Skoči do osrednje vsebine

Filipini

Obvestilo Ministrstva za zunanje in evropske zadeve

Državljanom svetujemo, da pri načrtovanju poti v tujino preverite veljavnost svojih dokumentov, spremljate razmere na območju načrtovane poti, poskrbite za ustrezno potovalno zdravstveno zavarovanje, preverite pogoje vstopa v ciljno in tranzitne države ter upoštevate navodila tamkajšnjih oblasti. Izpolnite lahko tudi spletni obrazec o vašem potovanju v tujino.

Varnost potovanj

 • Stopnja tveganja

  Povišana stopnja previdnosti: Svetujemo dodatno previdnost ter preverjanje in pridobitev informacij iz drugih virov. Obstajajo lahko določeni varnostni zadržki za potovanja v posamezne dele države.

 • Barvna lestvica
 • Zadnje aktualno obvestilo

  /

Varnost in kriminal

 • Priporočamo, da se izognete naslednjim območjem

  Odsvetujemo vsa potovanja na zahodni in srednji del otoka Mindanao (province Lanao del Sur, Maguindanao in otoke Basilan, Sulu in Tawi-Tawi).
  Odsvetujemo vsa nenujna potovanja na severni in vzodni del otoka Mindanao, razen na otoke Camiguin, Dinagat in Siargao. Prav tako odsvetujemo vsa nenujna potovanja v Marawi City in južni del Palawana.

 • Politična situacija

  Filipini imajo predstavniško demokracijo po zgledu ZDA. Trenutna notranjepolitična kriza je nastala predvsem zaradi prizadevanj trenutne vlade za spremembo ustave. Prav tako se filipinska vlada spopada z varnostnimi težavami v večinsko islamskih predelih na jugu države. Revščina, pomanjkanje izobrazbe, zloraba drog ali drugih substanc, kriminal in brezposelnost dodatno prispevajo k nestabilnosti.

  Demonstracije lahko potekajo po vsej državi, prihaja do spopadov med varnostnimi silami in demonstranti. Sodelovanje tujcev na političnih shodih je nezakonito.

 • Kriminal

  V državi, še posebno pa na jugu, obstaja nevarnost ugrabitve (območja na otoku Mindanao in južni Palawan).

  V državi je visoka stopnja pouličnega kriminala in ropov. Svetujemo, da v javnosti ne razkazujete denarja ali nakita.

 • Terorizem

  Teroristični napadi se lahko zgodijo kjerkoli na Filipinih. Možne tarče so letališča, javni prevoz, hoteli, nakupovalna središča, restavracije, večji dogodki, sakralni objekti in turistična območja. Priporočamo previdnost.

Zdravje

Splošno

 • Lokalni zakoni

  Za uporabo prepovedanih drog so zagrožene visoke kazni.

  Če to zahteva policija, morate pokazati identifikacijo. Zadostuje fotokopija ustreznih strani vašega potnega lista. Zaradi večjega števila uniformiranih oseb s strani zasebnih varnostnih podjetij, opozarjamo na previdnost pri identifikaciji policistov.

 • Vožnja in najem avtomobila

  Cestna infrastruktura je slabša. Avtomobili in motorna vozila pogosto niso redno servisirana. Upoštevajte omejitve hitrosti, bodite previdni v bližini motornih vozil in skuterjev ter se po možnosti izogibajte vožnji ponoči ali v nevarnih vremenskih razmerah. Poskrbite za ustrezno zavarovanje.

  Pri najetju vozila je potrebno mednarodno vozniško dovoljenje.

  Svetujemo, da se pred potovanjem dogovorite za prevoz iz letališča do kraja nastanitve. Svetujemo uporabo uradnih taksijev oziroma uporabo mobilnih aplikacij, kot na primer Grab ali JoyRide. Aplikacije niso nujno vezane na plačilo s kreditno karico in se lahko uporabijo tudi ob plačilu z gotovino.

  Posebno pozornost svetujemo pri uporabi javnih prevoznih sredstev. na ti. ‘jeepneys’ in na avtobusih.

  Plutje med otoki z majhnimi plovili je lahko nevarno, saj se nevihte lahko zelo hitro razvijejo.

 • Denar

  Valuta Filipinov je filipinski peso (PHP).

  Bankomati so na voljo v večjih mestih, na podeželju pa jih je manj ali jih ni. Poskrbite, da boste imeli dostop do gotovine v lokalni valuti, če potujete izven večjih mestnih območij. Priporočamo, da imate vsaj del gotovine v bankovcih manjših denominacij. Vse bolj je razširjeno tudi plačevanje z mobilnimi aplikacijami.

 • Naravne nesreče in podnebje

  Filipini se nahajajo na geografskem območju znanem kot pacifiški ognjeni obroč s pogostimi potresi. Večina stavb izven Manile ni grajenih protipotresno.

  Na Filipinih je veliko vulkanov, priporočamo, da spremljate lokalne novice in omejitve gibanja ob izbruhih.

  popotnikom svetujemo, da redno spremljajo vremenske napovedi in upoštevajo nasvete krajevnih oblasti. Tajfuni z močnimi vetrovi ter obilo padavinami so pogosti predvsem v obdobju med junijem in oktobrom.
  poplave in plazovi so pogosti v deževnem obdobju med junijem in decembrom. predvsem v provincah so v povezavi s padavinami pogosti plazovi.

 • Priporočila

  Svetujemo, da imate v času potovanja svoj potni list varno shranjen (npr. v hotelskem sefu) in da s seboj nosite le fotokopijo potnega lista.

Vstop na Filipine

Slovenski državljani ne potrebujejo vizuma za bivanje na Filipinih do 30 dni. Za imetnike diplomatskih in službenih potnih listov vizum ni potreben za bivanje do 3 mesecev. Veljavnost potnega lista mora biti najmanj šest mesecev na dan izstopa iz države.

Pred potovanjem se glede morebitnih drugih vstopnih pogojev pozanimajte pri vseh tranzitnih in ciljni državi.

Konzularna pomoč

Konzularna zaščita se zagotavlja nerezidenčno iz druge države. Slovenski državljani se lahko za nujno konzularno zaščito obrnejo na diplomatsko predstavništvo in konzulat katerekoli države članice Evropske unije.