Skoči do osrednje vsebine

Kambodža

Koronavirus (SARS-CoV-2)

Aktualne informacije in navodila najdete na strani Koronavirus (SARS-CoV-2).

Se želite cepiti proti covid-19? Prijavite se!

Na pametne telefone si namestimo aplikacijo #OstaniZdrav, ki nam sporoči, ali smo bili v stiku z okuženo osebo.

Nosimo zaščitno masko, redno si umivajmo in razkužujmo roke, poskrbimo za pravilno higieno kašlja ter ohranimo medosebno razdaljo dveh metrov.

Obvestilo Ministrstva za zunanje zadeve

Zaradi še vedno prisotne možnosti okužbe z virusom COVID-19 slovenskim državljanom svetujemo, da pri načrtovanju poti v tujino spremljajo širjenje virusa in njegove prisotnosti na območju načrtovane poti ter preverijo pogoje vstopa v ciljno državo ter upoštevajo odločitve tamkajšnjih oblasti. Slovenskim državljanom, ki se vračajo v domovino, priporočamo upoštevanje priporočil Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ).

Pri vstopu državljanov tretjih držav v Slovenijo na zunanji schengenski meji še vedno veljajo omejitve nenujnih potovanj. Aktualne informacije o določanju nujnosti potovanj najdete na strani policije, o prehajanju meja, ukrepih na meji ob vstopu v Slovenijo in sezname držav pa na posebni strani Prehajanje meja.

Varnost potovanj

Ni podatkov o varnostnih razlogih, zaradi katerih bi odsvetovali potovanje. Svetujemo običajno previdnost.

Po nekaterih informacijah je v Kambodži, predvsem na nekaterih območjih, velika nevarnost, ki jo predstavljajo neeksplodirana ubojna sredstva. Več si lahko preberete na strani novozelandski spletni strani Safetravel.

Odsvetujemo vsa potovanja na področje templja Preah Vihear (Khaoi Pra Viharn po tajsko) in na področje templja Ta Krabey/Ta Moan na kamboško tajski meji.

Vstop v Kambodžo

Informacije v zvezi s COVID-19:

Kambodža je s 23. 3. 2020 uvedla stroge omejitve vstopa, ki jih je 18.  10. 2021 nekoliko sprostila:

1. Še vedno je ukinjena izdaja vizumov ob prihodu kateremu koli tujcu. Vizume je treba urediti pred prihodom v Kambodžo.

2. Še naprej veljajo zelo strogi vstopni pogoji, ki so opisani naslednji povezavi: informacija 

    

-------------------------------------------------------------------------------

Slovenski državljani za vstop v Kambodžo potrebujejo vizum.

Za vizum se lahko zaprosi preko spletne aplikacije oz. preko ministrstva za zunanje zadeve.

Veljavnost potnega lista mora biti najmanj šest mesecev na dan vstopa v Kambodžo.

Od 1. septembra 2015 Kambodža omogoča tudi izdajo tranzitnega vizum (D), ki se izda le v primeru tranzita preko Kambodže. Vizum se izda maksimalno za tri dni. Zanj se lahko zaprosi preko elektronske spletne vloge na naslovu napisanem zgoraj.

Za več informacij se obrnite na predstavništvo Kambodže v Berlinu.

Konzularna pomoč

Slovenski državljani se lahko za nujno konzularno zaščito obrnejo na diplomatsko predstavništvo in konzulat katerekoli države članice Evropske unije. Kontakti so dosegljivi na spletni strani Evropske komisije.

Splošna opozorila

Svetujemo običajno pozornost zaradi žeparstva. Največ žeparstva je ob obrežjih rek in v Bankoku na področju Phnom Penh ter na plažah in turističnih področjih mesta Sihanoukville.

Svetujemo, da državo obiščete v sklopu turistične skupine, da uporabljate izključno taksije, ki jih naroči hotel.

Svetujemo pozornost pri najemu t.i. moto-taksija, ker je lahko voznik takega vozila brez veljavnega vozniškega dovoljenja, prav tako običajno potnik ne prejme zaščitne čelade.

Svetujemo, da se izogibate zborovanj in protestov.

V Kambodži je še vedno veliko število min in neeksplodiranih ubojnih sredstev. Minirana področja večinoma niso označena. Svetujemo, da se v ruralnih predelih držite glavnih cest in poti.

Kambodža ima enega najvišjih deležev prometnih nesreč v regiji. Število nesreč s smrtnim izidom ali hudimi poškodbami je veliko. Večina cest je v slabem stanju, zaradi tega odsvetujemo nočne vožnje.

Za vožnjo po Kambodži potrebujete kamboško vozniško dovoljenje. Če imate mednarodno vozniško dovoljenje, lahko zaprosite za kamboško vozniško dovoljenje, ki stane 32 USD.

Občasno prihaja do nesreč zaradi prenatrpanosti ali slabega vzdrževanja plovil. Plovila večinoma nimajo reševalnih jopičev ali druge varnostne opreme. V suhem obdobju (od marca do maja) se lahko zgodi, da ni ladijskega prevoza po rekah.

Kazni za posedovanje, trgovanje ali proizvodnjo drog so visoke. Zaporne kazni so lahko dolge. Razmere v zaporih so slabe.

Fotografiranje na letališčih ali v njihovi bližini oziroma v bližini vojaških postojank je prepovedano. Pred fotografiranjem ljudi, le te prosite za dovoljenje.


Priporočamo, da upoštevate naslednje napotke pred potovanjem.

Informacije o morebitnih obveznih in priporočljivih cepljenjih so na voljo na spletni strani Zdravi na pot in nazaj.

Splošno opozorilo o nevarnosti terorizma.