Skoči do osrednje vsebine

Japonska

Obvestilo Ministrstva za zunanje zadeve

Zaradi še vedno prisotne možnosti okužbe z virusom COVID-19 slovenskim državljanom svetujemo, da pri načrtovanju poti v tujino spremljajo širjenje virusa in njegove prisotnosti na območju načrtovane poti ter preverijo pogoje vstopa v ciljno državo ter upoštevajo odločitve tamkajšnjih oblasti. Slovenskim državljanom, ki se vračajo v domovino, priporočamo upoštevanje priporočil Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ).

Varnost potovanj

Obstajajo določeni varnostni zadržki za potovanja v posamezne dele države. Svetujemo previdnost ter dodatno preverjanje in pridobitev podatkov iz drugih virov.

Japonska vlada je 24. februarja 2020 sprejela strategijo zajezitve virusa covid - 19 v državi. V skladu z oceno japonske vlade nadaljnje preprečitve virusa covid - 19 na Japonskem ni mogoče izključiti, zato so bili sprejeti številni ukrepi, od odpovedi množičnih zborovanj in dogodkov z večjim številom obiskovalcev, do določenih omejitev na lokalni ravni.

V primeru, da oseba, ki potuje na Japonsko, kaže simptome okužbe z virusom covid - 19, lahko pričakuje potovalne zamude in karantenske ukrepe, ki lahko vključujejo znatne stroške, v primeru neustreznega potovalnega zdravstvenega zavarovanja.

Slovenskim državljanom svetujemo, da pred vsakim odhodom na Japonsko:

  • spremljate vstopne pogoje na Japonsko, glede katerih imajo zadnje informacije veleposlaništva ali konzulati Japonske
  • spremljate ažurne informacije objavljene na spletnih straneh Svetovne zdravstvene organizacije     

Ob bivanju na Japonskem vedno spoštujete navodila lokalnih oblasti na spletni strani pristojnega ministrstva za zdravje.

Če menite, da ste zboleli, sledite navodilom.

Več informacij lahko najdete na spletni strani veleposlaništva Republike Slovenije v Tokiu.

Vstop na Japonsko

Slovenski državljani za vstop na Japonsko potrebujejo vizum.

Konzularna pomoč

Slovenski državljani se za konzularno pomoč lahko obrnejo na veleposlaništvo ali konzulat Republike Slovenije. Kaj lahko in česa ne morejo za vas storiti različne vrste slovenskih predstavništev, si preberite v rubriki Pomoč slovenskih predstavništev v tujini.

Splošna opozorila

Popotnikom svetujemo spremljanje novic krajevnih sredstev obveščanja in upoštevanje navodil krajevnih oblasti.

Opozarjamo na nevarnost izbruhov vulkanov in popotnikom svetujemo, da spremljajo napotke lokalnih oblasti.

Na Japonskem obstaja nenehna nevarnost potresov in cunamijev.

Dvigovanje gotovine na japonskih bankomatih s karticami Maestro, ki so bile izdane izven azijsko-pacifiške regije, Kanade in Nizozemske trenutno ni mogoče.

Slovenski državljani lahko na Japonskem vozijo z mednarodnim vozniškim dovoljenjem izdanim na podlagi ženevske konvencije, ki se v RS izdaja od maja 2018. Vožnja s slovenskim vozniškim dovoljenjem, s priloženim japonskim prevodom ni več dovoljena.

Popotnike opozarjamo, da je japonska praksa na področju kazenskih zadev bistveno drugačna od tovrstne prakse v Sloveniji. Popotnik, ki se znajde v kazenskem postopku na Japonskem, lahko pričakuje bistveno drugačno obravnavo kot v Sloveniji (daljše in proceduralno bolj zapletene posamezne faze postopka).


Priporočamo, da upoštevate naslednje napotke pred potovanjem.

Informacije o morebitnih obveznih in priporočljivih cepljenjih so na voljo na spletni strani Zdravi na pot in nazaj.

Splošno opozorilo o nevarnosti terorizma.