Skoči do osrednje vsebine

Združeni arabski emirati

Obvestilo Ministrstva za zunanje zadeve

Zaradi še vedno prisotne možnosti okužbe z virusom COVID 19 slovenskim državljanom svetujemo, da pri načrtovanju poti v tujino spremljajo širjenje virusa in njegove prisotnosti na območju načrtovane poti ter preverijo pogoje vstopa v ciljno državo ter upoštevajo odločitve tamkajšnjih oblasti. Slovenskim državljanom, ki se vračajo v domovino, priporočamo upoštevanje priporočil Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ).

Seznam držav za prehajanje meje v Republiko Slovenijo.

Varnost potovanj

V Združenih arabskih emiratih so zaradi zajezitev okužb z virusom Covid-19 sprejeli naslednje ukrepe:

Združeni arabski emirati z 19.3.2020 uvajajo začasni ukrep o obveznem vstopnem vizumu za potovanje v Združene arabske emirate. Državljani Republike Slovenije morajo imeti za vstop v Združene arabske emirate od 19.3.2020 veljaven vstopni vizum. Ukrep je začasen in velja do preklica. Vizuma ni moč pridobiti na mejnem prehodu! Izvzeti so zgolj imetniki diplomatskih potnih listov. Za podrobnejše informacije se lahko državljani Republike Slovenije obrnejo na Veleposlaništvo Združenih arabskih emiratov na Dunaju (Avstrija).

Od 19.3.2020 se v ZAE začasno ne morejo vrniti niti osebe, ki so imetniki začasnega dovoljenja za prebivanje v Združenih arabskih emiratih (residence permit holders)! 

Od 24.3.2020 (od polnoči) so začasno prekinjeni vsi leti in tranzitni leti iz/preko Dubaja in Abu Dabija v Evropo.

Ministrstvo za zdravje in preventivo ZAE (MOHAP) redno obvešča prebivalce o trenutnem stanju in o preventivnih ukrepih, in sicer preko svoje internetne strani ter socialnih omrežij (še posebej sta aktualna Instagram in Twitter). Organizirajo tudi dodatno izobraževanje za vse zdravstvene delavce, ki bi lahko prišli v stik z virusom.

https://www.mohap.gov.ae/en/AwarenessCenter/Pages/HealthTips.aspx

https://www.wam.ae/en/occasion/coronavirus_updates

Objavljena je tudi brezplačna telefonska številka za dodatne informacije: 800 11111

Več informacij lahko najdete na spletni strani veleposlaništva Republike Slovenije v Abu Dhabiju.

Vstop v državo

Slovenski državljani za vstop v Združene Arabske Emirate vizuma ne potrebujejo.

Konzularna pomoč

Konzularna zaščita se zagotavlja nerezidenčno iz druge države. Slovenski državljani se lahko za nujno konzularno zaščito obrnejo na diplomatsko predstavništvo in konzulat katerekoli države članice Evropske unije.

Splošna opozorila

Zaradi nenehnih napetosti v srednjevzhodni regiji in protestov v arabskem svetu ni mogoče izključiti možnosti terorističnih napadov. Popotnikom zato svetujemo pozornost ter nevpadljivo in spoštljivo obnašanje.

ZDA in Velika Britanija so z 21. marcem 2017 potnikom na letih z in na 10 letališč: Kairo, Aman, Kuwait City, Casablanca, Doha, Riad, Jeddah, Abu Dhabi, Dubaj ter Istanbul prepovedale elektronske naprave v osebni prtljagi, ki so večje od mobilnega telefona (tablice, računalniki itd.).

Popotnikom svetujemo, da se izogibajo morebitnim protestom in zborovanjem, še posebno tistim ob petkovih molitvah.

Posebno pozornost svetujemo popotnicam, ki potujejo same ter staršem, ki potujejo z otroki ali najstniki.

Zaradi nerešenega spora med Združenimi arabski emirati in Iranom glede otokov Tomb (malega in velikega) in Abu Musa ter zaradi aretacij in pregledov, ki jih izvaja iranska mornarica na tem območju, popotnikom svetujemo, da ne plujejo v bližini omenjenih treh otokov. Priporočljivo je, da ste od otokov oddaljeni vsaj nekaj deset milj.

Področja, kjer se svetuje pozornost: vojaška področja, mošeje (v katere smejo vstopiti le muslimani), naftne ploščati in polja, tržnice in kraji, kjer je veliko ljudi. Moški se morajo izogibati mest, ki so namenjena le ženskam.

Za vožnjo po Združenih arabskih emiratih je potrebno imeti mednarodno vozniško dovoljenje.

Vožnja pod vplivom alkohola (kar koli je več kot 0 promilov) predstavlja v Združenih arabskih emiratih kriminalno dejanje. V primeru nesreče pod vplivom alkohola je zelo verjetno, da je zavarovalna polica razveljavljena.

Ekskurzije v puščavo so lahko nevarne, če nimate ustrezno opremljenega vozila na štirikolesni pogon. Svetujemo, da vedno potujete v konvoju, da imate s seboj zadostne količine vode in prenosni telefon.

Posedovanje, uživanje ali trgovanje z drogami je strogo prepovedano. Kazni za prekrške v zvezi z drogami (tudi minimalnih količin) so izredno visoke. Kazen za trgovanje z drogami je lahko tudi smrtna kazen. Posedovanje tudi minimalnih količin drog je kaznovano z najmanj štirimi leti zaporne kazni. Za posedovanje drog se smatra tudi prisotnost drog v krvi.

Alkoholne pijače strežejo nekateri hoteli in klubi. Pitje alkohola ali pijanost na drugih javnih mestih je nezakonito.

Ženske morajo biti na javnih mestih oblečene spodobno. To pomeni, da morajo imeti pokrita ramena in noge, spodnje perilo ne sme biti vidno. Kopalke se lahko nosi le na plažah ali na kopališčih.

Javno razkazovanje naklonjenosti (objemanje, poljubljanje) ni dovoljeno. Za roko se lahko drži le poročen par.

Poseben problem predstavljajo primeri, ko neporočena ženska rodi v Združenih arabskih emiratih. Lahko se zgodi, da tamkajšnji organi ne izdajo rojstnega lista za otroka, lahko tako žensko tudi aretirajo in zaprejo v zapor. Za pridobitev rojstnega lista je torej potrebno imeti poročni list. Tamkajšnji organi lahko primerjajo datum rojstva z datumom poroke.

Nezakonito je bivati z osebo nasprotnega spola v isti hotelski sobi, v kolikor osebi nista poročeni ali v tesni sorodstveni vezi.

Homoseksualna razmerja so nezakonita.


Priporočamo, da upoštevate naslednje napotke pred potovanjem.

Informacije o morebitnih obveznih in priporočljivih cepljenjih so na voljo na spletni strani Zdravi na pot in nazaj.

Splošno opozorilo o nevarnosti terorizma.

Iskalnik