Skoči do osrednje vsebine

Kambodža

Obvestilo Ministrstva za zunanje in evropske zadeve

Državljanom svetujemo, da pri načrtovanju poti v tujino preverite veljavnost svojih dokumentov, spremljate razmere na območju načrtovane poti, poskrbite za ustrezno potovalno zdravstveno zavarovanje, preverite pogoje vstopa v ciljno in tranzitne države ter upoštevate navodila tamkajšnjih oblasti. Izpolnite lahko tudi spletni obrazec o vašem potovanju v tujino.

Varnost potovanj

 • Stopnja tveganja

  Visoka stopnja previdnosti: Premislite o nujnosti potovanja. Odsvetujemo potovanja iz turističnih in drugih razlogov, ki niso nujni. Če se odločite za potovanje svetujemo visoko stopnjo previdnosti.

 • Barvna lestvica
 • Zadnje aktualno obvestilo

  /

Varnost in kriminal

 • Priporočamo, da se izognete naslednjim območjem

  Odsvetujemo vsa potovanja na območje templja Preah Vihear (Khaoi Pra Viharn po tajsko) in na območje templja Ta Krabey/Ta Moan na kamboško tajski meji.

 • Politična situacija

  Svetujemo, da se izogibate zborovanj in protestov ali kakršnekoli dejavnosti povezane z javnimi zadevami brez pridobitve soglasja pristojnih oblasti.

 • Kriminal

  Svetujemo običajno pozornost zaradi žeparstva. Največ žeparstva je ob obrežjih rek in v okrožju Boeung Keng Kang v mestu Phnom Penh ter na plažah in turističnih območjih mesta Sihanoukville.

  Popotniki so poročali o ponarejenih dolarskih bankovcih, ki so jih dajali kot drobiž v trgovinah in klubih. Preverite, ali so prejeti bankovci pristni in niso poškodovani ali raztrgani.

  V zadnjih letih je v širši regiji prisoten problem središč za spletne prevare ("scam centrov"), v katere z lažno ponudbo delovnega mesta vabijo tujce, ki so nato prisiljeni izvajati kibernetske prevare na področju nezakonitega trgovanja s kriptovalutami, tujimi valutami, lažnimi ponudbami zvez ipd. V regiji je prisotna tudi trgovina s človeškimi organi.

 • Terorizem

  Čeprav v Kambodži ni novejše zgodovine terorizma, napadov ni mogoče izključiti.

Zdravje

Splošno

 • Lokalni zakoni

  Kazni za posedovanje, trgovanje ali proizvodnjo drog so visoke. Zaporne kazni so lahko dolge. Razmere v zaporih so slabe.
  Fotografiranje na letališčih ali v njihovi bližini oziroma v bližini vojaških postojank je prepovedano. Preden fotografirate osebe, le te prosite za dovoljenje.

  Kamboške oblasti so izdale uradni kodeks ravnanja za obiskovalce tempeljskega kompleksa Angkor Wata in drugih verskih krajev. Na vhodu vas lahko zavrnejo, če nosite krila ali kratke hlače nad koleni ali če imate gola ramena.

 • Vožnja in najem avtomobila

  Kambodža ima najviše število prometnih nesreč v regiji. Število nesreč s smrtnim izidom ali hudimi poškodbami je visoko. Večina cest je v slabem stanju, zaradi tega odsvetujemo nočne vožnje.
  Za vožnjo po Kambodži potrebujete kamboško vozniško dovoljenje. Če imate mednarodno vozniško dovoljenje, lahko zaprosite za kamboško vozniško dovoljenje, ki stane 32 USD.
  Uporabljajte izključno taksije, ki jih naroči hotel.

  Svetujemo pozornost pri najemu t.i. moto-taksija, ker je lahko voznik takega vozila brez veljavnega vozniškega dovoljenja, prav tako običajno potnik ne prejme zaščitne čelade.

  Občasno prihaja do nesreč zaradi prenatrpanosti ali slabega vzdrževanja plovil. Plovila večinoma nimajo reševalnih jopičev ali druge varnostne opreme. V suhem obdobju (od marca do maja) se lahko zgodi, da ni ladijskega prevoza po rekah.

 • Denar

  Lokalna valuta je kamboški riel (KHR).
  Plačila se večinoma izvajajo v gotovini v valutah USD in KHR.

 • Priporočila

  Svetujemo, da državo obiščete v sklopu turistične skupine.

  Če razmišljate o pohodu po džungli, uporabite uglednega turističnega vodnika. Za turistične vodnike ni sistema licenciranja, zato se posvetujte s svojim hotelom in si oglejte spletne ocene, preden najamete vodnika.

 • Opombe

  V Kambodži je še vedno veliko število min in neeksplodiranih ubojnih sredstev. Minirana področja večinoma niso označena. Svetujemo, da se v ruralnih predelih držite glavnih cest in poti.

Vstop v Kambodžo

Slovenski državljani za vstop v Kambodžo potrebujejo vizum. Veljavnost potnega lista mora biti najmanj šest mesecev na dan vstopa v Kambodžo. Za vizum se lahko zaprosi preko spletne aplikacije e.visa (v angleščini). Pridobi se lahko tudi tranzitni vizum (D), ki se izda izključno v primeru tranzita preko Kambodže in maksimalno za tri dni. Zanj se prav tako lahko zaprosi preko spletne aplikacije e.visa (v angleščini). Za več informacij se obrnite na predstavništvo Kambodže v Berlinu.

Pred potovanjem se glede morebitnih drugih vstopnih pogojev pozanimajte pri vseh tranzitnih in ciljni državi.

Konzularna pomoč

Konzularna zaščita se zagotavlja nerezidenčno iz druge države. Slovenski državljani se lahko za nujno konzularno zaščito obrnejo na diplomatsko predstavništvo in konzulat katerekoli države članice Evropske unije.