Skoči do osrednje vsebine

Južna Afrika

Obvestilo Ministrstva za zunanje in evropske zadeve

Državljanom svetujemo, da pri načrtovanju poti v tujino preverite veljavnost svojih dokumentov, spremljate razmere na območju načrtovane poti, poskrbite za ustrezno potovalno zdravstveno zavarovanje, preverite pogoje vstopa v ciljno in tranzitne države ter upoštevate navodila tamkajšnjih oblasti. Izpolnite lahko tudi spletni obrazec o vašem potovanju v tujino.

Varnost potovanj

 • Stopnja tveganja

  Povišana stopnja previdnosti: Svetujemo dodatno previdnost ter preverjanje in pridobitev informacij iz drugih virov. Obstajajo lahko določeni varnostni zadržki za potovanja v posamezne dele države.

 • Barvna lestvica
 • Zadnje aktualno obvestilo

  Obstajajo določeni varnostni zadržki za potovanja v posamezne dele države. Nekatera področja bi lahko bila nevarna, zato v te dele države odsvetujemo turistična in druga potovanja, ki niso nujna. Svetujemo dodatno previdnost ter dodatno preverjanje in pridobitev podatkov iz drugih virov.

Varnost in kriminal

 • Priporočamo, da se izognete naslednjim območjem

  Središča mest Pretoria, Johannesburg in Durban, še posebej v nočnih urah in konec tedna. V Johannesburgu se je priporočljivo izogibati naslednjih področij: Berea, Hillbrow in Yeoville.
  Predmestja. V kolikor se odločite za obisk predmestja (t.i. “township”) in/ ali njegove okolice, priporočamo, da to storite le v okviru organizirane turistične skupine.
  Luksuzna naselja v nočnih urah.
  Ulica Long Street v mestu Cape Town, ki je sicer priljubljena turistična točka.
  Samotna področja. Na splošno priporočamo izogibanje samotnim področjem kot so oddaljene plaže in gorske poti.
  Če nameravate obiskati severni del Kwa Zulu Natal in Zululand svetujemo, da se držite glavnih cest in da ne vozite ponoči, saj prihaja do ugrabitev in ropov, še posebno na osamljenih manjših cestah.
  Svetujemo pozornost na cestah, ki vodijo do Krugerjevega narodnega parka, saj prihaja do ugrabitev avtomobilov.

  Prav tako svetujemo izredno pozornost v bližini kraja Hazyview, kjer prihaja do ugrabitev otrok, posilstev, vlomov v turistične koče in umorov.

 • Politična situacija

  Po vsej državi redno potekajo protesti in demonstracije, ki lahko prerastejo v nasilne izgrede.
  Spremljajte lokalne družbene medije, vključno z lokalnim radijem.

 • Kriminal

  Južna Afrika ima visoko stopnjo kriminalnih dejanj, vključno s posilstvi in umori. Možnost nasilnih kriminalnih dejanj v glavnih turističnih destinacijah je na splošno nizka. Večina nasilnih kriminalnih dejanj se dogodi v predmestjih (t. i. townships). Svetujemo, da se pred potovanjem v predmestje posvetujete s turistično agencijo.

  Kraja avtomobilov in kraje iz avtomobilov so pogoste, še posebno v večernih urah. Svetujemo vožnjo po glavnih cestah in parkiranje na dobro osvetljenih parkiriščih.

  Veliko je tudi primerov vdorov v avtomobile, ki čakajo na križišču. Svetujemo, da vse vrednejše predmete varno shranite (da niso na vidnih mestih v avtomobilu).
  Zaradi tatvin na mednarodnem letališču v Johannesburgu OR Tambo svetujemo, da svojo prtljago vakuumsko zapakirate, vse vrednejše predmete pa imate v ročni prtljagi.

 • Terorizem

  Obstaja možnost terorističnih napadov. Glavno grožnjo predstavljajo posamezniki, ki posnemajo teroristično skupino Daesh.
  Napadi se lahko pojavijo kjerkoli, tudi na mestih, ki jih obiskujejo tujci in turisti, kot so nakupovalna središča v večjih mestih.

Zdravje

 • Bolezenska tveganja

  Popotniki, ki v Južno Afriko vstopijo iz države, v kateri je rumena mrzlica endemična (npr. Zambija), morajo s seboj imeti uradno potrdilo o opravljenem cepljenju proti rumeni mrzlici. Cepljenje je potrebno opraviti najmanj 10 dni pred načrtovanim potovanjem.
  V ruralnih področjih provinc Limpopo, Mpumalanga in na severu KwaZulu-Natal se občasno pojavi epidemija kolere. V primeru potovanja na omenjena področja (vključno s Krugerjevim nacionalnim parkom in področjem Wetlands v okolici Saint Lucia), svetujemo, da se pred potovanjem posvetujete z zdravnikom.
  V državi sta prisotni tudi shistosomiaza (v bližini rek in sladkovodnih jezer) in rikecioza.
  Cepljenje proti rumeni mrzlici je obvezno le za tiste potnike, ki prihajajo iz držav, v katerih je rumena mrzlica endemična.

Splošno

 • Lokalni zakoni

  Za uporabo ali preprodajo drog so zagrožene zelo visoke kazni.

 • Vožnja in najem avtomobila

  Za vožnjo po Južni Afriki je potrebno mednarodno vozniško dovoljenje.

  Cestna infrastruktura ter letalske povezave (tako mednarodne kot interne) so zelo dobre. Železniške povezave niso zanesljive, razen vlaka “Blue Train” med Pretorio in Cape Townom. Odsvetujemo uporabo mestnih avtobusov, saj so ti običajno slabo vzdrževani. Med večjimi mesti so dobre avtobusne povezave (moderni in udobni avtobusi).

 • Denar

  Valuta je južnoafriški rand (ZAR).

 • Naravne nesreče in podnebje

  Obilne padavine pogosto povzročijo obsežne poplave. Poplave se lahko zgodijo kjer koli in kadar koli v letu. Vedno preverite lokalna vremenska poročila in lokalne novice o morebitnih nevarnostih, preden se odpravite na potovanje.

  Požari se lahko pojavijo tako na podeželju kot v mestih v obdobjih vročega in suhega vremena.

 • Priporočila

  Pred odhodom v Južno Afriko svetujemo, da preverite, ali je vaš potni list nepoškodovan in ali sta v njem vsaj dve strani prazni.

  Priporočamo prenočevanje v hotelih višjih kategorij v varnih predelih mest - v Johannesburgu predvsem stanovanjska naselja npr. Sandton, Houghton in Rosebank, v Pretorii predvsem v Pretoria East in South (naselja Brooklyn, Waterkloof, Waterkloof Ridge, Lynnwood); v Cape Townu so varni predeli mesta Waterfront, Fresnaye, Oranjezicht, Gardens, Bishopcourt, Constantia, Camps Bay.

 • Opombe

  Po vsej državi se nadaljuje pomanjkanje električne energije z njenimi neprekinjenimi izpadi. Načrtovani redni izpadi električne energije so postali daljši in se lahko zgodijo vsak dan.

Vstop v Južno Afriko

Slovenski državljani potrebujejo vizum za vstop v Južno Afriko.

Veleposlaništvo Republike Južne Afrike na Dunaju ne zahteva več osebne prisotnosti ob podaji vloge za vizum. Potni list, vizumsko vlogo in ostalo vizumsko dokumentacijo lahko slovenski državljani pošljejo na veleposlaništvo s kurirsko službo.

Slovenski državljani potrebujejo tudi tranzitni vizum, če tranzitirajo to državo. Izjemoma ne potrebujejo tranzitnega vizuma, če potujejo v sosednje države (Namibija, Bocvana, Zimbabve, Mozambik, Lesoto in Eswatini) preko navedenih mednarodnih letališč: O R Tambo International, Johannesburg; Cape Town International, Cape Town; King Shaka International, Durban; in Lanseria, Johannesburg. Za potovanja preko kopenskih meja se še vedno potrebuje tranzitni vizum. Več informacij pridobite na Veleposlaništvu Republike Južne Afrike na Dunaju.

Za informacije o potovanju mladoletnih oseb se pozanimajte pri Veleposlaništvu Republike Južne Afrike na Dunaju.

Pred potovanjem se glede morebitnih drugih vstopnih pogojev pozanimajte pri vseh tranzitnih in ciljni državi.

Konzularna pomoč

Konzularna zaščita se zagotavlja nerezidenčno iz druge države. Slovenski državljani se lahko za nujno konzularno zaščito obrnejo na diplomatsko predstavništvo in konzulat katerekoli države članice Evropske unije.