Skoči do osrednje vsebine

Evropska prestolnica kulture 2025

Vsebinska prenova strani še ni zaključena, zato so nekatere vsebine še nepopolne. Prosimo za razumevanje.

Foto: Getty Images

Naziv evropske prestolnice kulture je odlična priložnost, da mesta spremenijo svojo podobo, se umestijo na svetovni zemljevid, privabijo več turistov in ponovno razmislijo o svojem razvoju s pomočjo kulture.

Cilji

Evropska prestolnica kulture je pobuda Evropske unije, v okviru katere se dvema mestoma v državah članicah podeli naziv "Evropska prestolnica kulture za leto ..."

Glavni cilji pobude so ohranjati in spodbujati raznolikost kultur v Evropi in poudarjati njihove skupne značilnosti ter povečati občutek državljanov, da pripadajo skupnemu kulturnemu prostoru na eni strani ter spodbujati prispevek kulture k dolgoročnemu razvoju mest na drugi strani.

Izkušnje kažejo, da imajo izbrana mesta tudi druge koristi, ki se izrazijo v boljši podobi mesta v očeh domačinov, večji mednarodni prepoznavnosti mesta, večjem obisku turistov, v prevetritvi kulturne ponudbe in v urbani regeneraciji nasploh.

Doslej je Slovenija pri pobudi sodelovala enkrat, ko je naziv Evropska prestolnica kulture za leto 2012 nosil Maribor s partnerskimi mesti Murska Sobota, Novo mesto, Ptuj, Slovenj Gradec in Velenje. 

Svojega kandidata bomo spet lahko predlagali za leto 2025. To bomo storili na podlagi posebnega razpisa. Prijave nanj bo ocenila skupina neodvisnih strokovnjakov, ki jih deset imenujejo Evropski parlament, Evropski svet, Evropska komisija in Odbor regij, dva pa, v posvetovanju z Evropsko komisijo, Ministrstvo za kulturo.

Slovenija bo nato svojo izbiro sporočila Evropski komisiji, ki bo izbrano mesto za naziv Evropska prestolnica kulture za leto 2025 tudi uradno imenovala.

Storili smo prve korake

Ministrstvo za kulturo je 22. februarja 2019 objavilo Razpis za aktivnost Unije za oddajo prijav za "Evropsko prestolnico kulture" za leto 2025 v Republiki Sloveniji. Cilj razpisa je spodbuditi prijave iz mest v Sloveniji, ki se želijo potegovati za naziv Evropska prestolnica kulture za leto 2025, in imenovanje enega od teh mest, ki se mu lahko podeli tudi nagrada Meline Mercouri.

Na zgornji povezavi boste našli razpis in podrobnejše informacije o postopku za podelitev naziva Evropska prestolnica kulture, merilih za izbor in navodila za prijavo. Tam so tudi gradiva z informativnega dne o razpisu, ki smo ga organizirali 18. marca 2019.

Razpis je odprt do 31. 12. 2019.

Iskalnik