Skoči do osrednje vsebine

Južna Koreja

Obvestilo Ministrstva za zunanje in evropske zadeve

Državljanom svetujemo, da pri načrtovanju poti v tujino preverite veljavnost svojih dokumentov, spremljate razmere na območju načrtovane poti, poskrbite za ustrezno potovalno zdravstveno zavarovanje, preverite pogoje vstopa v ciljno in tranzitne države ter upoštevate navodila tamkajšnjih oblasti. Izpolnite lahko tudi spletni obrazec o vašem potovanju v tujino.

Varnost potovanj

 • Stopnja tveganja

  Tveganje ni povečano: Ni podatkov o varnostnih razlogih, zaradi katerih bi odsvetovali potovanje. Svetujemo običajno previdnost.

 • Barvna lestvica

Varnost in kriminal

 • Politična situacija

  V Seulu so prisotne redne demonstracije večjih ali manjših skupin ljudi, razlogi so zelo različni. Na demonstracijah izjemno redko prihaja do nasilnih dejanj.

Zdravje

Splošno

 • Lokalni zakoni

  Alkohol se na javnih površinah navadno ne konzumira.

  Kajenje je tudi na zunanjih površinah dovoljeno zgolj na za to predvidenih mestih.

  Homoseksualnost ni kriminalizirana, ni pa tudi splošno javno sprejeta. LGBTQI+ pripadniki so lahko žrtve diskriminacije ali nadlegovanja.

 • Vožnja in najem avtomobila

  Za najem avtomobila se potrebuje mednarodno vozniško dovoljenje.

  Javni prevoz je varen in zanesljiv.

 • Denar

  Denar: Korejski Won.

  1 EUR = približno 1400 korejskih won-ov. Denar se lahko menja na letališču, v menjalnicah, bankah. V Koreji se sicer uporabljajo predvsem kreditne kartice. Gotovina je potrebna za nakup dobroimetja na karticah javnega prometa.

 • Naravne nesreče in podnebje

  Močno deževje, tudi monsuni, možni v času poletja od julija do septembra. V tem času možnost poplav.

  Pozimi nizke temperature.

 • Priporočila

  Trgovine in storitve (frizerji, ipd.) so zaprte v ponedeljek, ne nedeljo. Večina manjših trgovinic je sicer odprtih 24/7.

  Na mobilni telefon si lahko naložite aplikacijo EMERGENCY READY za pomoč pri klicanju nujne pomoči, iskanju najbližje zdravstvene ustanove ter izvajanju prve pomoči.

 • Opombe

  Google Maps ne deluje v polnem obsegu. Priproča se uporaba Kakao Maps in/ali Naver Maps. Za prevajanje v in iz korejščine pa Papago App.

  V Republiki Koreji (Južni Koreji) se izvajajo vaje civilne zaščite za različne naravne in druge krizne razmere. Vaje so predhodno najavljene, o njih se obvešča tudi preko družbenih kanalov (Instagram, Twitter) Veleposlaništva RS v Seulu. V času vaj, ki navadno trajajo 20 minut, lahko slišite sirene, lahko se pojavijo zastoji v potniškem prometu in navodila za odhod do najbližjih zaklonišč (podzemnih postaj). Ostanite mirni ter sledite navodilom.

Vstop v Južno Korejo

Slovenski državljani za vstop v Južno Korejo vizuma ne potrebujejo. Od decembra 2023 prav tako ne potrebujejo več predhodne avtorizacije vstopa oziroma K-ETA.

Pred potovanjem se glede morebitnih drugih vstopnih pogojev pozanimajte pri vseh tranzitnih in ciljni državi.

Konzularna pomoč

Slovenski državljani se za konzularno pomoč lahko obrnejo na veleposlaništvo ali konzulat Republike Slovenije. Kaj lahko in česa ne morejo za vas storiti različne vrste slovenskih predstavništev, si preberite v rubriki Pomoč slovenskih predstavništev v tujini.