Skoči do osrednje vsebine

Predsedovanje je priložnost za vsesplošno promocijo države, njenega znanja, gospodarstva, turizma in njenega ugleda v EU in svetu. Uspešna izvedba projekta bo nedvomno dodatno povečala ugled naše države v krogu članic Evropske unije in širše.

V okviru priprav na predsedovanje je Urad vlade za komuniciranje izvedel tudi aktivnosti ozaveščanja prebivalstva o pomenu predsedovanja in širše o vidiku Slovenije kot članice Evropske unije. Posebno pozornost smo želeli nameniti mladim, a smo zaradi spremenjenih razmer zaradi pojava novega koronavirusa prvotno načrtovane aktivnosti prilagodili. Izvedli smo dva natečaja.

Evropa v šoli

Ena od uspešnih aktivnosti ostaja natečaj Evropa v šoli, kjer učenci in dijaki sodelujejo z literarnimi, likovnimi, fotografskimi, video in internetnimi prispevki. V šolskem letu pred predsedovanjem je tema natečaja povezana s prednostno nalogo slovenskega predsedovanja in hkrati z 12. ciljem trajnostnega razvoja. Učenci in dijaki so razmišljali o tem, kaj je odpadna hrana in kako nastane, kako vpliva na okolje in kako lahko to težavo odpravimo. Natečaj izvaja Zveza prijateljev mladine Slovenije.

Sodelovanje z univerzami in visokošolskimi zavodi

V šolskem letu 2020/2021 smo v sodelovanju z univerzami in visokošolskimi zavodi pripravili natečaj za najboljša zaključna dela na prvi in drugi stopnji študija. Z natečajem želimo spodbuditi pisanje in ustvarjanje zaključnih del študija na temo predsedovanja Slovenije Svetu EU. Študenti družboslovja in naravoslovja bodo lahko sodelovali z zaključnimi deli na teme, ki vključujejo organizacijske in promocijske vidike predsedovanja ali pa na primer evropske politike oz. programske prioritete slovenskega predsedstva, študenti umetniških smeri pa bodo lahko sodelovali z umetniškimi deli. Najboljši bodo dobili priložnost, da svoja dela predstavijo izbranim javnostim v Bruslju, prestolnici EU. Natečaj se zaključi 15. 7. 2021.

Priložnost za podjetja in organizacije

Intenzivna medijska izpostavljenost v času predsedovanja je edinstvena priložnost za promocijo Slovenije in njene kulture ter promocijo slovenskega gospodarstva. Država je v ta namen pripravila promocijsko platformo za partnerje, ki bodo s svojimi izdelki ali storitvami sodelovali pri izvedbi projekta.