Skoči do osrednje vsebine

Filipini

Obvestilo Ministrstva za zunanje in evropske zadeve

Državljanom svetujemo, da pri načrtovanju poti v tujino preverite veljavnost svojih dokumentov, spremljate razmere na območju načrtovane poti, poskrbite za ustrezno potovalno zdravstveno zavarovanje, preverite pogoje vstopa v ciljno in tranzitne države ter upoštevate navodila tamkajšnjih oblasti. Izpolnite lahko tudi spletni obrazec o vašem potovanju v tujino.

Varnost potovanj

 • Stopnja tveganja

  Povišana stopnja previdnosti: Svetujemo dodatno previdnost ter preverjanje in pridobitev informacij iz drugih virov. Obstajajo lahko določeni varnostni zadržki za potovanja v posamezne dele države.

 • Barvna lestvica
 • Zadnje aktualno obvestilo

  /

Varnost in kriminal

 • Priporočamo, da se izognete naslednjim območjem

  Zaradi vojnih razmer odsvetujemo vsa potovanja na zahodni in srednji del otoka Mindanao (province Lanao del Sur, Maguindanao in otoke Basilan, Sulu in Tawi-Tawi, Sarangani, severni in južni Cotabato, Sultan Kudarat, Lanao del Norte, Zamboanga del Sur in Zamboanga Sibugay.) Prav tako odsvetujemo vsa potovanja v Marawi City. Iz enakih varnostnih razlogov odsvetujemo tudi vsa potovanja na arhipelag Sulu ter vsa nenujna potovanja v preostale dele pokrajine Mindanao.

 • Politična situacija

  Demonstracije potekajo redno, tudi v Manili. Pogosto prihaja do spopadov med varnostnimi silami in demonstranti, zlasti na Mindanau in oddaljenih območjih severnega Luzona.
  Filipinski urad za priseljevanje je tuje državljane posebej posvaril pred udeležbo na javnih protestih in političnih shodih. Tuje državljane, ki sodelujejo v teh dejavnostih, lahko pridržijo in izženejo zaradi kršitve filipinskih zakonov o priseljevanju.

 • Kriminal

  V državi, še posebno pa na jugu, obstaja nevarnost ugrabitve (območja Mindanao, južni Palawan, Visayas, Siquijor in Dumaguete).

  V državi je visoka stopnja pouličnega kriminala in ropov. Svetujemo, da v javnosti ne razkazujete denarja ali nakita ter da ne sprejemate pijače od tujcev, saj lahko ta vsebuje droge.

  V filipinskih vodah obstaja visoka nevarnost oboroženih napadov piratov na plovila.

 • Terorizem

  Obstaja velika verjetnost terorističnih napadov na Filipinih. Ves čas morate biti pozorni in previdni na svojo okolico.

Zdravje

Splošno

 • Lokalni zakoni

  Za uporabo prepovedanih drog so zagrožene visoke kazni.

  Če to zahteva policija, morate pokazati identifikacijo. Zadostuje fotokopija ustreznih strani vašega potnega lista.

 • Vožnja in najem avtomobila

  Nesreče so pogoste, predvsem zaradi slabih razmer na cestah. Upoštevajte omejitev hitrosti, bodite previdni v bližini motorjev in skuterjev ter se po možnosti izogibajte vožnji ponoči ali v nevarnih vremenskih razmerah. Poskrbite za ustrezno zavarovanje.

  Svetujemo, da se pred potovanjem dogovorite, da vas ob prihodu na letališče nekdo tam pričaka (možnost hotelskega vozila s šoferjem). Svetujemo uporabo uradnih taksijev.

  Posebno pozornost svetujemo pri uporabi javnih prevoznih sredstev. Na ti. ‘jeepneys’ in na avtobusih je v preteklosti prišlo do oboroženih ropov.
  Plutje med otoki z majhnimi plovili je lahko nevarno, saj se nevihte lahko zelo hitro razvijejo.

 • Denar

  Valuta Filipinov je filipinski peso (PHP).
  Bankomati so na voljo v večjih mestih, na podeželju pa jih je lahko malo. Poskrbite, da boste imeli dostop do gotovine v lokalni valuti, če potujete izven večjih mestnih območij.

 • Naravne nesreče in podnebje

  V času sezone monsunov obstaja možnost poplav. Popotnikom svetujemo, da redno spremljajo vremenske novice in upoštevajo nasvete krajevnih oblasti.

  Filipini so na potresnem območju.

  Na Filipinih je veliko vulkanov, od katerih lahko vsak izbruhne brez opozorila.

 • Priporočila

  Svetujemo, da imate v času potovanja svoj potni list varno shranjen (npr. v hotelskem sefu) in da s seboj nosite le fotokopijo potnega lista.

Vstop na Filipine

Slovenski državljani ne potrebujejo vizuma za bivanje na Filipinih do 30 dni. Za imetnike diplomatskih in službenih potnih listov vizum ni potreben za bivanje do 3 mesecev.

Veljavnost potnega lista mora biti najmanj šest mesecev na dan izstopa iz države.

Pred potovanjem se glede morebitnih drugih vstopnih pogojev pozanimajte pri vseh tranzitnih in ciljni državi.

Konzularna pomoč

Konzularna zaščita se zagotavlja nerezidenčno iz druge države. Slovenski državljani se lahko za nujno konzularno zaščito obrnejo na diplomatsko predstavništvo in konzulat katerekoli države članice Evropske unije.