Skoči do osrednje vsebine

Obvestilo Ministrstva za zunanje in evropske zadeve

Zaradi še vedno prisotne možnosti okužbe z virusom COVID-19 slovenskim državljanom svetujemo, da pri načrtovanju poti v tujino spremljajo širjenje virusa in njegove prisotnosti na območju načrtovane poti ter preverijo pogoje vstopa v ciljno državo ter upoštevajo odločitve tamkajšnjih oblasti. Slovenskim državljanom, ki se vračajo v domovino, priporočamo upoštevanje priporočil Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ).

Vstop v Indijo

Slovenski državljani za vstop v Indijo potrebujejo vizum.

Na podlagi bilateralnega sporazuma med Slovenijo in Indijo so iz vizumskega režima izvzeti imetniki diplomatskih potnih listov.

Ministrstvo za notranje zadeve Indije je objavilo novico, da ukinja obveznost dvomesečnega premora med dvema obiskoma tujih turistov v Indijo.

S 15. avgustom 2015 je Indija uvedla elektronski vizum (e-vizum), ki slovenskim državljanom omogoča vstop v Indijo preko nekaterih mednarodnih letališč in pristanišč. Vizum se lahko izda za maksimalno 2 obiska v koledarskem letu in omogoča enkratni vstop. Podrobnejše informacije in mejni prehodi, kjer je možen vstop, so dosegljivi na spletni strani e-viza in na Veleposlaništvu Indije v Ljubljani.

Konzularna pomoč

Slovenski državljani se za konzularno pomoč lahko obrnejo na veleposlaništvo ali konzulat Republike Slovenije. Kaj lahko in česa ne morejo za vas storiti različne vrste slovenskih predstavništev, si preberite v rubriki Pomoč slovenskih predstavništev v tujini.

Splošna opozorila

Uporaba satelitskih komunikacij Thuraya in telefonov Irridium je v Indiji zakonsko prepovedana.

Na splošno svetujemo, da:

 • varno shranite svoj potni list,
 • hotel ali prijatelje predhodno obvestite o svojih potovalnih načrtih,
 • ne sprejemate paketov od neznancev,
 • imate s seboj seznam nujnih telefonskih številk.

Zaradi možnosti spolnega nadlegovanja ali napada ženskam svetujemo pazljivost, tudi če po Indiji potujejo v skupini. Ker v Indiji prihaja do spolnega nasilja nad ženskami, tudi tujkami, popotnicam svetujemo izredno pazljivost ter da:

 • nosijo dolga oblačila in imajo pokrite rame;
 • se zadržano vedejo do Indijcev, s katerimi imajo opravka na potovanju (vodič, voznik, hotelski uslužbenci …);
 • se ne sprehajajo same v večernih urah po področjih, kjer je malo ljudi (samotne ulice, tudi v velikih mestih, vaške poti, plaže, …);
 • se ne vozijo same v večernih urah v taksiju ali da ne ostanejo same s hotelskim uslužbencem, vodičem, neznancem, …
 • imajo pred prihodom v Indijo rezerviran hotel;
 • ne sprejemajo ponudb neznancev za prevoz v avtomobilu;
 • ob prihodu na letališče uporabljajo ti. predplačljive taksije;
 • potujejo v skupini.

Prostovoljcem in vsem drugim, ki za daljši čas odhajajo na (prostovoljno) delo v Indijo, svetujemo, da pazijo na svoje osebne dokumente in da po prihodu v kraj opravljanja dela prijavijo svoje bivanje pri lokalnem uradu za tujce - t.i. F.F.R.O. (Foreign Regional Register Office - Bureau of Immigration). Brez prijave na lokalnem F.R.R.O. uradu imajo lahko tujci težave pri izstopu iz Indije, saj morajo naknadno pridobiti izhodno dovoljenje, kar lahko traja več dni.

Pohodnikom / alpinistom priporočamo, da ne podcenjujejo morebitnih tveganj pri plezanjih/vzponih v gorskih predelih zveznih držav Uttaranchal in Himachal Pradesh. Krajevne oblasti in policija popotnikom svetujejo, da:

 • potujejo le s pooblaščenimi turističnimi agencijami,
 • pred pričetkom trekinga/pohodništva v oddaljenih krajih seznanijo najbližjo policijsko postajo s svojim potovalnim načrtom;
 • za pohodniške izlete najamejo le pooblaščene vodiče in nosače;
 • se držijo poti, ki jih je označil turistični urad zvezne države Himachal (Himachal Tourism Department);
 • prenočujejo le v priporočenih kampih;
 • potujejo le v skupini;
 • imajo na trekingu le manjše vsote gotovine ter potovalne čeke;
 • ne uživajo prepovedanih drog in ne navezujejo stikov s preprodajalci;
 • prenočujejo le v pooblaščenih hotelih ali prenočiščih ter vztrajajo, da se izpolni obrazec C (tega je potrebno izpolniti v primeru prenočevanja tujca).

V gorskih predelih so zdravstvene ustanove slabe in niso usposobljene za reševanje urgentnih primerov.

Opozarjamo, da v Indiji ne obstaja organ, ki bi bil pristojen za reševanje alpinistov ali pohodnikov.

V obdobju monsunov, ki traja v Indiji od maja do septembra, lahko močna deževja povzročijo poplave in sprožajo zemeljske plazove. Še posebno ruralni predeli so lahko zaradi tega odrezani od preostalega sveta tudi po več dni. V obdobju monsunov lahko pride do občutnih težav v prometu (prevoznost cest) tudi v večjih mestih, še posebno v Bombaju. V času monsunov je zato priporočljivo spremljati vremenske napovedi in prometne informacije, prav tako pa tudi zdravstvene informacije, saj se v času poplav hitreje širijo različne bolezni (npr. malarija in vročica dengue).

Indijska zakonodaja strogo kaznuje vsa dejanja povezana z nedovoljenimi drogami in predvideva visoke kazni (do deset let zapora za posedovanje manjših količin nedovoljenih drog – ni razlike med trdimi in mehkimi drogami, razlika je le v količini za osebno in količini za komercialno rabo). Razmere v indijskih zaporih so slabe, sodni postopki pa dolgotrajni.

Istospolne partnerske zveze so v Indiji nezakonite. Za prekrške v zvezi z istospolnimi partnerstvi so v Indiji zagrožene visoke kazni, med drugim tudi zaporna.


Priporočamo, da upoštevate naslednje napotke pred potovanjem.

Informacije o morebitnih obveznih in priporočljivih cepljenjih so na voljo na spletni strani Zdravi na pot in nazaj.

Splošno opozorilo o nevarnosti terorizma.