Skoči do osrednje vsebine

Napis Jože Plečnik 150 let/years na rjavi podlagi z belimi črkami in številkami
Ob 150-letnici rojstva arhitekta Jožeta Plečnika je Vlada Republike Slovenije razglasila leto 2022 za Plečnikovo leto. Nedavni vpis izbranih Plečnikovih del v Ljubljani na UNESCO Seznam svetovne kulturne in naravne dediščine je visoko mednarodno priznanje za varovanje in vrednotenje arhitekturne dediščine, pomembne za človeštvo, obenem pa zaveza za njeno še skrbnejše varovanje in vključevanje v sodobno življenje.

Z izjemnim opusom je Plečnik zaznamoval prestolnico in arhitekturno krajino Slovenije, Ljubljano, a tudi Dunaj, Prago in Beograd. V procesu preureditve Ljubljane v narodno prestolnico je naravne, arhitekturne, zgodovinske in nesnovne kvalitete prostora povezal v niz javnih prostorov (trgi, parki, ulice, sprehajališča, mostovi) in javnih objektov (knjižnica, cerkvi, tržnice, poslovilni kompleks), ki vabijo prebivalce in obiskovalce k dialogu in premisleku.

S sakralnimi objekti, memorialno arhitekturo in urbanistično ureditvijo je oplemenitil slovensko krajino vse od Prekmurja (Bogojina, Grad) in Štajerske prek Koroške (Črna na Koroškem) in Gorenjske (Kamnik, Kranj) do Posočja (Ponikve, Srpenica) in Vipavske doline. Premišljeno je uporabljal lokalne materiale in jih kombiniral z novimi.

Mednarodno so se Plečnikova dela uveljavila s predstavitvijo v pariškem centru Pompidou leta 1986 (kustos arhitekt Boris Podrecca), ki so ji sledile številne razstave, knjige in objave člankov v strokovnih revijah. Zaradi celostnega pristopa k snovanju stavb in javnih prostorov po meri človeka je pomemben navdih za sodobno arhitekturno produkcijo.

Unesco od leta 1956 sodeluje pri obeleževanju zgodovinskih dogodkov in obletnicah rojstva uglednih ustvarjalcev. Praznujejo jih države članice, sodelovanje z Unescom pa jim daje svetovni pomen. Javnost po vsem svetu tako bolje spozna osebnosti, dela ali dogodke, ki so pomembno prispevali k vzajemnemu plemenitenju kultur, spodbudili razumevanje in mir med narodi ter stkali tesnejše odnose med ljudmi.

Slovenija je v ta namen predlagala tudi 150. obletnico rojstva arhitekta Jožeta Plečnika in 250. obletnico izgradnje Idrijskih klavž – vodnih pregrad. Priložnostna logotipa sodelovanja z Unescom bosta tako letos zaznamovala številne dogodke, povezanih z dediščino živega srebra v Idriji in z deli Jožeta Plečnika v Ljubljani. Idrija skupaj z Almadénom letos praznuje 10. letnico vpisa na Seznam svetovne dediščine, Vlada Republike Slovenije pa je letošnje leto 2022 razglasila za Plečnikovo leto.

Unesco – obletnice (v angleščini)

Dogodki

  do
Mala galerija, Cankarjev Dom, Ljubljana

Plečnikova Ljubljana na starih fotografijah

Istočasno s Plečnikovo Ljubljano je nastajala tudi moderna Ljubljana, ki se je ozirala bolj k sodobnim arhitekturnim tokovom. Zaznamovali so jo Plečnikovi sodobniki, kot so denimo Josip Costaperaria in Vladimir Šubic, ter Plečnikovi študentje (France Tomažič, Edvard Ravnikar in drugi). Razstava fotografij tematizira metamorfoze mesta, v letu, ko praznujemo 150. obletnico Plečnikovega rojstva.

  do
Slovenski etnografski muzej, Ljubljana

Zlata doba Plečnikove arhitekture

Ob 150. obletnici rojstva arhitekta dr. Jožeta Plečnika Slovenski etnografski muzej postavlja na ogled izbor fotografij Plečnikovih arhitekturnih mojstrovin, ki jih je ustvaril po Sloveniji. Gre za izjemno fotografsko gradivo treh fotografov, treh Plečnikovih sodobnikov, ki ga danes hrani dokumentacija Slovenski etnografski muzej.

  do
Gallusovo nabrežje, Ljubljana

Plečnikovi spomeniki narodnoosvobodilnemu boju

Panojska razstava na Gallusovem nabrežju. Razstava, ki je nastaja v sodelovanju med Muzejem in galerijami mesta Ljubljane (Plečnikovo hišo), Turizmom Ljubljana in Oddelkom za kulturo MOL, ponuja vpogled v Plečnikov opus oblikovanja spominskih obeležij in spomenikov posvečenih padlim v drugi svetovni vojni v Ljubljani in drugih krajih po Sloveniji.

  do
Plečnikova hiša, Ljubljana

Kamen, papir, škarje. Arhitekturna dediščina v grafiki

150-letnica rojstva arhitekta Jožeta Plečnika, 1 leto od vpisa Plečnikovih del na Unescov seznam svetovne dediščine ter 6. obletnica delovanja galerije DobraVaga – vse našteto botruje ponovnemu združenju moči dveh mestnih razstavišč: Plečnikove hiše in DobreVage ter ustvarjanju in razstavljanju grafik šestih mladih umetnikov.

  do
Razstavna dvorana Narodne univerzitetne knjižnice, Ljubljana

Plečnikova knjižnica: ustvarjena za vse čase

Narodna in univerzitetna knjižnica je ena največjih mojstrovin arhitekta Jožeta Plečnika, temeljni kamen Plečnikove Ljubljane in eden najpomembnejših arhitekturnih dosežkov minulega stoletja. Razstava Plečnikova knjižnica je v prvi vrsti poklon arhitektovemu razmisleku o tem, kakšno vlogo ima knjižnica v kontekstu življenja posameznika, mesta in naroda, hkrati pa tudi spoštovanje do najmanjših podrobnosti, ki jih je vpletel v zunanjščino in prostore svoje izjemne palače.

  do
Kulturni dom Radomlje (po predhodnem dogovoru)

Po poteh Plečnikove zapuščine

Fotografska razstava je rezultat fotografskega natečaja, ki je potekal ob Plečnikovem letu v spomladanskem času. Na natečaju so sodelovali prijavljeni zainteresirani člani fotografskih klubov in drugi ljubiteljski fotografi iz Domžal in okolice. Vodilna tema za fotografije so bila Plečnikova dela v Domžalah in okolici.

  do
Občina Kamnik

Plečnikova dela skozi objektiv fotografa Petra Nagliča

Peter Naglič ni le dokumentiral celote in detajlov, ki so neprecenljivi pri rekonstrukciji Plečnikove dediščine, ampak je imel ob tem tudi smisel za motiv in kompozicijo. Obvladal je likovne karakteristike fotografije, kot so perspektiva, ritem, kontrast in poudarke, kar ga uvršča že med profesionalne fotografe. Nagličeva fotografska zapuščina pa je za stroko dragocena, ker je zgledno dokumentirana in urejena ter opremljena s podatki o kraju, času in vsebini.

  do
Ljubljana

Cikel vodstev po arhitekturi Plečnikove Ljubljane

Zbornica za arhitekturo in prostor Slovenije (ZAPS) pripravlja cikel sedmih vodenih ogledov Plečnikovih arhitekturnih del v Ljubljani. Oglede bodo vodili strokovnjaki različnih strok, ki bodo osvetlili arhitektovo delo, kot ga vidijo skozi svoje oči. Začetek vsakič ob četrtkih ob 18. uri na Trgu Francoske revolucije, pred Napoleonovim spomenikom. Brezplačna vodstva, prijave obvezne.

  do
Plečnikova hiša, Ljubljana

Vidno-nevidno. Sodoben poklon Plečnikovemu opusu

Na jubilejno leto bosta dogajanje v Plečnikovi hiši zaznamovala mednarodno uveljavljena avtorja Olaf Nicolai, svetovno znani nemški umetnik in profesor, ter Luca Lo Pinto, umetniški direktor muzeja MACRO iz Rima.

Priložnostni znak (logotip)

Da bo praznovanje Plečnikovega leta tudi vizualno prepoznavno, je na pobudo Muzeja in galerij mesta Ljubljane in Plečnikove hiše poskrbel oblikovalec Bojan Lazarević, sicer tudi avtor grafične podobe Plečnikove hiše. Pripravil je večplasten logotip jubilejnega leta, ki ga v sodelovanju z vsemi deležniki ponujamo v uporabo vsem, ki v jubilejnem letu pripravljajo Plečniku in njegovi arhitekturi posvečene programe.