Skoči do osrednje vsebine

Japonska

Obvestilo Ministrstva za zunanje in evropske zadeve

Državljanom svetujemo, da pri načrtovanju poti v tujino preverite veljavnost svojih dokumentov, spremljate razmere na območju načrtovane poti, poskrbite za ustrezno potovalno zdravstveno zavarovanje, preverite pogoje vstopa v ciljno in tranzitne države ter upoštevate navodila tamkajšnjih oblasti. Izpolnite lahko tudi spletni obrazec o vašem potovanju v tujino.

Varnost potovanj

Obstajajo določeni varnostni zadržki za potovanja v posamezne dele države. Svetujemo previdnost ter dodatno preverjanje in pridobitev podatkov iz drugih virov.

Vstop na Japonsko

Slovenski državljani za kratkoročen obisk Japonske ne potrebujejo vizuma.

Pred potovanjem se glede morebitnih drugih vstopnih pogojev pozanimajte pri vseh tranzitnih in clijni državi.

Konzularna pomoč

Slovenski državljani se za konzularno pomoč lahko obrnejo na veleposlaništvo ali konzulat Republike Slovenije. Kaj lahko in česa ne morejo za vas storiti različne vrste slovenskih predstavništev, si preberite v rubriki Pomoč slovenskih predstavništev v tujini.

Splošna opozorila

Popotnikom svetujemo spremljanje novic krajevnih sredstev obveščanja in upoštevanje navodil krajevnih oblasti.

Opozarjamo na nevarnost izbruhov vulkanov in popotnikom svetujemo, da spremljajo napotke lokalnih oblasti.

Na Japonskem obstaja nenehna nevarnost potresov in cunamijev.

Dvigovanje gotovine na japonskih bankomatih s karticami Maestro, ki so bile izdane izven azijsko-pacifiške regije, Kanade in Nizozemske trenutno ni mogoče.

Slovenski državljani lahko na Japonskem vozijo z mednarodnim vozniškim dovoljenjem izdanim na podlagi ženevske konvencije, ki se v RS izdaja od maja 2018. Vožnja s slovenskim vozniškim dovoljenjem, s priloženim japonskim prevodom ni več dovoljena.

Popotnike opozarjamo, da je japonska praksa na področju kazenskih zadev bistveno drugačna od tovrstne prakse v Sloveniji. Popotnik, ki se znajde v kazenskem postopku na Japonskem, lahko pričakuje bistveno drugačno obravnavo kot v Sloveniji (daljše in proceduralno bolj zapletene posamezne faze postopka).

Japonska Nacionalna policijska agencija opozarja na povečano število nesreč v gorah. Da bi se izognili nevarnim situacijam, vse potnike na Japonsko naprošamo k upoštevanju naslednjih pravil:

1. Na izlete v naravi se ustrezno pripravite

Če se odpravljate na Japonsko na smučanje, vnaprej preverite svojo progo in okoliški teren, da se boste lahko po končanem smučanju vrnili na smučišče ali progo. Videoposnetki niso zadosten vir informacij o smučišču in njegovi okolici. Če nimate veliko izkušenj v naravi, se raje odločite za smučanje na smučišču oziroma razmislite o najemu usposobljenega vodnika.

2. Ustvarite načrt poti (in obvestite druge o vašem načrtu)
Svoj načrt poti delite z drugimi, ali vsaj obvestite nekoga (prijatelje ali nastanitev, kjer bivate) o svojem cilju pred samim izletom.

3. Vnaprej pripravite primerno opremo:
a. lavinska oprema: svetilnik, sonda, lopata, turnosmučarski psi oz. kože itd.
b. plezalna oprema: turnosmučarski psi oz. kože, krplje itd.
c. navigacijska orodja: GPS, mobilni telefon, zemljevid, kompas itd.
d. oprema za nujne primere: rezervna baterija za telefon, naglavna svetilka, topla oblačila, oprema za nujne primere (odeja, obroki hrane itd.)

4. Preverite snežne razmere
Ne podcenjujte morebitnih nevarnosti, ki jih prinaša sneg; izberite ustrezno smer ob upoštevanju snežnih razmer.

5. Pred smučanjem preverite nevarnost plazov
Preverite plazovne razmere, ki so na voljo na smučišču, in/ali opravite test snežnih jam.

6. Natančno upoštevajte pravila smučišča
Razlog, da so nekatera območja ograjena z vrvmi ali opremljena z opozorilnimi znaki, je preprečevanje plazov in varovanje obiskovalcev pred nevarnimi deli smučišča.