Skoči do osrednje vsebine

Obvestilo Ministrstva za zunanje in evropske zadeve

Državljanom svetujemo, da pri načrtovanju poti v tujino preverite veljavnost svojih dokumentov, spremljate razmere na območju načrtovane poti, poskrbite za ustrezno potovalno zdravstveno zavarovanje, preverite pogoje vstopa v ciljno in tranzitne države ter upoštevate navodila tamkajšnjih oblasti. Izpolnite lahko tudi spletni obrazec o vašem potovanju v tujino.

Varnost potovanj

 • Stopnja tveganja

  Povišana stopnja previdnosti: Svetujemo dodatno previdnost ter preverjanje in pridobitev informacij iz drugih virov. Obstajajo lahko določeni varnostni zadržki za potovanja v posamezne dele države.

 • Barvna lestvica
 • Zadnje aktualno obvestilo

  Posodobljeno:
  12. julij 2023
  Zaradi zelo močnih monsunskih deževij svetujemo veliko previdnost in dobro pripravo pri potovanjih v gorate predele severne Indije, saj prihaja do daljših prekinitev transportnih in komunikacijskih povezav, kar zelo moti tudi oskrbo z osnovnimi živjenskimi potrebščinami. Predvsem to velja za predele v zveznih državah Himachal Pradesh, Jammun in Kašmir, Utaranchal ter Sikim.
  26. junij 2023
  Policijska ura in omejitve se nadaljujejo v delih Manipurja po nasilnih demonstracijah, ki so povzročile tudi človeške žrtve. Varnostne agencije so povečale prisotnost v regiji. Storitve mobilnega interneta in promet ostajata motena. Nadaljnje omejitve se lahko uvedejo v kratkem času in brez najave. Če ste v Manipurju, se izogibajte demonstracijam in velikim javnim zbiranjem, upoštevajte nasvete lokalnih oblasti, resno jemljite opozorila oblasti in spremljajte lokalne medije.

Varnost in kriminal

 • Priporočamo, da se izognete naslednjim območjem

  Ne potujte v zvezno ozemlje Džamu in Kašmir zaradi terorizma in državljanskih nemirov ter znotraj 10 km pasu od indijsko-pakistanske meje zaradi možnosti oboroženin spopadov. Na severovzhodu države občasno prihaja do nasilnih etničnih spopadov, vključno z bombnimi napadi na avtobuse, vlake, železniške proge in trge. Svetujemo povečano previdnost pri potovanjih v Assam, Arunachal Pradesh, Mizoram, Nagaland, Meghalaya, Tripura in Manipur.
  Indijske oblasti poročajo, da so posilstva eno najhitreje rastočih kaznivih dejanj v državi. Nasilni zločini, se dogajajo tako v turističnih krajih kot na drugih lokacijah.
  Informacije o omejitvah potovanj so na voljo na povezavi do Urada za imigracijo: https://boi.gov.in/

 • Politična situacija

  Demonstracije in stavke pogosto povzročajo velike nevšečnosti in lahko preidejo v fizično nasilje. Ti dogodki lahko ohromijo prevozne in turističe storitve, včasih tudi za dalj časa. Velika verska srečanja, ki pritegnejo več sto tisoč ljudi, lahko povzročijo nevarne in pogosto smrtno nevarne stampede. Lokalne demonstracije se lahko začnejo spontano in stopnjujejo z malo opozorila, motijo transport in ostale storitve ter predstavljajo tveganje za potnike. V odgovor na takšne dogodke indijske oblasti občasno uvedejo policijsko uro in/ali omejijo potovanja. Potrebno je upoštevati navodila lokalnih oblasti, se izogibati demonstracijam in shodom, zlasti tik pred in po političnih shodih, volitvah in verskih praznikih (posebej, ko hindujski in muslimanski prazniki sovpadajo). Proteste povzročajo tudi napetosti med kastami in verskimi skupinami. V nekaterih primerih demonstranti blokirajo ceste v bližini priljubljenih turističnih krajev in motijo obratovanje vlakov, da bi pridobili pozornost indijskih oblasti. Občasno so v teh incidentih lahko napadena tudi vozila, ki prevažajo turiste. Indija pred večjimi prazniki ali dogodki na splošno preide v status višje varnostne pripravljenosti. Za tekoče seznanjanje s položajem je potrebno redno spremljanje lokalnih medijev.

 • Kriminal

  Manjša kazniva dejanja, kot so žeparjenje in tatvine, so pogosta, zlasti v večjih mestih in na turističnih območjih. Na vseh mestih, kjer je veliko ljudi sta potrebna povečana pozornost in upoštevanje preventivnih ukrepov. Ne nosite velikih vsot denarja, poskrbite, da bodo vaše osebne stvari, vključno s potnim listom in drugimi potovalnimi dokumenti, ves čas varne.
  Pogoste so tudi goljufije s kreditnimi karticami in na bankomatih. Bodite previdni pri uporabi debetnih ali kreditnih kartic.
  Pojavljajo se prevare, ki vključujejo izvoz dragih kamnov, preprog, starin, živalskih izdelkov in drugih dragocenosti, ki se jih ne sme nositi preko meje.
  Ne sprejmite nobene ponudbe, ne glede na to, kako prepričljiva je. Pazite se ponudb za poceni prevoze ali namestitve, podaljšane vožnje s taksijem in nenaročene vodene oglede.
  Nikoli ne puščajte hrane ali pijače brez nadzora ali v oskrbi tujcev. Bodite previdni pri sprejemanju prigrizkov, pijač, žvečilnih gumijev ali cigaret od novih znancev. Ti predmeti lahko vsebujejo mamila, zaradi katerih lahko tvegate spolni napad in rop.
  Ob prijavi incidenta na lokalni policijski postaji morate zaprositi za kopijo policijskega poročila, ki se imenuje »prvo informativno poročilo« (FIR). Lokalne oblasti na splošno ne morejo sprejeti nobenega pomembnega ukrepa brez vložitve policijskega poročila.

 • Terorizem

  V Indiji obstaja nevarnost posameznih terorističnih aktivnosti, zlasti na ozemljih unije Džamu in Kašmir, državah Manipur in Assam in na nekaterih območjih vzhodne Indije, kjer so aktivne skupine maoističnih skrajnih upornikov (naksalitov). Posebna pozornost je potrebna med volilnimi obdobji ter pred in med verskimi prazniki in datumi državnega pomena. Tarče terorističnih napadov so lahko vladne zgradbe vključno s šolami, kraji bogoslužja, letališča in druga prometna vozlišča ter omrežja, javne površine, kot so turistične znamenitosti, restavracije, bari, kavarne, nakupovalni centri, tržnice, hoteli in druga mesta, ki jih obiskujejo tujci.

Zdravje

 • Bolezenska tveganja

  Obstaja povečano tveganje za okužbo z mrzlico Denga, Zika, tuberkulozo in virusom H5N1. Povečana je nevarnost za bakterijske okužbe in zastrupitve s hrano ter pijačo. Večja indijska mesta imajio močno onesnažen zrak, zato se pred potovanjem posvetujte z zdravnikom in razmislite o vplivu, ki ga lahko imata na vas sezonski smog in močno onesnaženje s trdnimi delci.
  Za nujno pomoč pokličite 112 z mobilnega telefona; s stacionarnega telefona pokličite 100 za policijo, 102 za rešilca (108 v delih južne Indije) in 101 za gasilce. Reševalna vozila niso opremljena z najsodobnejšo medicinsko opremo, promet jim ne daje prednosti.
  Na ulicah večjih mest in v priljubljenih turističnih krajih so pogoste potepuške živali, ki so lahko okužene s steklino.
  Priporočamo, da imajo obiskovalci urejeno zdravstveno zavarovanje, ki vključuje medicinsko evakuacijo.
  Nivo zdravstvene oskrbe se razlikuje po državi. V večjih mestih je oskrba dobra in poceni v javnih ZD, boljša in dražja pa je v privatnih zdravstvenih ustanovah. Te pogosto zahtevajo predplačilo ali potrdilo o zavarovalniškem kritju oskrbe, preden se ta izvede.

Splošno

 • Lokalni zakoni

  Vsaka indijska država ima neodvisne predpise o nakupu in uživanju alkohola. Dovoljena starost za uživanje alkohola je od 18 do 25 let in se lahko razlikuje glede na vrsto pijače. Nekatere države dovoljujejo uporabo alkohola samo v medicinske namene, druge zahtevajo, da imate dovoljenje za nakup, prevoz ali uživanje alkohola. Kazni za kršitev so lahko stroge.
  Več zveznih držav v Indiji uvaja različne vrste prepovedi nakupa in uživanja govejega mesa in izdelkov. Na nekaterih podeželskih območjih so stražarji za zaščito krav napadli ljudi, za katere sumijo, da prodajajo ali uživajo govedino ali posedujejo predmete iz goveje kože.
  Posedovanje satelitskih telefonov je v Indiji prepovedano.
  Posedovanje in uporaba prepovedanih drog lahko privede do dolgih zapornih kazni in celo usmrtitve.
  Kajenje: v Indiji je prepovedan uvoz, posedovanje in uporaba e-cigaret ter polnil za njih.
  Identifikacija: v Indiji morate imeti vedno pri sebi dokument za identifikacijo ter vizo.

 • Vožnja in najem avtomobila

  Potovanja po Indiji so lahko nevarna. Indija je po številu smrtnih žrtev, povezanih s prometom, prva država na svetu. Pri prečkanju ulic, tudi na označenih območjih za pešce, bodite zelo previdni in poskušajte uporabljati samo avtomobile, ki imajo varnostne pasove. Varnostni pasovi niso običajni v trikolesnih taksijih in na zadnjih sedežih taksijev. Na motornih kolesih in kolesih uporabljajte čelade. Še posebej nevarno je potovanje ponoči.
  Avtobusi in tovornjaki pogosto vozijo skozi rdeče luči in se na razcepih in krožiščih nevarno vključujejo v promet. Hupajte in/ali pogosto utripajte z žarometi, da naznanite svojo prisotnost.
  V večjih mestih in zunaj njih so ceste pogosto slabo vzdrževane in preobremenjene. Tudi glavne ceste imajo pogosto le dva pasova, s slabo vidljivostjo in neustreznimi opozorilnimi oznakami. Lokalni vozniki vpreg, rikš in drugi lahko vozijo v napačno smer, pogosto brez luči. Živina se po cestah prosto giblje.
  Javni prevoz: Avtobusi pogosto vozijo hitro, nepremišljeno in brez upoštevanja cestnoprometnih pravil. Nesreče so precej pogoste. V večjih mestih je priporočljiva uporaba podzemne železnice.
  Promet v Indiji poteka po levi strani. Bodite pozorni pri prečkanju ulic in križišč, še posebej v temi.
  Če želite v Indiji voziti avtomobil, morate imeti veljavno indijsko vozniško dovoljenje ali veljavno mednarodno vozniško dovoljenje. Zaradi težkih cestnih in prometnih razmer ter ugodne cene se priporoča uporaba profesionalnih lokalnih voznikov.
  Če voznik zbije pešca ali kravo, so vozilo in potniki v nevarnosti, da jih napadejo mimoidoči. Takšni napadi predstavljajo veliko tveganje za poškodbe ali smrt potnikov v vozilu ali tveganje za sežig vozila. Ostati na kraju nesreče je nevarno, zateči se je potrebno na najbližjo policijsko postajo.
  Indija ima tretje največje železniško omrežje na svetu in potovanje z vlakom je na splošno varno. Kljub temu so nesreče in požari dokaj pogosti in predvsem posledica staranja infrastrukture, slabo vzdrževane opreme, prezasedenosti in napak operaterja.

 • Denar

  Denar: indijska rupija.

  Bankomati, ki sprejemajo mednarodne debetne in kreditne kartice, so na voljo v večjih mestih, a jih je težje najti na podeželju. Potovalni čeki niso splošno sprejeti. V obtoku so tudi ponarejeni bankovci, zato je potrebna posebna pozornost pri poslovanju z gotovino.
  Pri vnosu tuje valute v Indijo ni omejitev, a je pri vstopu potrebno prijaviti zneske, ki presegajo 5000 USD v bankovcih in kovancih ali 10.000 USD v bankovcih, kovancih in potovalnih čekih.

 • Naravne nesreče in podnebje

  Deli severne Indije ležijo na potresnem območju. Regije z največjim tveganjem vključujejo območja okoli Srinagarja, Himachal Pradesha, Rishikesha in Dehraduna, severne dele Pandžaba, severozahodni Gujarat, severni Bihar in celoten severovzhod. Povečana potresna aktivnost je tudi na območju, ki se razprostira na severu skozi Džamu in Kašmir, vzhodni Pandžab, Harjano, severni Utar Pradeš, osrednji Bihar, severne dele Zahodnega Bengala in New Delhija. Posebej okoli Adamanskega morja je ob potresu velika nevarnost cunamija.
  Hude poplave so pogoste v hribovitih in gorskih območjih po vsej Indiji. Tajfuni in poznejše poplave so pogosti vzdolž indijskih obal, zlasti v vzhodnih obalnih državah Tamil Nadu, Andhra Pradesh, Odisha in West Bengal. Prebivalci na teh območjih morajo upoštevati načrte ukrepov ob izpadu električne energije ter nerazpoložljivosti transporta, blaga in storitev, vključno z zalogami hrane in vode.

 • Priporočila

  Ženske naj upoštevajo varnostne ukrepe, vključno z izogibanjem uporabe javnega prevoza ponoči, brez družbe znanih in zaupanja vrednih spremljevalcev, večerna druženja naj omejijo na dobro znana prizorišča in se na splošno izogibajo izoliranim območjem. Ne delite številk hotelskih sob in poskrbite, da so vrata hotelske sobe varno zaprta. Potujte raje v skupinah kot sami. Najemajte zanesljive avtomobile in voznike ter se izogibajte potovanju sami z najetimi taksiji, zlasti ponoči. Uporabljajte hotelske in vnaprej plačane taksije (Uber, Ola, Blue, ipd). Če ste v nevarnosti, pokličite pomoč policije na številko 100 (iz mobilnih telefonov 112).
  Potrebna je pozornost glede omejitev in prepovedi pri obiskih verskih ustanov, bodisi hindujskih templjev, mošej, cerkva ali drugih lokacij, ki jih lokalno prebivalstvo šteje za svete. Številni templji in mošeje nevernikom ne dovoljujejo vstopa v celotne objekte ali dele objektov in lahko zahtevajo sezuvanje čevljev, pokrivanje glave ali druge posebne zahteve glede primerne obleke.

  Treking: če nameravate trekati v Indiji, vzemite na znanje, da nobena gorska reševalna služba ne izvaja reševanja na višini nad 3000 m. n. v.

 • Opombe

  Ob pogrešitvi potnega lista, morate krajo ali izgubo nemudoma prijaviti policiji v kraju, kjer ste ga pogrešili. Indijska vlada zahteva policijsko poročilo (FIR), da lahko pridobite izstopno dovoljenje (vizum) za zapustitev Indije, če je pogrešani potni list vseboval vstopni indijski vizum. Čeprav veleposlaništvo izda začasni potovalni dokument in s tem nadomesti ukradeni ali izgubljeni potni list, sta Ministrstvo za notranje zadeve in Regionalni urad za registracijo tujcev (FRRO) odgovorna za odobritev izstopnega dovoljenja. Ta postopek običajno traja tri do štiri delovne dni, lahko pa tudi dlje. Navodila in storitve v zvezi s pridobitvijo izhodnih in drugih dovoljenj so na voljo na povezavi: https://indianfrro.gov.in/frro/menufrro.jsp

Vstop v Indijo

Slovenski državljani za vstop v Indijo potrebujejo vizum.

Na podlagi bilateralnega sporazuma med Slovenijo in Indijo so iz vizumskega režima izvzeti imetniki diplomatskih potnih listov.

Ministrstvo za notranje zadeve Indije je objavilo novico, da ukinja obveznost dvomesečnega premora med dvema obiskoma tujih turistov v Indijo.

S 15. avgustom 2015 je Indija uvedla elektronski vizum (e-vizum), ki slovenskim državljanom omogoča vstop v Indijo preko nekaterih mednarodnih letališč in pristanišč. Vizum se lahko izda za maksimalno 2 obiska v koledarskem letu in omogoča enkratni vstop. Podrobnejše informacije in mejni prehodi, kjer je možen vstop, so dosegljivi na spletni strani e-viza (v angleščini) in na Veleposlaništvu Indije v Ljubljani.

Pred potovanjem se glede morebitnih drugih vstopnih pogojev pozanimajte pri vseh tranzitnih in ciljni državi.

Konzularna pomoč

Slovenski državljani se za konzularno pomoč lahko obrnejo na veleposlaništvo ali konzulat Republike Slovenije. Kaj lahko in česa ne morejo za vas storiti različne vrste slovenskih predstavništev, si preberite v rubriki Pomoč slovenskih predstavništev v tujini.