Skoči do osrednje vsebine

Leto generala Rudolfa Maistra

General in pesnik Rudolf Maister Vojanov, obranitelj slovenske severne meje, se je rodil 29. marca 1874 v Kamniku in umrl 26. julija 1934 na Uncu pri Rakeku. Leta 2024 tako zaznamujemo 150. obletnico njegovega rojstva in 90. obletnico njegove smrti.
Vlada Republike Slovenije se spominu na generala Maistra in v čast njegovim izjemnim zaslugam za slovenski narod poklanja z razglasitvijo leta 2024 za leto generala Rudolfa Maistra. Leta 2024 bodo potekali številni projekti in prireditve, ki jih bo zaokrožila glavna proslava ob državnem prazniku, dnevu Rudolfa Maistra, 23. novembra.
Na tej strani vas bomo obveščali o aktualnih dogodkih, s katerimi bomo zaznamovali leto generala Rudolfa Maistra.

General Rudolf Maister, heroj slovenskega naroda

Nacionalno zaznamovanje življenja in ustvarjanja generala in pesnika Rudolfa Maistra Vojanova je poklon velikemu slovenskemu domoljubu, vojaškemu poveljniku, strategu in poetu, katerega vojaška kariera in literarno delo sta več kot le dokument takratnega časa, saj izpovedujeta najglobljo človečnost in domoljubje.

Naslikan generalov portret

Portret generala Rudolfa Maistra, 2006 | Avtor: Jože Kramberger

Maribor in Spodnja Štajerska po Maistrovi zaslugi znotraj slovenskih meja

General Rudolf Maister je med sooblikovalce slovenske zgodovine vstopil ob koncu prve svetovne vojne, ko je v kaotični politični situaciji 1. novembra 1918 Maribor samoiniciativno razglasil za jugoslovansko posest ter prevzel vojaško poveljstvo nad njim in celotno Spodnjo Štajersko. Narodni svet za Štajersko ga je istega dne povišal v čin generala. Z mobilizacijo mu je uspelo popolniti takrat številčno skromno enoto slovenskih vojakov, ki so mu stali od strani od vsega začetka in so predstavljali zasnovo slovenske vojske. V nekaj tednih je Maister zbral vojsko, ki je štela približno 4000 vojakov. 23. novembra 1918 je izvedel razorožitev nemške varnostne straže, s čimer je utrdil svoj vojaški položaj v mestu ter zagotovil Spodnjo ali Južno Štajersko takratni Državi Slovencev, Hrvatov in Srbov (SHS) ter s tem današnji Republiki Sloveniji. Slovenci imamo danes v spomin na to hrabro dejanje na ta dan, 23. november, državni praznik – dan Rudolfa Maistra.

Domoljubje kot stična točka vojaškega in pesniškega delovanja

General Rudolf Maister je svoje življenje posvetil vojaški službi, v kateri je dosegel najvišjo, generalsko raven. Umetniško plat je izživel z likovnim in pesniškim ustvarjanjem ter strastnim zbiranjem knjig. Ves čas je bil družbeno in družabno aktiven ter neumorno podpiral slovensko umetnost in kulturno dogajanje. Po upokojitvi se je posvečal dokumentiranju ter objektivnemu predstavljanju vojaškega in političnega dogajanja v desetletju 1912–1922. Njegovo celotno javno delovanje je bilo prežeto z domoljubjem in vizijo po uresničenju slovenske ozemeljske celovitosti.

Bogata in vsestranska dediščina generala Maistra

Maistrova vloga v kolektivni zavesti Slovencev je neprecenljiva, saj so dosežki njegovih prizadevanj, kot je meja na Štajerskem, ki je obveljala kot državna meja do danes, trajni. Na tradiciji junaških dejanj generala Maistra gradi tudi Slovenska vojska. Verjamemo, da bo leto generala Maistra spodbuda k širjenju zavesti ter oblikovanju novih programov in dejavnosti, povezanih z Maistrovo domoljubno, vojaško in pesniško dediščino.

Rudolf Maister v Mariboru | Avtor: original hrani Muzej narodne osvoboditve Maribor