Skoči do osrednje vsebine

Filipini

Obvestilo Ministrstva za zunanje in evropske zadeve

Državljanom svetujemo, da pri načrtovanju poti v tujino preverite veljavnost svojih dokumentov, spremljate razmere na območju načrtovane poti, poskrbite za ustrezno potovalno zdravstveno zavarovanje, preverite pogoje vstopa v ciljno in tranzitne države ter upoštevate navodila tamkajšnjih oblasti. Izpolnite lahko tudi spletni obrazec o vašem potovanju v tujino.

Varnost potovanj

Obstajajo določeni varnostni zadržki za potovanja v posamezne dele države. Nekatera področja bi lahko bila nevarna, zato svetujemo dodatno previdnost pri potovanju v te dele države ter dodatno preverjanje in pridobitev podatkov iz drugih virov.

Zaradi vojnih razmer odsvetujemo vsa potovanja na zahodni in srednji del otoka Mindanao (province Lanao del Sur, Maguindanao in otoke Basilan, Sulu in Tawi-Tawi, Sarangani, severni in južni Cotabato, Sultan Kudarat, Lanao del Norte, Zamboanga del Sur in Zamboanga Sibugay.) Prav tako odsvetujemo vsa potovanja v Marawi City. Iz enakih varnostnih razlogov odsvetujemo tudi vsa potovanja na arhipelag Sulu ter vsa nenujna potovanja v preostale dele pokrajine Mindanao.

V državi, še posebno pa na jugu, obstaja nevarnost ugrabitve (območja Mindanao, južni Palawan, Visayas, Siquijor in Dumaguete).

Vstop na Filipine

Slovenski državljani ne potrebujejo vizuma za bivanje na Filipinih do 30 dni. Omejitve vstopa v povezavi s covid-19 so dostopne na povezavi spodaj.

Vizum ni potreben za imetnike diplomatskih in službenih potnih listov do 3 mesecev.

Veljavnost potnega lista mora biti najmanj šest (6) mesecev na dan izstopa iz države.

Konzularna pomoč

Slovenski državljani se lahko za nujno konzularno zaščito obrnejo na diplomatsko predstavništvo in konzulat katerekoli države članice Evropske unije. Kontakti so dosegljivi na spletni strani Evropske komisije.

Splošna opozorila

V času sezone monsunov obstaja možnost poplav. Popotnikom svetujemo, da redno spremljajo vremenske novice in upoštevajo nasvete krajevnih oblasti.

Svetujemo, da se pred potovanjem dogovorite, da vas ob prihodu na letališče nekdo tam pričaka (možnost hotelskega vozila s šoferjem). Svetujemo uporabo uradnih taksijev.

Popotnike želimo opozoriti, da je v državi visoka stopnja pouličnega kriminala in ropov. Svetujemo, da v javnosti ne razkazujete denarja ali nakita ter da ne sprejemate pijače od tujcev, saj lahko ta vsebuje droge.

Posebno pozornost svetujemo pri uporabi javnih prevoznih sredstev. Na ti. ‘jeepneys’ in na avtobusih je v preteklosti prišlo do oboroženih ropov.

Plutje med otoki z majhnimi plovili je lahko nevarno, saj se nevihte lahko zelo hitro razvijejo.

V filipinskih vodah obstaja visoka nevarnost oboroženih napadov piratov na plovila.

Za uporabo prepovedanih drog so zagrožene visoke kazni.

Svetujemo, da imate v času potovanja svoj potni list varno shranjen (npr. v hotelskem sefu) in da s seboj nosite le fotokopijo potnega lista.

Poročajo o primerih okužbe z virom Zika.


Priporočamo, da upoštevate naslednje napotke pred potovanjem.

Informacije o morebitnih obveznih in priporočljivih cepljenjih so na voljo na spletni strani Zdravi na pot in nazaj.

Splošno opozorilo o nevarnosti terorizma.