pijanost na javnem mestu in vožnja pod vplivom alkohola je zakonsko prepovedano (zagrožena je zaporna ali visoka denarna kazen, odvzem vozniškega dovoljenja ter izgon iz države).

Fotografiranje v bližini vladnih poslopij, vojaških in industrijskih kompleksov ter na drugih omejenih področjih (npr. v bližini meja) je prepovedano.

Homoseksualnost je zakonsko prepovedana, prav tako je zakonsko prepovedano izkazovanje naklonjenosti med moškim in žensko na javnih mestih.

Sobivanje neporočenih parov je v Kuvajtu zakonsko prepovedano.

Če ste vpleteni v trgovinski spor s kuvajtskim podjetjem ali fizično osebo, morda ne boste mogli zapustiti Kuvajta dokler se spor ne reši.

Potniki, ki prihajajo v Kuvajt iz države, v kateri je rumena mrzlica endemična, morajo imeti potrdilo o cepljenju proti rumeni mrzlici.


Priporočamo, da upoštevate naslednje napotke pred potovanjem.

Informacije o morebitnih obveznih in priporočljivih cepljenjih so na voljo na spletni strani Zdravi na pot in nazaj.

Splošno opozorilo o nevarnosti terorizma.