Skoči do osrednje vsebine

Odnosi Slovenija - Indija

Obvestilo Ministrstva za zunanje in evropske zadeve

Zaradi še vedno prisotne možnosti okužbe z virusom COVID-19 slovenskim državljanom svetujemo, da pri načrtovanju poti v tujino spremljajo širjenje virusa in njegove prisotnosti na območju načrtovane poti ter preverijo pogoje vstopa v ciljno državo ter upoštevajo odločitve tamkajšnjih oblasti. Slovenskim državljanom, ki se vračajo v domovino, priporočamo upoštevanje priporočil Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ).

Politično sodelovanje

Odnosi med državama so dobri in prijateljski. K poglobitvi odnosov med državama je zagotovo prispevalo odprtje Veleposlaništva Republike Slovenije v New Delhiju avgusta 2002 ter Veleposlaništva Republike Indije v Ljubljani februarja 2007. Republika Slovenija je z namenom krepitve sodelovanja aprila 2011 v Kalkuti, septembra 2011 v Mumbaiju, novembra 2011 pa še v Čenaju in Bangaloreju odprla tudi konzulate na čelu s častnimi konzuli.

Pomemben mejnik v odnosih med državama predstavlja državniški obisk predsednika Vlade Republike Slovenije Boruta Pahorja v Indiji junija 2011. Obisk je podal odnosom novo dinamiko in spodbudil predvsem krepitev gospodarskih stikov tako na državni ravni kot tudi med predstavniki privatnega sektorja.

Politični odnosi se krepijo preko izmenjave obiskov ter rednih političnih konzultacij med obema ministrstvoma za zunanje zadeve.

Indija je Slovenijo priznala 11. maja 1992, diplomatske odnose smo vzpostavili 18. maja 1992.

Gospodarsko sodelovanje

Indija je, glede na statistične podatke, eden izmed največjih trgovinskih partnerjev Slovenije v Aziji.

Vse potrebne informacije o gospodarskem sodelovanju in poslovnih priložnostih v Indiji najdete na spletni strani Izvozno okno.

  • Gospodarska diplomacija

    Interese slovenskega gospodarstva v tujini ščitimo in uveljavljamo z mrežo diplomatskih predstavništev in konzulatov. Na številnih predstavništvih v tujini delujejo ekonomski svetovalci, katerih glavna naloga je pomoč slovenskim podjetjem pri prodiranju na tuje trge. Delo ekonomskih svetovalcev dopolnjuje po vsem svetu razvejana mreža častnih konzulov Slovenije, katerih glavna naloga je zastopanje gospodarskih interesov Slovenije.

Kulturno sodelovanje

Več o promociji slovenske kulture v državi izveste na portalu Culture.si.

Na voljo vam je tudi koledar kulturnih dogodkov slovenskih umetnikov v državi.