Skoči do osrednje vsebine

Napis Jože Plečnik 150 let/years na rjavi podlagi z belimi črkami in številkami
Ob 150-letnici rojstva arhitekta Jožeta Plečnika je Vlada Republike Slovenije razglasila leto 2022 za Plečnikovo leto. Nedavni vpis izbranih Plečnikovih del v Ljubljani na UNESCO Seznam svetovne kulturne in naravne dediščine je visoko mednarodno priznanje za varovanje in vrednotenje arhitekturne dediščine, pomembne za človeštvo, obenem pa zaveza za njeno še skrbnejše varovanje in vključevanje v sodobno življenje.

Z izjemnim opusom je Plečnik zaznamoval prestolnico in arhitekturno krajino Slovenije, Ljubljano, a tudi Dunaj, Prago in Beograd. V procesu preureditve Ljubljane v narodno prestolnico je naravne, arhitekturne, zgodovinske in nesnovne kvalitete prostora povezal v niz javnih prostorov (trgi, parki, ulice, sprehajališča, mostovi) in javnih objektov (knjižnica, cerkvi, tržnice, poslovilni kompleks), ki vabijo prebivalce in obiskovalce k dialogu in premisleku.

S sakralnimi objekti, memorialno arhitekturo in urbanistično ureditvijo je oplemenitil slovensko krajino vse od Prekmurja (Bogojina, Grad) in Štajerske prek Koroške (Črna na Koroškem) in Gorenjske (Kamnik, Kranj) do Posočja (Ponikve, Srpenica) in Vipavske doline. Premišljeno je uporabljal lokalne materiale in jih kombiniral z novimi.

Mednarodno so se Plečnikova dela uveljavila s predstavitvijo v pariškem centru Pompidou leta 1986 (kustos arhitekt Boris Podrecca), ki so ji sledile številne razstave, knjige in objave člankov v strokovnih revijah. Zaradi celostnega pristopa k snovanju stavb in javnih prostorov po meri človeka je pomemben navdih za sodobno arhitekturno produkcijo.

Unesco od leta 1956 sodeluje pri obeleževanju zgodovinskih dogodkov in obletnicah rojstva uglednih ustvarjalcev. Praznujejo jih države članice, sodelovanje z Unescom pa jim daje svetovni pomen. Javnost po vsem svetu tako bolje spozna osebnosti, dela ali dogodke, ki so pomembno prispevali k vzajemnemu plemenitenju kultur, spodbudili razumevanje in mir med narodi ter stkali tesnejše odnose med ljudmi.

Slovenija je v ta namen predlagala tudi 150. obletnico rojstva arhitekta Jožeta Plečnika in 250. obletnico izgradnje Idrijskih klavž – vodnih pregrad. Priložnostna logotipa sodelovanja z Unescom bosta tako letos zaznamovala številne dogodke, povezanih z dediščino živega srebra v Idriji in z deli Jožeta Plečnika v Ljubljani. Idrija skupaj z Almadénom letos praznuje 10. letnico vpisa na Seznam svetovne dediščine, Vlada Republike Slovenije pa je letošnje leto 2022 razglasila za Plečnikovo leto.

Unesco – obletnice (v angleščini)

Dogodki

  do
Plečnikova hiša, Ljubljana

Kamen, papir, škarje. Arhitekturna dediščina v grafiki

150-letnica rojstva arhitekta Jožeta Plečnika, 1 leto od vpisa Plečnikovih del na Unescov seznam svetovne dediščine ter 6. obletnica delovanja galerije DobraVaga – vse našteto botruje ponovnemu združenju moči dveh mestnih razstavišč: Plečnikove hiše in DobreVage ter ustvarjanju in razstavljanju grafik šestih mladih umetnikov.

  do
Ljubljana

Cikel vodstev po arhitekturi Plečnikove Ljubljane

Zbornica za arhitekturo in prostor Slovenije (ZAPS) pripravlja cikel sedmih vodenih ogledov Plečnikovih arhitekturnih del v Ljubljani. Oglede bodo vodili strokovnjaki različnih strok, ki bodo osvetlili arhitektovo delo, kot ga vidijo skozi svoje oči. Začetek vsakič ob četrtkih ob 18. uri na Trgu Francoske revolucije, pred Napoleonovim spomenikom. Brezplačna vodstva, prijave obvezne.

  do
Slovenski etnografski muzej, Ljubljana

Plečnikova Lectarija (stalna razstava)

Nova stalna razstava Slovenskega etnografskega muzeja (SEM) je del programa praznovanja 150. obletnice rojstva arhitekta Plečnika, ki jo Slovenija praznuje v sodelovanju z Unescom. Razstava prikazuje Lectarijo – opremo nekdanje prodajalne domače in umetne obrti, ki je bila na Kongresnem trgu 5 v Ljubljani odprta leta 1940. Na lesenem obodu lestenca so vtisnjena sporočila – izbrani reki arhitekta Plečnika: Iz oči duša govori / Čas teče pa nič ne reče / Zlata se rja ne prime / Žena moža dela.

  do
Razstavna dvorana Narodne univerzitetne knjižnice, Ljubljana

Plečnikova knjižnica – ustvarjena za vse čase

Narodna in univerzitetna knjižnica je ena največjih mojstrovin arhitekta Jožeta Plečnika, temeljni kamen Plečnikove Ljubljane in eden najpomembnejših arhitekturnih dosežkov minulega stoletja. Razstava Plečnikova knjižnica je v prvi vrsti poklon arhitektovemu razmisleku o tem, kakšno vlogo ima knjižnica v kontekstu življenja posameznika, mesta in naroda, hkrati pa tudi spoštovanje do najmanjših podrobnosti, ki jih je vpletel v zunanjščino in prostore svoje izjemne palače.

  do
Mestni muzej Ljubljana, Ljubljana

Plečnik: metropola, kraj, vrt

Osrednja razstava Plečnikovega leta 2022, posvečena slovenskemu arhitekturnemu mojstru, nastaja v sodelovanju Muzeja in galerij mesta Ljubljana, Fakultete za arhitekturo Univerze v Ljubljani in Muzeja za arhitekturo in oblikovanje. Razstava bo osvetlila Plečnikov arhitekturni opus ter razkrila mnoge inovativne ideje in tehnike, ki jih je ta vsestranski umetnik uporabljal pri svojem raznovrstnem snovanju.

  do
Po vsej Sloveniji

Dnevi evropske kulturne dediščine in Teden kulturne dediščine

Zavod za varovanje kulturne dediščine je ob letošnjih Dnevih evropske kulturne dediščine in Tednu kulturne dediščine skupaj s partnerji pripravili pester program dogodkov in dejavnosti, ki bo potekal po vsej Sloveniji.

  do
Galerija Zavoda za varstvo kulturne dediščine

Plečnik: Za narod zaslužni in svojim v poklon

Razstava o pokopališču Navje v Ljubljani predstavlja arhitekta Jožeta Plečnika kot vizionarja in ustvarjalca odprtega prostora, parka spomina na najpomembnejše tvorce slovenske kulturne zgodovine.

  do
Muzej za arhitekturo in oblikovanje, Ljubljana

Stari-novi svet: Jože Plečnik in njegov miljé

Razstava bo obravnavala vrednote Plečnikove dediščine in se dotaknila okoliščin njegovih del ter kompleksnega razmerja med njim in drugimi arhitekti, predvsem njegovimi študenti.

  do
Plečnikova hiša, Ljubljana

Plečnikova šola v Ljubljani

Razstavno dogajanje v Plečnikovem letu 2022 v Plečnikovi hiši zaključuje razstava, ki nudi vpogled v delovanje, metode in učne načrte Plečnikove šole v Ljubljani.

Priložnostni znak (logotip)

Da bo praznovanje Plečnikovega leta tudi vizualno prepoznavno, je na pobudo Muzeja in galerij mesta Ljubljane in Plečnikove hiše poskrbel oblikovalec Bojan Lazarević, sicer tudi avtor grafične podobe Plečnikove hiše. Pripravil je večplasten logotip jubilejnega leta, ki ga v sodelovanju z vsemi deležniki ponujamo v uporabo vsem, ki v jubilejnem letu pripravljajo Plečniku in njegovi arhitekturi posvečene programe.