Skoči do osrednje vsebine

Namen projekta AlpLinkBioEco je razviti medregionalno krožno strategijo bioekonomije, ki bo osnova za skladno politiko v celotnem območju Alp in bo omogočiča ocenjevanje, izbiro in oblikovanje novih medsektorskih vrednostnih verig.

Projekt je bil odobren in sofinanciran s strani ERDF (European Regional Development Fund) v okviru prvega razpisa transnacionalnega programa Interreg Območje Alp 2014 – 2020.

Vsebina:

Na MIZŠ smo v aprilu 2018 pričeli z aktivnostmi v okviru projekta AlpLinkBioEco, ki vsebinsko dopolnjuje in hkrati nadaljuje naše aktivnosti na projektih DanuBioValNet in Poly4EmI.

Namen triletnega projekta je razviti krožno medregionalno strategijo bioekonomije, ki je osnova za skladno politiko v celotnem območju Alp in omogoča ocenjevanje, izbiro in oblikovanje novih medsektorskih vrednostnih verig. Identificirana skupna strategija bo združena v glavni načrt, ki bo predstavljen na koncu projekta. Cilji programa bodo v vplivali na štiri področja: lesno industrijo, kmetijstvo, prehrambeno/farmacevtsko embalažo in kemijsko industrijo.

Med partnerji projekta AlpLinkBioEco najdemo grozde, univerze, poslovna združenja, javne institucije in organizacije, ki pripadajo šestim državam. Poleg Ministrstva za izobraževanje, znanost in šport v projektu sodelujejo še: Plastics Innovation Competence Center (CH, vodja projekta), Business Upper Austria (AT), Poly4Eml (SI), Pieve Tesino Alpine Studies Center (IT), Lombardy Green Chemistry Cluster (IT), Innovation Hub Trentino (IT), Plastipolis (FR), Confindustria Lombardia (IT), France Clusters (FR), Chemie Cluster Bayern (DE), BIOPRO BW (DE), Technologiezentrum Horb (DE), ClusterAgentur BW (DE).

Strokovno znanje, pridobljeno v drugih projektih EU in Interreg, bo uporabljeno za razvoj novih in dopolnitev obstoječih biozasnovanih in krožnih vrednostnih verig.

Do zanimivih vsebin projekta lahko dostopate tudi preko družbenih medijev: