Skoči do osrednje vsebine

Filipini

Koronavirus (SARS-CoV-2)

Aktualne informacije in navodila najdete na strani Koronavirus (SARS-CoV-2).

Se želite cepiti proti covid-19? Prijavite se!

Na pametne telefone si namestimo aplikacijo #OstaniZdrav, ki nam sporoči, ali smo bili v stiku z okuženo osebo.

Nosimo zaščitno masko, redno si umivajmo in razkužujmo roke, poskrbimo za pravilno higieno kašlja ter ohranimo medosebno razdaljo dveh metrov.

Obvestilo Ministrstva za zunanje zadeve

Zaradi še vedno prisotne možnosti okužbe z virusom COVID-19 slovenskim državljanom svetujemo, da pri načrtovanju poti v tujino spremljajo širjenje virusa in njegove prisotnosti na območju načrtovane poti ter preverijo pogoje vstopa v ciljno državo ter upoštevajo odločitve tamkajšnjih oblasti. Slovenskim državljanom, ki se vračajo v domovino, priporočamo upoštevanje priporočil Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ).

Pri vstopu državljanov tretjih držav v Slovenijo na zunanji schengenski meji še vedno veljajo omejitve nenujnih potovanj. Aktualne informacije o določanju nujnosti potovanj najdete na strani policije, o prehajanju meja, ukrepih na meji ob vstopu v Slovenijo in sezname držav pa na posebni strani Prehajanje meja.

Varnost potovanj

Obstajajo določeni varnostni zadržki za potovanja v posamezne dele države. Nekatera področja bi lahko bila nevarna, zato svetujemo dodatno previdnost pri potovanju v te dele države ter dodatno preverjanje in pridobitev podatkov iz drugih virov.

Zaradi vojnih razmer odsvetujemo vsa potovanja na zahodni in srednji del otoka Mindanao (province Lanao del Sur, Maguindanao in otoke Basilan, Sulu in Tawi-Tawi, Sarangani, severni in južni Cotabato, Sultan Kudarat, Lanao del Norte, Zamboanga del Sur in Zamboanga Sibugay.) Prav tako odsvetujemo vsa potovanja v Marawi City. Iz enakih varnostnih razlogov odsvetujemo tudi vsa potovanja na arhipelag Sulu ter vsa nenujna potovanja v preostale dele pokrajine Mindanao.

V državi, še posebno pa na jugu, obstaja nevarnost ugrabitve (območja Mindanao, južni Palawan, Visayas, Siquijor in Dumaguete).

Vstop na Filipine

Slovenski državljani načeloma ne potrebujejo vizuma za bivanje na Filipinih do 30 dni, vendar je bila ta možnost začasno preklicana zaradi omejevalnih ukrepov, ki so jih filipinske oblasti uvedle zaradi preprečevanja širjenja COVID-19. Filipini so do nadaljnjega ustavili izdajo vizumov.

Veljavnost potnega lista mora biti najmanj šest (6) mesecev na dan izstopa iz države.

Vizum ni potreben za imetnike diplomatskih in službenih potnih listov do 3 mesecev.

Konzularna pomoč

Slovenski državljani se lahko za nujno konzularno zaščito obrnejo na diplomatsko predstavništvo in konzulat katerekoli države članice Evropske unije. Kontakti so dosegljivi na spletni strani Evropske komisije.

Splošna opozorila

V času sezone monsunov obstaja možnost poplav. Popotnikom svetujemo, da redno spremljajo vremenske novice in upoštevajo nasvete krajevnih oblasti.

Svetujemo, da se pred potovanjem dogovorite, da vas ob prihodu na letališče nekdo tam pričaka (možnost hotelskega vozila s šoferjem). Svetujemo uporabo uradnih taksijev.

Popotnike želimo opozoriti, da je v državi visoka stopnja pouličnega kriminala in ropov. Svetujemo, da v javnosti ne razkazujete denarja ali nakita ter da ne sprejemate pijače od tujcev, saj lahko ta vsebuje droge.

Posebno pozornost svetujemo pri uporabi javnih prevoznih sredstev. Na ti. ‘jeepneys’ in na avtobusih je v preteklosti prišlo do oboroženih ropov.

Plutje med otoki z majhnimi plovili je lahko nevarno, saj se nevihte lahko zelo hitro razvijejo.

V filipinskih vodah obstaja visoka nevarnost oboroženih napadov piratov na plovila.

Za uporabo prepovedanih drog so zagrožene visoke kazni.

Svetujemo, da imate v času potovanja svoj potni list varno shranjen (npr. v hotelskem sefu) in da s seboj nosite le fotokopijo potnega lista.

Poročajo o primerih okužbe z virom Zika.


Priporočamo, da upoštevate naslednje napotke pred potovanjem.

Informacije o morebitnih obveznih in priporočljivih cepljenjih so na voljo na spletni strani Zdravi na pot in nazaj.

Splošno opozorilo o nevarnosti terorizma.