Skoči do osrednje vsebine

Jordanija

Obvestilo Ministrstva za zunanje in evropske zadeve

Državljanom svetujemo, da pri načrtovanju poti v tujino preverite veljavnost svojih dokumentov, spremljate razmere na območju načrtovane poti, poskrbite za ustrezno potovalno zdravstveno zavarovanje, preverite pogoje vstopa v ciljno in tranzitne države ter upoštevate navodila tamkajšnjih oblasti. Izpolnite lahko tudi spletni obrazec o vašem potovanju v tujino.

Varnost potovanj

 • Stopnja tveganja

  Povišana stopnja previdnosti: Svetujemo dodatno previdnost ter preverjanje in pridobitev informacij iz drugih virov. Obstajajo lahko določeni varnostni zadržki za potovanja v posamezne dele države.

 • Barvna lestvica
 • Zadnje aktualno obvestilo

  Zaradi nedavnih dogodkov v Izraelu in palestinskih območjih svetujemo povišano previdnost na območjih, ki mejijo na Izrael oziroma na Zahodni breg ter pridobitev informacij tudi iz drugih virov. Prav tako svetujemo izogibanje območjem protestov in upoštevanje navodil varnostnih organov.

Varnost in kriminal

 • Priporočamo, da se izognete naslednjim območjem

  Izogibajte se vsem potovanjem na: vsa območja znotraj 5 km od meje s Sirijo, z izjemo turističnega kraja Umm Qais, zaradi incidentov, povezanih s konfliktom v Siriji; vsa območja znotraj 5 km od meje z Irakom zaradi incidentov, povezanih s konfliktom v tej državi; območje vzhodno od mesta Ruwaished v severovzhodni Jordaniji zaradi vojaške dejavnosti in pomanjkanja objektov za nujno pomoč.

  Izogibajte se nenujnim potovanjem v območja begunskih taborišč v Jordaniji.

 • Politična situacija

  Politične razmere v Jordaniji so stabilne. V Amanu in drugih mestih včasih pride do protestov. Večina takšnih protestov je mirnih, vendar morate upoštevati previdnostne ukrepe, spremljati poročila in se izogibati vsem političnim zbiranjem in demonstracijam.

  V Amanu se protesti najpogosteje odvijajo ob četrtkih zvečer, v bližini premierja na 4. krogu in ob petkih po opoldanski molitvi v bližini mošeje Husseini v središču Amana. Bodite še posebej previdni, če ste v bližini teh območij v tem času. Prav tako morate biti previdni, ko potujete zunaj Amana, zlasti ponoči, in se zavedati možnosti spontanih demonstracij in blokad cest.

 • Kriminal

  Stopnje kriminala so na splošno nizke: večina kriminala je omejena na žeparjenje, občasne tatvine torb in kraje iz avtomobilov. Bodite pozorni in varujte svoj denar, potni list in dragocenosti.

 • Terorizem

  V Jordaniji obstaja nevarnost terorističnih napadov, pri čemer bi bili slednji lahko izvedeni tudi na krajih, ki jih obiskujejo tujci, zlasti v hotelih, nakupovalnih centrih, restavracijah in turističnih atrakcijah.

Zdravje

Splošno

 • Lokalni zakoni

  Lokalni zakoni odražajo dejstvo, da je Jordanija pretežno islamska država. Ves čas morate spoštovati lokalne tradicije, običaje, zakone in veroizpovedi ter zagotoviti, da vaša dejanja niso žaljiva.

  Pitje alkohola na ulici je prepovedano, vendar je dovoljeno v barih, klubih, hotelih in zasebnih domovih.

  Čeprav sobivanje neporočenih tujih parov ni nezakonito, lahko nekateri najemodajalci vprašajo, ali ste poročeni ali zahtevajo poročni list.

 • Vožnja in najem avtomobila

  Cestne razmere in varnost v cestnem prometu se lahko po državi zelo razlikujejo. Pozimi in ponoči so lahko vozne razmere nevarne.

 • Denar

  Valuta v Jordaniji je dinar (JOD). Bankomati so na voljo v večjih mestih in na mednarodnem letališču Queen Alia, drugje pa so omejeni. Le ameriške dolarje in evre je mogoče enostavno pretvoriti v lokalno valuto. Večje trgovine in restavracije v Amanu in drugih turističnih območjih sprejemajo kreditne kartice.

 • Naravne nesreče in podnebje

  Jordanija se nahaja v aktivnem potresnem območju. Pojavljajo se suše ter peščene in prašne nevihte. Sneženje je redko, vendar lahko povzroči obsežne zapore cest in motnje javnih storitev.
  Deževno obdobje običajno traja od novembra do marca.

 • Priporočila

  Svetujemo, da se državljani Republike Slovenije, ki potujejo v Jordanijo, takoj po prihodu javijo na Veleposlaništvo Republike Slovenije v Kairu.

 • Opombe

  Petra je eno najbolj cenjenih območij Unescove dediščine na svetu in vsako leto privabi več sto tisoč obiskovalcev. Ima strog odpiralni in zapiralni čas, ki se ga morajo držati vsi obiskovalci. Prišlo je do incidentov, ko so turiste čez noč zaklenili v Petri. Zadrževanje v Petri izven odpiralnega časa ni dovoljeno in lahko povzroči aretacijo in kazenski pregon.

Vstop v Jordanijo

Slovenski državljani za vstop v Jordanijo potrebujejo vizum. Za vizum lahko zaprosijo na Generalnem konzulatu Jordanije v Ljubljani, preko portala jordanskega notranjega ministrstva za e-storitve (v angleščini) ali ob prihodu na letališču v Amanu.

Turisti si lahko uredite Jordan Pass (v angleščini), ki poleg vstopa v nekatere turistične atrakcije vključuje tudi ceno vizuma.

Pred potovanjem se glede morebitnih drugih vstopnih pogojev pozanimajte pri vseh tranzitnih in ciljni državi.

Konzularna pomoč

Konzularna zaščita se zagotavlja nerezidenčno iz druge države. Slovenski državljani se lahko za nujno konzularno zaščito obrnejo na diplomatsko predstavništvo in konzulat katerekoli države članice Evropske unije.