Skoči do osrednje vsebine

Kmalu bo sprejeta odločitev, ali se reja lipicancev in čebelarstvo vpišeta na Unescov seznam

do
Rabat, Maroko
V Rabatu v Maroku bo potekalo sedemnajsto zasedanje Medvladnega odbora za varovanje nesnovne kulturne dediščine. Na zasedanju bodo sprejeli dokončno odločitev o vpisu tradicij reje lipicancev in čebelarstva v Sloveniji na Unescov reprezentativni seznam nesnovne kulturne dediščine človeštva. Kot predstavnica Ministrstva za kulturo se bo zasedanja udeležila vršilka dolžnosti generalnega direktorja Direktorata za dediščino Špela Spanžel.

Nominaciji, povezani s tradicijami reje lipicancev in čebelarstva v Sloveniji, je ocenjevalno telo Medvladnega odbora za varovanje nesnovne kulturne dediščine 31. oktobra v svojem poročilu (pod točko 7b; v angleščini) označilo kot dobra primera. Dosje čebelarstva poudarja povezave med nesnovno dediščino in okoljsko trajnostjo, nominacija tradicij reje lipicancev pa tesno sodelovanje osmih držav predlagateljic v duhu medsebojnega razumevanja po konvenciji.

Pripravo obeh nominacij je v imenu Ministrstva za kulturo vodila Špela Spanžel. Iz Slovenije so pri pripravi nominacije, povezane s tradicijami reje lipicancev, sodelovali predstavniki Kobilarne Lipica in Slovenskega etnografskega muzeja, pri pripravi nominacije, povezane s čebelarstvom v Sloveniji, pa strokovnjaki iz Slovenskega etnografskega muzeja, Čebelarskega muzeja iz Radovljice in Čebelarske zveze Slovenije.

Letnega srečanja v okviru Konvencije o varovanju nesnovne kulturne dediščine iz leta 2003 se bodo udeležili predstavniki držav pogodbenic, nevladnih organizacij, kulturnih ustanov in drugih deležnikov z vsega sveta.

Članice medvladnega odbora so Angola, Bangladeš, Bocvana, Brazilija, Burkina Faso, Etiopija, Češka, Indija, Malezija, Mavretanija, Maroko, Nemčija, Panama, Paragvaj, Peru, Republika Koreja, Ruanda, Savdska Arabija, Slovaška, Švedska, Švica, Slonokoščena obala, Pakistan in Vietnam. Poleg odločanja o nominacijah za uvrstitev na seznam dediščine, ki potrebuje nujne zaščitne ukrepe, nominacijah za vpis na reprezentativni seznam, predlogih za uvrstitev v register dobrih praks in prošnjah za mednarodno pomoč bo odbor pregledal poročila o izvajanju konvencije in trenutnem stanju vpisanih elementov. Seznanil se bo tudi s tematskimi pobudami o živi dediščini in trajnostnem razvoju ter določil sestavo ocenjevalnega organa za prihodnji cikel.

Na Unescovi spletni strani najdete več informacij o sedemnajstem zasedanju Medvladnega odbora za varovanje nesnovne kulturne dediščine (v angleščini)