Skoči do osrednje vsebine

Vlada je sprejela odločitev, da bo imelo predsedovanje Slovenije Svetu EU več dolgoročnih pozitivnih učinkov predvsem v lokalnih skupnostih, turizmu in gospodarstvu, zato srečanja predsedstva v Sloveniji ne bodo organizirana le na Brdu pri Kranju. Glede na izkušnje bo v Sloveniji v času predsedovanja organiziranih od 150 do 200 srečanj, na katerih pričakujemo od 20.000 do 30.000 udeležencev.

Na eni strani gre za srečanja, ki jih predsedujoče države organizirajo tradicionalno, na drugi pa za dodatna neuradna srečanja, namenjena razpravam o prednostnih vsebinah. Vsa srečanja so priložnost za neuradne razprave o prednostnih nalogah predsedovanja ter za predstavitev predsedujoče države in njene kulture, naravne dediščine, naravnih danosti in značilnosti itd.

Srečanja na ministrski ravni in višje bodo zaradi visokih protokolarno-logističnih zahtev (varnostni vidik, tolmačenje, prevozi, medijski vidik ipd.) potekala v objektih JGZ Brdo na Brdu pri Kranju. Druga srečanja bomo izvedli tudi na drugih lokacijah po Sloveniji, ker si želimo, da bi tokrat predsedovanje občutili in doživeli tudi Slovenke in Slovenci zunaj državne uprave. Zato smo oblikovali tako imenovano »košarico mest«, s končnim ciljem dolgoročne vsesplošne promocije Slovenije. K sodelovanju smo povabili vse lokalne skupnosti.

Zasnova »košarice mest« upošteva štiri makrodestinacije, kot jih povzema Strategija trajnostne rasti slovenskega turizma 2017–2021 in razlikuje med vodilnimi destinacijami in spremljevalnimi destinacijami. Ključno merilo za opredelitev vodilnih destinacij so bile nastanitvene in konferenčne zmogljivosti v mestih. Spremljevalne destinacije pa so tiste, ki bodo zagotavljale spremljevalni program, katerega sestavni deli bodo naravna in kulturna dediščina/znamenitosti, kulturni program, promocijski program in gospodarsko-znanstveni program.

Tako bomo idejo Evropske unije in predsedovanja Svetu Evropske unije približali ljudem ter hkrati tujim gostom ponudili raznolika, aktivna in posebna doživetja, s ciljem, da se ti gostje še kdaj vrnejo v Slovenijo, bodisi poslovno ali pa v svojem prostem času.

Iskalnik