Skoči do osrednje vsebine

Javni poziv slovenskim digitalnim inovacijskim stičiščem (DIH), ki želijo postati evropska digitalna inovacijska stičišča (EDIH)

Rok za prijavo je potekel.

Ministrstvo za javno upravo (MJU) v sodelovanju z Ministrstvom za gospodarski razvoj in tehnologijo (MGRT) objavlja javni poziv slovenskim digitalnim inovacijskim stičiščem (DIH), ki želijo postati evropska digitalna inovacijska stičišča (EDIH). Javni poziv je objavljen tudi v Uradnem listu RS št. 52/2020.

Od leta 2016, ko se je rodila konkretna ideja o organizaciji ali koordinirani skupini organizacij z dopolnjujočimi se različnimi vrstami strokovnega znanja, ki deluje nepridobitno kot podpora podjetjem, še posebej mikro, malim in srednje velikim podjetjem, ter javnemu sektorju pri njihovi digitalni preobrazbi, je bilo širom Evrope ustanovljenih prek 400 DIH.

Da bi še pospešili digitalno transformacijo, bo Evropska komisija področje inovacijskih stičišč v prihodnje bolj uredila ter koordinirala iz enega mesta. Izbrala bo Evropska digitalna inovacijska stičišča (EDIH), ki bodo delovala kot enotna skupnost in si bodo v medsebojno oporo in podporo pri uvajanju digitalne preobrazbe v posameznih državah. A ne gre le za evropski projekt. Evropska komisija želi, da EDIH pripomorejo tako k digitalni transformaciji Evrope kot k digitalni transformaciji države članice, v kateri ima EDIH sedež.

Izbor EDIH bo tako potekal v dveh fazah: v prvi bodo postopek izbora opravile države članice, v drugi pa bo Evropska komisija med prejetimi predlogi s strani članic opravila svoj postopek izbora. Sofinancirana bodo le tista stičišča, ki jih bo izbrala Evropska komisija v drugi fazi postopka.

S to objavo začenjamo prvi del postopka: Ministrstvo za javno upravo v sodelovanju z Ministrstvom za gospodarski razvoj in tehnologijo objavlja javni poziv slovenskim digitalnim inovacijskim stičiščem, ki želijo postati evropska digitalna inovacijska stičišča. V besedilu poziva boste našli osnovne informacije, pogoje za prijavo in merila, po katerih bo strokovna medresorska komisija izbrala tiste DIH, ki jih bo Slovenija predlagala v izbor Evropski komisiji.

Informativni dan

Odgovore na morebitna dodatna vprašanja boste zainteresirani lahko dobili na informativnem dnevu z Evropsko komisijo, ki bo prek spleta potekal v torek, 3. novembra 2020 med 14. in 16. uro.

Evropska komisija bo uvodoma predstavila področje, nato pa bodo predstavniki pristojnih ministrstev predstavili javni poziv. Sledila bo možnost za vprašanja in odgovore. Informativni dan bo potekal v angleškem jeziku.

Za sodelovanje na informativnem dnevu se je potrebno prijaviti. Prijavljeni boste povezavo do dogodka na vaš e-naslov prejeli dan pred informativnim dnem.

Za učinkovitejšo komunikacijo prosimo tiste, ki boste imeli vprašanja izoblikovana že pred dogodkom, da nam jih posredujete na e-naslov: edih.mju@gov.si.

Kontakt

mag. Polona Jerina

Elektronski naslov: gp.mju@gov.si