Skoči do osrednje vsebine

Hrvaška

Obvestilo Ministrstva za zunanje in evropske zadeve

Državljanom svetujemo, da pri načrtovanju poti v tujino preverite veljavnost svojih dokumentov, spremljate razmere na območju načrtovane poti, poskrbite za ustrezno potovalno zdravstveno zavarovanje, preverite pogoje vstopa v ciljno in tranzitne države ter upoštevate navodila tamkajšnjih oblasti. Izpolnite lahko tudi spletni obrazec o vašem potovanju v tujino.

Varnost potovanj

 • Stopnja tveganja

  Tveganje ni povečano: Ni podatkov o varnostnih razlogih, zaradi katerih bi odsvetovali potovanje. Svetujemo običajno previdnost.

 • Barvna lestvica
 • Zadnje aktualno obvestilo

  December 2023: Na Hrvaškem se zdravstvene službe spopadajo z največjo epidemijo oslovskega kašlja v zadnjih štiridesetih letih. Do konca novembra 2023 so zabeležili več kot 1200 primerov okužb, največ okuženih je evidentiranih v Zagrebu in Splitsko-dalmatinski županiji, predvsem gre za otroke med 10. in 14. letom. Imunologi razlog pripisujejo slabi precepljenosti prebivalstva.

  Junij 2023: Pred pričetkom poletne sezone, ko se na Hrvaškem pričakuje večje število slovenskih državljanov, popotnikom priporočamo običajno previdnost, predvsem pa pozornost na cestah, upoštevanje prometnih predpisov ter predpisov, ki regulirajo bivanje na ozemlju Hrvaške.

Varnost in kriminal

 • Terorizem

  Verjetnost tovrstnih dogodkov na Hrvaškem je relativno majhna.

Zdravje

 • Bolezenska tveganja

  Na Zavodu za zdravstveno zavarovanje RS je pred potovanjem potrebno pridobiti Evropsko kartico zdravstvenega zavarovanja za koriščenje zdravstvenih storitev v okviru hrvaške javne mreže.

  Priporočamo tudi sklenitev dodatnega nezgodnega zdravstvenega zavarovanja za potovanja v tujino, ki krije tudi druge stroške zdravljenja ter storitve (na primer zdravstveno evakuacijo v Slovenijo), ki jih obvezno zdravstveno zavarovanje ne krije.

  Na Hrvaškem se zdravstvene službe spopadajo z največjo epidemijo oslovskega kašlja v zadnjih štiridesetih letih. Do konca novembra 2023 so zabeležili več kot 1200 primerov okužb, največ okuženih je evidentiranih v Zagrebu in Splitsko-dalmatinski županiji, predvsem gre za otroke med 10. in 14. letom. Imunologi razlog pripisujejo slabi precepljenosti prebivalstva.

Splošno

 • Lokalni zakoni

  Vse oblike prijav turističnega bivanja in plačilo turistične takse se opravi preko portala e-Visitor, https://www.evisitor.hr/info/hr-HR/, enako velja za navtične obiskovalce https://www.nautika.evisitor.hr/.

  Za potovanje na Hrvaško je potreben veljaven osebni dokument. Priporočamo, da se pred potovanjem, sploh v primeru tranzitnega potovanja preko Hrvaške, preveri veljavnost osebnih dokumentov, prav tako naj bodo državljani pozorni na veljavnost vozniškega dovoljenja, v kolikor na Hrvaško potujejo z osebnim vozilom.

  V primeru pogrešitve, izgube ali kraje potovalnih dokumentov je treba to prijaviti na najbližji policijski postaji v Republiki Hrvaški in pridobiti izvod policijskega zapisnika o prijavi, kar predstavlja podlago za urejanje nadaljnjih postopkov na upravni enoti v Sloveniji.

  Etiketa obnašanja: nekatere občine, sploh tiste z veliko obiskovalci, so sprejele pravila javnega obnašanja, ki med drugim vključujejo hojo v kopalkah ali brez majice na javnih površinah in religijskih ustanovah, opitost na javnih poteh ter spanje na javnih mestih.

 • Vožnja in najem avtomobila

  Hrvaške ceste so, predvsem v času poletne turistične sezone, izredno obremenjene. Popotnikom svetujemo, da se na pot odpravijo spočiti, vozijo strpno in previdno ter upoštevajo prometne predpise, predvsem omejitve hitrosti. O aktualnem stanju v prometu se lahko informirajo preko spletne strani informativnega centra HAK, www.hak.hr.

  Hrvaška policija je pri sankcioniranju prometnih prekrškov dosledna in lahko zahteva plačilo kazni na samem mestu kršitve, v primeru neplačila pa lahko začasno odvzame tudi osebne dokumente kršitelja za čas, dokler izrečena kazen ni poravnana. Kršitelja se lahko napoti tudi k sodniku za prekrške, ki, glede na okoliščine, odloči o kazni za storjeni prekršek. Izrečene kazni se običajno plačujejo v gotovini, redkeje je to mogoče s plačilno kartico.

  Dodatne informacije o prometnih predpisih je mogoče najti na spletni strani hrvaškega ministrstva za notranje zadeve (https://mup.gov.hr/) in v Zakonu o varnosti cestnega prometa (https://www.zakon.hr/z/78/Zakon-o-sigurnosti-prometa-na-cestama).

 • Denar

  Evro je z letom 2023 postal uradna valuta v Republiki Hrvaški. Do 31. decembra 2023 je možna menjava valute v kunah v vseh poslovalnicah Fina (Finančna agencija) in na poštah po fiksnem menjalnem razmerju 7,5345 kune za en evro. Od leta 2024 se bo menjava izvajala izključno pri Hrvaški narodni banki.

  Slovenskim državljanom svetujemo, da so ob gotovinskih dvigih na hrvaških bankomatih, ki omogočajo gotovinsko poslovanje z mednarodnimi bančnimi in plačilnimi karticami, pozorni glede plačila provizije.

 • Naravne nesreče in podnebje

  V primeru pojava naravne nesreče svetujemo spremljanje razmer preko sredstev javnega obveščanja, spremljanja portala Ravnateljstva civilne zaščite (https://civilna-zastita.gov.hr/) in upoštevanje navodil lokalnih organov varnosti.

  V času poletne turistične sezone so vremenski pogoji v hrvaškem primorju neugodni z vidika požarne varnosti. Območje tveganja za požare v sušnih mesecih zajema praktično celotni primorski del RH z neposrednim zaledjem, kar vključuje Istro, Kvarner, Dalmacijo in jadranske otoke.

  Po hudem potresu v Zagrebu 22.3.2020 z magnitudo 5,3 Mw in 29.12.2020 v Petrinji (Sisačko-moslovačka županija) z magnitudo 6,4 Mw, seizmologi opozarjajo, da je pojav občasnih šibkejših popotresnih sunkov še vedno zelo verjeten. Seizmološko najaktivnejša so območja Dalmacije, mesta Zagreb in Kvarner s hrvaškim primorjem.

 • Priporočila

  Športni dogodki: športni dogodki, sploh nogometne tekme včasih vodijo v agresivno vedenje in nasilne incidente. Če se udeležite takih dogodkov, bodite posebej pozorni.

 • Opombe

  Potnike, ki vstopajo na Hrvaško iz tretjih držav (Srbija, Bosna in Hercegovina, Črna Gora) opozarjamo, da se na zunanji meji Evropske unije izvaja carinski nadzor v blagovnem in potniškem prometu, skladno z zavezujočimi carinskimi predpisi EU.
  Posebna pozornost je potrebna pri blagu, za katerega veljajo prepovedi in omejitve, kot velja pri vnosu proizvodov živalskega porekla, rastlin in rastlinskih proizvodov, zdravil, orožja, kulturnih dobrin, gotovine, alkoholnih pijač, tobačnih proizvodov in drugih. V primeru kršitev oz. neprijave blaga se zaračunavajo zelo visoke globe. Podrobneje na spletni strani Carinske uprave RH, https://carina.gov.hr/.

Vstop na Hrvaško

Slovenski državljani za vstop na Hrvaško vizuma ne potrebujejo. Na Hrvaško lahko vstopijo z osebno izkaznico in tam, na podlagi tega dokumenta, bivajo do treh mesecev.

Pred potovanjem se glede morebitnih drugih vstopnih pogojev pozanimajte pri vseh tranzitnih in ciljni državi.

Konzularna pomoč

Slovenski državljani se za konzularno pomoč lahko obrnejo na veleposlaništvo ali konzulat Republike Slovenije. Kaj lahko in česa ne morejo za vas storiti različne vrste slovenskih predstavništev, si preberite v rubriki Pomoč slovenskih predstavništev v tujini.