Skoči do osrednje vsebine

Združeno kraljestvo

Obvestilo Ministrstva za zunanje zadeve

Zaradi še vedno prisotne možnosti okužbe z virusom COVID 19 slovenskim državljanom svetujemo, da pri načrtovanju poti v tujino spremljajo širjenje virusa in njegove prisotnosti na območju načrtovane poti ter preverijo pogoje vstopa v ciljno državo ter upoštevajo odločitve tamkajšnjih oblasti. Slovenskim državljanom, ki se vračajo v domovino, priporočamo upoštevanje priporočil Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ).

Seznam držav za prehajanje meje v Republiko Slovenijo.

Varnost potovanj

Zaradi slabe epidemiološke slike odsvetujemo vsa potovanja.

Zaradi zajezitve in obvladovanja epidemije COVID-19 v Združenem kraljestvu oblasti niso sprejele nobenih posebnih ukrepov na vstopnih točkah v državo. Edini ukrep, ki se lahko pojavi na letališčih je merjenje telesne temperature, v kolikor prihajate iz žariščnih točk novega virusa (Kitajska, Iran, Južna Koreja in predeli v severni Italiji).

Več informacij lahko najdete na spletni strani veleposlaništva Republike Slovenije v Londonu.

V zadnjem obdobju se je zgodilo več terorističnih incidentov/napadov, ki so zahtevali tudi smrtne žrtve. V Združenem kraljestvu je razglašena tretja stopnja varnostne ogroženosti (na petstopenjski lestvici), kar pomeni, da so novi teroristični incidenti/napadi verjetni tudi v prihodnje.

Slovenske državljane, ki potujejo v Združeno kraljestvo opozarjamo, da spremljajo situacijo okoli sebe, se izogibajo mestom, kjer se zbira veliko število ljudi ter upoštevajo napotke varnostnih organov. V primeru, da potrebujete konzularno pomoč, predlagamo, da kontaktirate Veleposlaništvo RS v Londonu, lahko tudi na dežurno številko + 44 771 362 80 96.

Vstop v državo

Slovenski državljani za vstop v Združeno kraljestvo vizuma ne potrebujejo.

Slovenski državljani lahko do konca prehodnega obdobja (do 31. 12. 2020) v ZK še vedno potujejo z veljavno osebno izkaznico ali potnim listom.

Konzularna pomoč

Slovenski državljani se za konzularno pomoč lahko obrnejo na veleposlaništvo ali konzulat Republike Slovenije. Kaj lahko in česa ne morejo za vas storiti različne vrste slovenskih predstavništev, si preberite v rubriki Pomoč slovenskih predstavništev v tujini.

Splošna opozorila

Združeno kraljestvo je z 21. marcem 2017 potnikom na letih z in na 10 letališč: Kairo, Aman, Kuwait City, Casablanca, Doha, Riad, Jeddah, Abu Dhabi, Dubaj ter Istanbul prepovedala elektronske naprave v osebni prtljagi, ki so večje od mobilnega telefona (tablice, računalniki itd.).

Vožnja v Združenem kraljestvu poteka po levem voznem pasu, zato popotnikom svetujemo veliko pozornost med vožnjo in pri prečkanju ceste.

Zakonodaja, ki ureja uporabo in posedovanje nedovoljenih snovi je izredno stroga. Popotnikom, ki v zdravstvene namene jemljejo zdravila, ki vsebujejo snovi, ki so v Združenem kraljestvu prepovedane (npr. morfij), svetujemo, da imajo s seboj zdravniško potrdilo, prevedeno v angleščino.

V Združenem kraljestvu je možnost terorističnih napadov zelo verjetna (stopnja ogroženosti pred terorističnim napadom je na četrti od petstopenjske lestvice, kar pomeni, da je napad zelo verjeten). Britanske oblasti so v zadnjih letih poostrile nadzor in sprejele druge ustrezne ukrepe, ki se izvajajo na področjih, kjer je večja možnost terorističnih napadov (letališča, železniške postaje, postaje podzemne železnice ipd.).


Priporočamo, da upoštevate naslednje napotke pred potovanjem.

Informacije o morebitnih obveznih in priporočljivih cepljenjih so na voljo na spletni strani Zdravi na pot in nazaj.

Splošno opozorilo o nevarnosti terorizma.

Iskalnik