Skoči do osrednje vsebine

Vsebinska prenova strani še ni zaključena, zato so nekatere vsebine še nepopolne. Prosimo za razumevanje.

Vlada je sprejela odločitev, da bo imelo predsedovanje Slovenije Svetu EU več dolgoročnih pozitivnih učinkov predvsem v lokalnih skupnostih, turizmu in gospodarstvu, zato srečanja predsedstva v Sloveniji ne bodo organizirana le na Brdu pri Kranju. Glede na izkušnje bo v Sloveniji v času predsedovanja organiziranih od 150 do 200 srečanj, na katerih pričakujemo od 20.000 do 30.000 udeležencev.

Na eni strani gre za srečanja, ki jih predsedujoče države organizirajo tradicionalno, na drugi pa za dodatna neuradna srečanja, namenjena razpravam o prednostnih vsebinah. Vsa srečanja so priložnost za neuradne razprave o prednostnih nalogah predsedovanja ter za predstavitev predsedujoče države in njene kulture, naravne dediščine, naravnih danosti in značilnosti itd.

Srečanja na ministrski ravni in višje bodo zaradi visokih protokolarno-logističnih zahtev (varnostni vidik, tolmačenje, prevozi, medijski vidik ipd.) potekala v objektih JGZ Brdo na Brdu pri Kranju. Druga srečanja bomo izvedli tudi na drugih lokacijah po Sloveniji. V ta namen pripravljamo tako imenovano košarico mest. To bodo slovenska mesta, ki bodo želela sodelovati in bodo izpolnjevala merila za organizacijo srečanj v okviru slovenskega predsedovanja glede zagotavljanja varnosti, namestitev, spremljevalnega programa, konferenčnih prostorov ipd. Nabor možnih lokacij bomo pripravili v sodelovanju z lokalnimi skupnostmi v letu 2019. Z njimi se bomo dogovorili o obliki njihovega sodelovanja pri organizaciji srečanj, od priprave kulturno-umetniških, turističnih in drugih programov do vključevanja lokalnega gospodarstva.

Iskalnik