Skoči do osrednje vsebine

Enotna poslovna točka (EPT)

Foto: Ministrstvo za javno upravo

V okviru projekta Enotna poslovna točka razvijamo nove elektronske storitve in gradnike ter pripravljamo vsebine in informacije za potencialne podjetnike, podjetja in druge poslovne subjekte. Na primer portal SPOT (nekdanji e-VEM).

S povezovanjem institucij, organov, portalov in z razvojem skupnih storitev države za boljše poslovno okolje.

Ključni cilji projekta EPT

  • vsebinska in tehnična prenova portala SPOT,
  • prenova sistema Jedro elektronskih postopkov (JEP),
  • vzpostavitev centralnega sistema za e-pooblaščanje (SI-CeP).

Cilj, da država spodbuja podjetništvo in se približa uporabniku – poslovnemu subjektu, gradi spodbudno in enostavno poslovno okolje, vzpostavlja nove in sodobne elektronske storitve ter informacije, je prepoznala tudi Evropska unija, Evropski sklad za regionalni razvoj (ESRR), v okviru katerega se sofinancira tudi slovenski projekt Enotna poslovna točka (EPT).  

e-VEM / SPOT

Tekom projektnih aktivnosti je portal e-VEM v letu 2018 prešel pod novo znamko SPOT - Slovenska poslovna točka, prav tako pa so bile že vzpostavljene nekatere nove elektronske storitve, med katerimi izpostavljamo:

  • pridobitev potrdila A1 za delavce napotene v tujino,
  • e-vloge za pridobitev enotnega dovoljenja za prebivanje in delo tujcev (e-BDP),
  • prenova in vzpostavitev novih e-vlog povezanih z obrtnim dovoljenjem in druge.

Moje podjetje – moja pot in kaj mi pri tem nudi država?

Razmišljate o samostojni podjetniški poti? Vas zanima, kako lahko ustanovite svoje podjetje in kakšne pogoje morate izpolnjevati za opravljanje vaše dejavnosti in poklica?

Obiščite Portal SPOT, ki ga že od leta 2005 skupaj s številnimi sodelujočimi organi in institucijami vodi in upravlja Ministrstvo za digitalno preobrazbo. 

Ključna usmeritev portala je zagotavljanje kakovostnih informacij in elektronskih storitev države za poslovne subjekte. Portal je bil večkrat prepoznan tudi kot primer dobre prakse in deležen več mednarodnih nagrad.

* Projekt je del operacije Enotna poslovna točka (EPT), katere cilj je vzpostavitev najsodobnejših oblik poslovanja med podjetji in državo (B2G in G2B). Enotna poslovna točka bo povezala državne organe v enoten sistem za izmenjevanje podatkov o poslovnih subjektih v Republiki Sloveniji, hkrati pa tem poslovnim subjektom omogočila enotno vstopno točko za komuniciranje z državnimi organi.

Enotna poslovna točka bo omogočila tudi preglednost nad obveznostmi, ki jih ima poslovni subjekt do državnih institucij. S celostnimi, ažurnimi in jasno predstavljenimi vsebinami in elektronskimi postopki bo tako Enotna poslovna točka povečala zaupanje uporabnikov do državnih spletnih storitev, znotraj posameznih državnih institucij pa izboljšala preglednost, medsebojno izmenjavo podatkov in posledično učinkovitost.

Skupna višina javnih sredstev, namenjenih za izvedbo operacije, znaša 10.100.000 evrov. Prispevek Evropskega sklada za regionalni razvoj za operacijo pa znaša 7.336.640 evrov.