Skoči do osrednje vsebine

AlpLinkBioEco: Krepitev inovativnih verig vrednosti v krožnem biogospodarstvu

Ministrstvo za izobraževanje, znanost in šport je kot partner v projektu AlpLinkBioEco (Interreg Območje Alp) sodelovalo na zaključni projektni spletni konferenci, ki jo je organizirala Konfederacija italijanske industrije Confindustria. Na konferenci so bili predstavljeni rezultati projekta in vizija nadaljnjega razvoja projektne ideje.

Temeljni cilj projekta, ki se je pričel pred tremi leti v okviru alpske makroregionalne strategije (EUSALP), je bila priprava medregionalnih predlogov za izboljšanje inovativnih dobavnih verig v sektorju krožnega biogospodarstva. AlpLinkBioEco je obravnaval biogospodarstvo in krožno gospodarstvo, ki veljata za gonilo konkurenčnosti, nosilca dodane vrednosti za podjetja ter ključna elementa pri doseganju ciljev evropskega zelenega dogovora in ciljev trajnostnega razvoja Združenih narodov.

Skupni akcijski načrt (Masterplan) za spodbujanje razvoja biogospodarstva na območju Alp predstavlja pomemben rezultat projekta, ki bo partnerjem in zainteresiranim deležnikom lahko služil kot vodilo pri krepitvi vloge biogospodarstva v regiji. V podporo prehodu iz gospodarstva, ki temelji na fosilnih gorivih, v gospodarstvo, ki temelji na biotehnologiji, pa smo v okviru projekta razvili tudi interaktivno podatkovno bazo – t. i. generator verig vrednosti (Value Chain Generator) – ki kartira več sto grozdov in sektorskih združenj ter več tisoč podjetij. Orodje omogoča razvoj novih verig vrednosti in priložnosti za nove simbioze na lokalni, nacionalni in transnacionalni ravni.

V projektu, ki ga sofinancira Evropski sklad za regionalni razvoj, je sodelovalo šest držav alpskega prostora (Italija, Francija, Nemčija, Avstrija, Švica in Slovenija) in devet regij, med njimi tri iz skupine t. i. štirih evropskih “motorjev” (Lombardija, Baden-Württemberg in Auvergne-Rona-Alpe).

Več informacij na spletni povezavi.