Skoči do osrednje vsebine

Vsebinska prenova strani še ni zaključena, zato so nekatere vsebine še nepopolne. Prosimo za razumevanje.

Razmislek o prednostnih nalogah slovenskega predsedovanja Svetu EU mora na strateški ravni izhajati iz razmer in trendov v EU ter pričakovanj Slovenije za boljšo skupnost, ki bo omogočala uresničevanje naših razvojnih ciljev v EU in prikaz naše odličnosti. Prvi osnutek prednostnih nalog slovenskega predsedovanja Svetu EU v drugi polovici 2021 bo Vlada RS sprejela do konca julija 2019.

Do predsedovanja moramo tako kot vsako predsedstvo pripraviti programski okvir, ki ga sestavljajo:

  1. 18-mesečni program tria predsedstev,
  2. šestmesečni program predsedovanja s prednostnimi nalogami predsedstva in
  3. okvirni začasni dnevni redi za vodenje vsake sestave Sveta EU v času predsedovanja.

Za zagotovitev tekočega dela Sveta EU tri zaporedne predsedujoče države (tako imenovani trio predsedstev) določijo dolgoročne cilje in pripravijo skupni program, v katerem opredelijo teme in najbolj aktualna vprašanja, ki bodo v 18-mesečnem obdobju obravnavana v Svetu EU. Na podlagi tega programa vsaka od treh držav pripravi lasten, podrobnejši šestmesečni program.

Tudi tokrat sodelujemo v triu z Nemčijo (predseduje v drugi polovici 2020) in Portugalsko (predseduje v prvi polovici 2021). Predlog 18-mesečnega programa smo že začeli pripravljati, saj moramo osnutek 18-mesečnega programa Nemčije, Portugalske in Slovenije predložiti Svetu EU za splošne zadeve, ki naj bi ga sprejel junija 2020.

Šestmesečni program predsedovanja je razdeljen na dva dela. Prvi del zajema pregled vseh tistih zadev, ki jim posamezno predsedstvo želi nameniti posebno pozornost v času vodenja Sveta EU. Gre za tako imenovane prednostne naloge predsedovanja. Drugi del, ki je bistveno obširnejši, v največji meri sledi tako imenovani podedovani agendi. Gre za akte, ki so že na dnevnem redu Sveta EU ali pa jih bo Evropska komisija predložila v času predsedovanja. Program predsedovanja država ob prevzemu funkcije predstavi v Evropskem parlamentu in širši javnosti.

Iskalnik