Skoči do osrednje vsebine

Japonska

Obvestilo Ministrstva za zunanje in evropske zadeve

Državljanom svetujemo, da pri načrtovanju poti v tujino preverite veljavnost svojih dokumentov, spremljate razmere na območju načrtovane poti, poskrbite za ustrezno potovalno zdravstveno zavarovanje, preverite pogoje vstopa v ciljno in tranzitne države ter upoštevate navodila tamkajšnjih oblasti. Izpolnite lahko tudi spletni obrazec o vašem potovanju v tujino.

Varnost potovanj

 • Stopnja tveganja

  Tveganje ni povečano: Ni podatkov o varnostnih razlogih, zaradi katerih bi odsvetovali potovanje. Svetujemo običajno previdnost.

 • Barvna lestvica
 • Zadnje aktualno obvestilo

  Niz potresov je 1. januarja 2024 prizadel polotok Noto in povzročil manjše cunamije, več požarov in večjo infrastrukturno škodo v različnih delih prefekture Ishikawa. Možni so nadaljnji popotresni sunki in motene prometne povezave. Če ste na prizadetih območjih polotoka Noto, sledite navodilom lokalnih oblasti in spremljajte medije za posodobitve.

  Obstajajo določeni varnostni zadržki za potovanja v posamezne dele države. Svetujemo previdnost ter dodatno preverjanje in pridobitev podatkov iz drugih virov.

Varnost in kriminal

 • Politična situacija

  Japonska je stabilna demokracija. Državljanski nemiri in nasilne demonstracije so redki.

 • Kriminal

  Stopnje kriminala so po vsej Japonski nizke, vendar ostanite pazljivi ter sprejmite razumne previdnostne ukrepe.

Zdravje

Splošno

 • Lokalni zakoni

  Popotnike opozarjamo, da je japonska praksa na področju kazenskih zadev bistveno drugačna od tovrstne prakse v Sloveniji. Popotnik, ki se znajde v kazenskem postopku na Japonskem, lahko pričakuje bistveno drugačno obravnavo kot v Sloveniji (daljše in proceduralno bolj zapletene posamezne faze postopka).

  Prostitucija in ulično preprodajanje sta nezakonita, a pogosta. Bodite previdni in ne nasedajte povabilom v bare.

  Večina Japoncev je zelo prijaznih in gostoljubnih, vendar so lahko precej zadržani.

  Pijačo in obroke plačate ob koncu obiska japonskega bara. Napitnin ne poznajo in se ne dajejo.

  Tetovaže so na Japonskem zgodovinsko povezane z organiziranim kriminalom, in medtem ko je odnos do njih vse bolj sprejemljiv, mnogi javni bazeni, termalni vrelci, plaže in nekatere telovadnice ne sprejemajo nikogar s tetovažami. Druge ustanove lahko preprosto zahtevajo, da se vse tetovaže med uporabo objektov prekrijejo.

 • Vožnja in najem avtomobila

  Slovenski državljani lahko na Japonskem vozijo z mednarodnim vozniškim dovoljenjem izdanim na podlagi ženevske konvencije, ki se v RS izdaja od maja 2018. Vožnja s slovenskim vozniškim dovoljenjem, s priloženim japonskim prevodom ni več dovoljena.

 • Denar

  Valuta Japonske je jen (JPY).

  Dvigovanje gotovine na japonskih bankomatih s karticami Maestro, ki so bile izdane izven azijsko-pacifiške regije, Kanade in Nizozemske trenutno ni mogoče.

 • Naravne nesreče in podnebje

  Opozarjamo na nevarnost izbruhov vulkanov in popotnikom svetujemo, da spremljajo napotke lokalnih oblasti.

  Na Japonskem obstaja nenehna nevarnost potresov in cunamijev.

  Japonska Nacionalna policijska agencija opozarja na povečano število nesreč v gorah. Da bi se izognili nevarnim situacijam, vse potnike na Japonsko naprošamo, da: se na izlete v naravi ustrezno pripravite, ustvarite načrt poti (in obvestite druge o vašem načrtu), Vnaprej pripravite primerno opremo, Preverite snežne razmere, Pred smučanjem preverite nevarnost plazov in Natančno upoštevajte pravila smučišča.

 • Priporočila

  Japonska leži na stičišču štirih glavnih tektonskih plošč in je eno od seizmično najbolj aktivnih območij na svetu.
  Svetujemo, da v primeru naravnih nesreč sledite navodilom lokalnih oblasti in pristojnih služb.

 • Opombe

  Fukušima
  Japonske oblasti še naprej vzdržujejo izključitvena območja okoli jedrske elektrarne Fukušima Daiiči. Med potovanjem na tem območju upoštevajte navodila japonskih oblasti.

Vstop na Japonsko

Slovenski državljani za kratkoročen obisk Japonske ne potrebujejo vizuma.

Pred potovanjem se glede morebitnih drugih vstopnih pogojev pozanimajte pri vseh tranzitnih in ciljni državi.

Konzularna pomoč

Slovenski državljani se za konzularno pomoč lahko obrnejo na veleposlaništvo ali konzulat Republike Slovenije. Kaj lahko in česa ne morejo za vas storiti različne vrste slovenskih predstavništev, si preberite v rubriki Pomoč slovenskih predstavništev v tujini.