Skoči do osrednje vsebine

Armenija

Obvestilo Ministrstva za zunanje in evropske zadeve

Državljanom svetujemo, da pri načrtovanju poti v tujino preverite veljavnost svojih dokumentov, spremljate razmere na območju načrtovane poti, poskrbite za ustrezno potovalno zdravstveno zavarovanje, preverite pogoje vstopa v ciljno in tranzitne države ter upoštevate navodila tamkajšnjih oblasti. Izpolnite lahko tudi spletni obrazec o vašem potovanju v tujino.

Varnost potovanj

 • Stopnja tveganja

  Povišana stopnja previdnosti: Svetujemo dodatno previdnost ter preverjanje in pridobitev informacij iz drugih virov. Obstajajo lahko določeni varnostni zadržki za potovanja v posamezne dele države.

 • Barvna lestvica
 • Zadnje aktualno obvestilo

  13. septembra 2022 je prišlo do vojaških spopadov ob meji med Armenijo in Azerbajdžanom. Prekinitev ognja je bila dogovorjena, a razmere ostajajo napete in hitro spremenljive.

  11. aprila 2023 so izbruhnili spopadi v vasi Tegh blizu armensko-azerbajdžanske meje in Lačinskega koridorja.

Varnost in kriminal

 • Priporočamo, da se izognete naslednjim območjem

  Meja med Armenijo in Azerbajdžanom je zaprta. Občasno prihaja do varnostnih incidentov vzdolž armensko-azerbajdžanske meje, zato odsvetujemo vsa potovanja na območje 5 km od meje.

  Kopenska meja med Armenijo in Turčijo je zaprta.

 • Politična situacija

  Septembra 2022 je prišlo do vojaških spopadov ob meji med Armenijo in Azerbajdžanom. Prekinitev ognja je bila dogovorjena, a razmere ostajajo napete in nepredvidljive. Občasno prihaja do varnostnih incidentov vzdolž armensko-azerbajdžanske meje.

  Občasno potekajo protesti v središču Erevana in drugih večjih mestih. Čeprav so protesti ponavadi mirni in minejo brez incidentov, se izogibajte velikim množicam in demonstracijam, upoštevajte nasvete in navodila lokalnih oblasti, spremljajte poročila medijev in bodite pozorni.

 • Kriminal

  Stopnja kriminala je nizka, vendar lahko pride do tatvin. Svetujemo, da kopijo potnega lista vedno nosite s seboj, vendar ločeno od denarja in kreditnih kartic.

 • Terorizem

  V Armeniji ni bilo nedavnih terorističnih napadov.

Zdravje

Splošno

 • Lokalni zakoni

  Ne fotografirajte varnostno občutljivih objektov, kot so na primer vojaške baze ali vojaška oprema.

 • Vožnja in najem avtomobila

  Ceste so lahko v relativno slabem stanju, še zlasti v hladnejših mesecih. Svetujemo previdnost pri vožnji izven mest zaradi slabega stanja cest in pomanjkanja cestne razsvetljave.

  Javni promet je pogosto prezaseden in slabo vzdrževan. Ko potujete z vlakom, bodite pozorni na osebne predmete – kupeja ne puščajte samega in ga zaklepajte od znotraj, ko ste v njem.

 • Denar

  Denarna enota: armenski dram

  Gotovino lahko zamenjate v armenski dram na bankah in v menjalnicah. V večjih trgovinah in restavracijah je možno plačevanje s kreditnimi karticami.

 • Naravne nesreče in podnebje

  Armenija se nahaja na aktivnem potresnem območju.

 • Priporočila

  Svetujemo, da si uredite ustrezno potovalno zavarovanje.

 • Opombe

  Kopenska meja med Armenijo in Turčijo je zaprta, zato uporabite zračni promet za potovanja v Istanbul.

Vstop v Armenijo

Slovenski državljani za vstop v Armenijo ne potrebujejo vizuma za bivanje v Armeniji do 180 dni v obdobju enega leta.

Pred potovanjem se glede morebitnih drugih vstopnih pogojev pozanimajte pri vseh tranzitnih in ciljni državi.

Konzularna pomoč

Konzularna zaščita se zagotavlja nerezidenčno iz druge države. Slovenski državljani se lahko za nujno konzularno zaščito obrnejo na diplomatsko predstavništvo in konzulat katerekoli države članice Evropske unije.