Skoči do osrednje vsebine

Jordanija

Obvestilo Ministrstva za zunanje in evropske zadeve

Državljanom svetujemo, da pri načrtovanju poti v tujino preverite veljavnost svojih dokumentov, spremljate razmere na območju načrtovane poti, poskrbite za ustrezno potovalno zdravstveno zavarovanje, preverite pogoje vstopa v ciljno in tranzitne države ter upoštevate navodila tamkajšnjih oblasti. Izpolnite lahko tudi spletni obrazec o vašem potovanju v tujino.

Varnost potovanj

Obstajajo določeni varnostni zadržki za potovanja v posamezne dele države. Nekatera področja bi lahko bila nevarna, zato svetujemo dodatno previdnost pri potovanju v te dele države ter dodatno preverjanje in pridobitev podatkov iz drugih virov.

Iz varnostnih razlogov odsvetujemo vsa potovanja v bližino jordansko sirijske meje ter obiske sirijskih begunskih kampov v krajih Ramtha, Mafraq in Zaatri. Prav tako odsvetujemo vsa potovanja v bližino jordansko iraške meje.

Obiskovalci naj bodo pozorni na potencialno grožnjo globalnega terorizma in možnost reakcije ob razvoju dogodkov v regiji.

Svetujemo, da se državljani Republike Slovenije, ki potujejo v Jordanijo, takoj po prihodu javijo na Veleposlaništvo Republike Slovenije v Kairu.

Vstop v Jordanijo

Slovenski državljani za vstop v Jordanijo potrebujejo vizum.

Za vizum se lahko zaprosi na Generalnem konzulatu hašemitske kraljevine Jordanije v Ljubljani, preko portala jordanskega notranjega ministrstva za e-storitve (v angleščini) ali ob prihodu na letališču v Amanu.

Turisti si lahko uredite Jordan Pass (v angleščini), ki poleg vstopa v nekatere turistične atrakcije vključuje tudi ceno vizuma.

Pred potovanjem se glede morebitnih drugih vstopnih pogojev pozanimajte pri vseh tranzitnih in clijni državi.

Konzularna pomoč

Konzularna zaščita se zagotavlja nerezidenčno iz druge države. Slovenski državljani se lahko za nujno konzularno zaščito obrnejo na diplomatsko predstavništvo in konzulat katerekoli države članice Evropske unije.

Splošna opozorila

Svetujemo, da se popotniki izogibajo demonstracij in zborovanj.

Jordanija leži v relativno nestabilni regiji, zato ni mogoče izključiti terorističnega tveganja. Popotnikom zato svetujemo pozornost ter redno spremljanje novic iz regije. Oblasti izvajajo različne protiteroristične ukrepe (med drugim izvajajo protiteroristični zakon in stroge mejne kontrole, na terenu je razporejenih veliko pripadnikov varnostnih sil, …). V večjih hotelih je še dodatno poskrbljeno za varnost.

ZDA in Velika Britanija so z 21. marcem 2017 potnikom na letih z in na 10 letališč: Kairo, Aman, Kuwait City, Casablanca, Doha, Riad, Jeddah, Abu Dhabi, Dubaj ter Istanbul prepovedale elektronske naprave v osebni prtljagi, ki so večje od mobilnega telefona (tablice, računalniki itd.).

Raven kriminalnih dejanj je relativno nizka. Kljub temu svetujemo previdnost.

Popotnicam svetujemo, da so pazljive, še posebno če potujejo same.

Za posedovanje, uporabo ali trgovanje z drogami so zagrožene dolgotrajne zaporne kazni in visoke denarne kazni.

Opozarjamo, da je za vožnjo po Jordaniji potrebno imeti mednarodno vozniško dovoljenje.

Ceste v gorskem svetu, vključno s Petro in njeno okolico, so občasno blokirane.

Jordanija je muslimanska država. Svetujemo spoštovanje zakonov, krajevnih običajev, navad in verskih prepričanj.