Skoči do osrednje vsebine

Novi in modificirani artikli uniforme in intendantske opreme Slovenske vojske

Slovenski vojak bo po novem opremljen z najsodobnejšo opremo in nudi zaščito v vseh pogojih. Eden glavnih izzivov je bila teža opreme, ki je zdaj zmanjšana za približno četrtino, v primerjavi z opremo, ki jo je slovenski vojak uporabljal prej. Opremo smo že oziroma  še bomo nabavili preko več javnih razpisov za modernizacijo Slovenske vojske do leta 2023.

1 Artikli bojne uniforme

Artikli bojne uniforme iz nove tkanine (50 % bombaž, 50 % poliamid cordura) so že uvedeni v operativno uporabo in bodo letos prvič razdeljeni pripadnikom Slovenske vojske. Nova tkanina ima v primerjavi s 100 % bombažem 4-krat večjo odpornost na obrabo, 20 % večjo trdnost, se hitreje suši in ima boljšo zračno prepustnost.

Uvajamo tudi nove polo majice, zaščitno odsevno vetrovko za vojaško policijo, ognjevarne maskirne uniforme (v 2021/2022), v fazi testiranja so še zimska maskirna oprema, poletni čevelj gležnjar, lažja bojna uniforma in artikli bojne uniforme za enote specialnega delovanja.

 1.1 Ognjevarna uniforma

Že v letu 2017 smo začeli s preizkušanjem ognjevarnih oblačil, saj je bilo na podlagi analiz ugotovljeno, da morajo biti za enote specialnega delovanja in enote, namenjene na MOM , taktični artikli (taktične hlače, taktične majice …) iz ognjevarnih oziroma težko gorljivih materialov.

Oblačila, ki zavirajo gorenje, morajo biti povezana z ostalim oblačilnim sistemom. Vse plasti, od osnovne do zunanje, morajo ustrezati ognjevarni zahtevi, obenem pa morajo oblačila hitro odvajati vlago, ki jo proizvaja telo. Slednje je pomembno tudi zato, ker vlažno spodnje perilo deluje kot parni kotel. Če vročina naraste, v spodnjem perilu nakopičena vlaga izhlapi in lahko s tem povzroči resne oparine. Za preprečitev teh poškodb se v  kombinaciji z ognjevarno uniformo nosi perilo v surovinski sestavi volna/viskoza FR, ki ima visoko stopnjo ognjevarne zaščite in istočasno visoko sposobnost vpijanja vlage in termoregulativne lastnosti.

Ognjevarna oblačila v Slovenski vojski že uporabljamo. Ognjevarna oblačila iz Nomexa uporabljajo posebne enote (npr. piloti, posadke oklepnih vozil …). Ta oblačila imajo visoko stopnjo zaščite, vendar imajo določene omejitve. Njihova proizvodnja omogoča le naročila velikih serij, ni jih mogoče tiskati v maskirnem vzorcu, barvne palete so omejene, oblačila iz teh materialov so dokaj toga in ne omogočajo optimalne fleksibilnosti pri gibanju. 

Za nova ognjevarna oblačila smo uporabili ognjevarni material z grafenom. Material omogoča zaščito pred ognjem in določeno toplotno izolacijo, izdelki iz tega materiala so udobni in fleksibilni za nošenje.

Grafen v stiku s plamenom ekspandira in pogasi plamen, obenem pa kemično čisti ogljik, zaradi česar so ognjevarna oblačila uporabniku in okolju prijazna. Stopnja ognjevarne zaščite je visoka, kar dokazujejo tudi testiranja. Ognjevarno uniformo sestavljajo taktične hlače, taktična majica in vetrovka. Kroj vetrovke je prilagojen nošenju pod taktičnim zaščitnim jopičem in ima snemljivo podlogo iz ognjevarnega flisa ter s tem uporabnost v širokem temperaturnem območju.

1.2 Zimska maskirna oprema

Ob posodobitvi zimske opreme smo pristopili k celostni prenovi obleke – to so nove tkanine, maskirni vzorec in kroj. Zimska maskirna oprema je namenjena pripadnikom Slovenske vojske, ki delujejo v snegu oziroma s snegom pokriti površini. Izbrana tkanina je izdelana iz 100 % poliestra, je zelo lahka, vodoodbojna in potiskana z novim zimskim maskirnim vzorcem.

Maskirno obleko sestavljajo jakna, hlače in prevleka za nahrbtnik. Jakna je krojena tako, da se nosi čez taktični zaščitni jopič, ima sprednje poševne zadrge, ki omogočajo enostaven in hiter dostop do opreme, zadrge na rokavih za horizontalni dostop do žepov zgornjih oblačil nove bojne uniforme. Za zračenje so v stranskih šivih dodatne zadrge. Jakna ima veliko kapuco, ki se nosi preko čelade in je oblikovana tako, da v primeru samostojne nošnje ne pade na obraz. V kapuco je vgrajena bela maskirna mrežica za obraz.

Hlače so široke z zadrgami po celotni dolžini za hitro in enostavno oblačenje z dvema sprednjima žepoma za shranjevanje opreme npr. rokavic.

2 Oprema za bivanje na terenu

Slovenije na področju delovanja pehotnega vojaka po klasifikaciji NATO uvrščena v zmerno hladna območja C1, kjer so najnižje temperature opredeljene od -21°C do -32°C. Celoten komplet omogoča spanje vojakov v takšnih zimskih razmerah.

Oprema za bivanje na terenu zajema vse artikle, ki vojaku omogočajo učinkovito zaščito pred vremenskimi in okoljskimi dejavniki, sestavljena je iz spalnega kompleta (zimska in letna spalna vreča ter bivak vreče), samonapihljive podloge za spanje, ponča, šotorskega krila in gamaš.

Pri nizki aktivnosti in med počitkom se vsi vojaki zanašajo na dobro opremo, ki jim bo omogočala visoko stopnjo zaščite, osredotočenost na nalogo in kakovosten počitek oziroma spanec.

Sistem zaščite ima  naslednje lastnosti:

  • visoko termalno izolacijo,
  • majhno velikost pakiranja (visoko stopnjo kompresije) in
  • majhno težo.

Nova oprema za bivanje na terenu povečuje vzdržljivost bojnega in nebojnega delovanja vojaka.

2.1 Bivak

Bivak je namenjen spanju na prostem. Zunanja tkanina diha in je  hkrati vodoodbojna, za zračenje ne potrebuje nobenih odprtin in tako omogoča ugodno bivanje. Bivak ima lok v predelu glave  za lažje spanje (podprt s samostojno zložljivo palico). V bivaku je dovolj prostora za eno osebo in  najosnovnejšo opremo.

2.2 Letna in zimska spalna vreča

Modularni sistem je sestavljen iz letne ter zimske spalne vreče in omogoča uporabniku udobno spanje pri temperaturi še do -20 in preživetje do -37°C.

Spalni  vreči  sta narejeni tako, da ju lahko kombiniramo z dodatno notranjo bombažno vrečo, bivakom ter s samonapihljivo podlogo.

2.3 Samonapihljiva podloga za spanje

Nova samonapihljiva podloga za spanje je zelo udobna (debelina je 5 cm) in ščiti vojaka pred mrazom. Samonapihljiva terenska podloga je namenjena uporabi predvsem v zimskem času, ko je zaradi nizkih temperatur potrebna boljša izolacija. Tudi ko podloga ni napihnjena, nudi zaradi pene določeno stopnjo udobja in izolacije.

2.4 Šotorsko krilo

Šotorsko krilo se v Slovenski vojski še ni uporabljalo. Na njem je že uporabljen tudi  nov maskirni vzorec SV. Uporablja se namesto šotora. Mogoče ga je postaviti na več kot 20 načinov. Ima premaz IR za zaščito pred pasivnimi nočnimi opazovalnimi napravami. Ne prepušča vode.

2.5 Dežni pončo

Osnovni namen maskirnega ponča je zaščita pred vremenskimi vplivi oziroma padavinami, sekundarni namen pa je izdelava improviziranega bivaka, zaščita in prenašanje ranjencev, pokrivanje  maskiranje posameznika.

2.6 Zimski pončo

Takšen kos opreme so do sedaj še ni uporabljal v SV. Uporablja se ga  kot: podlogo za dežni pončo, zasilno spalno vrečo, odejo, podlogo za visečo mrežo, samostojen topel plašč/pončo. Ohranja toploto tudi v vlagi in ko je moker.

V sistem opreme za bivanje na terenu sodijo še gamaše.

Vsak kos opreme bo opremljen z nalepko NFC, ki bo s pomočjo mobitela omogočala povezavo na internetno stran, kjer bodo video navodila za uporabo in vzdrževanje.

3 Osebna oprema za nošenje

Transportna oprema vojaka, torej nahrbtniki, bodo prilagojeni zaščitnemu jopiču ter bodo ustreznega volumna in modularni, kar omogoča transport nujne opreme vojaka za bivanje in bojevanje. Oprema za nošenje obsega 90-litrski nahrbtnik, 30-litrski nahrbtnik in oprtnik za prenos oborožitve in streliva.

Nov sistem nahrbtnikov bo temeljil na modularnosti in bo združljiv s sedanjo in bodočo osebno opremo za nošenje vojaka SV. Tako bo novi sistem nahrbtnikov omogočal poveljnikom taktičnih enot konfiguracijo osebne opreme za nošenje in osebne opreme za bivanje na terenu glede na situacijo in vrsto naloge, hkrati pa se bo lahko uporabljal tudi za prenos streliva in namenske oborožitve.

S polno investicijo v osebno transportno opremo bomo izpolnili cilje zmogljivosti in pripadnike SV opremili za nadaljnje obdobje 10–15 let ter jim zagotovili delovanje v vseh klimatskih, zemljiščnih in vremenskih razmerah.

Uredila: Monika Sušanj, MORS