Skoči do osrednje vsebine

Združeni arabski emirati

Obvestilo Ministrstva za zunanje in evropske zadeve

Državljanom svetujemo, da pri načrtovanju poti v tujino preverite veljavnost svojih dokumentov, spremljate razmere na območju načrtovane poti, poskrbite za ustrezno potovalno zdravstveno zavarovanje, preverite pogoje vstopa v ciljno in tranzitne države ter upoštevate navodila tamkajšnjih oblasti. Izpolnite lahko tudi spletni obrazec o vašem potovanju v tujino.

Varnost potovanj

 • Stopnja tveganja

  Tveganje ni povečano: Ni podatkov o varnostnih razlogih, zaradi katerih bi odsvetovali potovanje. Svetujemo običajno previdnost.

 • Barvna lestvica
 • Zadnje aktualno obvestilo

  Trenutno ni aktualnih opozoril.

Varnost in kriminal

 • Priporočamo, da se izognete naslednjim območjem

  Zaradi nerešenega spora med Združenimi arabski emirati in Iranom glede otokov Tomb (malega in velikega) in Abu Musa ter zaradi aretacij in pregledov, ki jih izvaja iranska mornarica na tem območju, popotnikom svetujemo, da ne plujejo v bližini omenjenih treh otokov. Priporočljivo je, da ste od otokov oddaljeni vsaj nekaj deset milj.

 • Politična situacija

  Politična situacija je stabilna.

 • Kriminal

  Kriminala kot so kraje in tatvine na javnih prevoznih sredstvih v večji meri ni zaslediti.

 • Terorizem

  Zaradi trenutnih trajajočih napetosti v regiji Bližnjega vzhoda ni mogoče izključiti možnosti terorističnih napadov. Popotnikom zato svetujemo pozornost ter nevpadljivo in spoštljivo obnašanje.

  Januarja 2022 se je v Združenih arabskih emiratih, v Abu Dabiju zgodil napad z brezpilotnimi letalniki, v katerem so zadeli tri tovornjake z gorivom. Pri eksploziji so umrli trije ljudje. Zagorelo je tudi na delovišču mednarodnega letališča Abu Dabija.

Zdravje

 • Bolezenska tveganja

  Bolezenskih tveganj ni.

  Dobra zdravstvena oskrba je na voljo po vseh emiratih, vendar se lahko zelo razlikuje od ustanove do ustanove, zlasti zunaj velikih mest. Zasebne klinike in bolnišnice so dobro opremljene, vendar so storitve lahko drage. Običajno imajo dovolj usposobljenega medicinskega osebja, ki dobro govori angleško.
  Poskrbite, da boste sklenili potovalno zavarovanje, ki vključuje kritje za zdravstveno evakuacijo in bivanje v bolnišnici.

Splošno

 • Lokalni zakoni

  Prepovedano je pitje alkohola na javnih mestih. Alkoholne pijače sicer strežejo v mnogih hotelih, restavracijah in klubih, pri čemer je prepovedano prodajati alkohol osebam mlajšim od 21 let. Edini del države, ki v celoti prepoveduje pitje in prodajo alkohola je emirat Sharjah.

  Na javnih mestih se priporoča oblačenje v skladu z lokalnimi običaji, kar pomeni ramen in nog, zlasti ob obisku verskih objektov. Kopalke se lahko nosi le na plažah ali kopališčih.

  Javno razkazovanje naklonjenosti (objemanje, poljubljanje) ni dovoljeno.

  Posedovanje, uživanje ali trgovanje z drogami je strogo prepovedano. Kazni za prekrške v zvezi z drogami (tudi minimalnih količin) so izredno visoke. Kazen za trgovanje z drogami je lahko tudi smrtna kazen. Posedovanje tudi minimalnih količin drog je kaznovano z najmanj štirimi leti zaporne kazni. Za posedovanje drog se smatra tudi prisotnost drog v krvi. Prepovedan je uvoz maka v vseh oblikah.

  Čeprav se smrtna kazen redko izvaja, se v ZAE lahko uporabi.

  Zakoni ZAE kriminalizirajo spolna dejanja in odnose med osebami istega spola.

  Heteroseksualni spolni odnosi in sobivanje zunaj zakonske zveze za posameznike, starejše od 18 let, so nedavno dekriminalizirali v vseh Emiratih razen v Sharjahu. To velja samo za pare, v katerih sta oba partnerja iz držav, ki ne spoštujejo islamskih šeriatskih zakonov. Čeprav je praksa dekriminalizirana, jo lahko deli emiratske družbe še vedno obravnavajo negativno. Zunajzakonski spolni odnosi ostajajo nezakoniti v nekaterih primerih, ko se primer sproži na podlagi pritožbe moža ali skrbnika.

 • Vožnja in najem avtomobila

  Vožnja pod vplivom alkohola (kar koli je več kot 0 promilov) predstavlja v Združenih arabskih emiratih kriminalno dejanje. V primeru nesreče pod vplivom alkohola je zelo verjetno, da bo zavarovalna polica razveljavljena. Strogo je treba upoštevati omejitve hitrosti.

  Ekskurzije v puščavo so lahko nevarne, če nimate ustrezno opremljenega vozila na štirikolesni pogon. Svetujemo, da vedno potujete v konvoju, da imate s seboj zadostne količine vode in prenosni telefon.

  Varnost v cestnem prometu se v ZAE razlikuje. Nesreče s smrtnimi žrtvami so pogoste. Pešci naj bodo še posebej previdni in naj vedno uporabljajo označene prehode, mostove za pešce ali podhode. Razmere na cestah so odlične po celotnih ZAE. Med peščenimi nevihtami ali meglo so lahko vozne razmere nevarne zaradi omejene vidljivosti.

  Emirati Abu Dhabi, Dubaj in Sharjah imajo zanesljive in sodobne sisteme javnega prevoza. Možnosti javnega prevoza so v drugih emiratih bolj omejene.

 • Denar

  Uradna valuta v Združenih arabskih emiratih je dirham (AED).

 • Naravne nesreče in podnebje

  Podnebje Združenih arabskih emiratov je subtropsko in sušno z milimi zimami in vročimi poletji. V juliju in avgustu temperatura na obali lahko občasno doseže tudi več kot 48 °C, kar lahko povzroča zdravstvene težave. V ZAE le malokrat dežuje. Na obali ter v notranjosti države so občasni, vendar močni peščeni viharji, ki lahko močno zmanjšajo vidljivost.

 • Priporočila

  Popotnikom svetujemo, da se izogibajo morebitnim protestom in zborovanjem.

  Svetujemo tudi pozornost pri fotografiranju objektov ter upoštevanje znakov, ki pred posameznimi stavbami fotografiranje prepovedujejo.

 • Opombe

  Obalne vode so lahko nevarne. Plimski tokovi se pojavljajo na plažah in lahko plavalce odnesejo v morje. Reševalne službe morda niso v skladu z mednarodnimi standardi. Nekatere plaže nimajo reševalcev ali opozorilnih zastav.

Vstop v državo

Slovenski državljani za vstop v Združene Arabske Emirate vizuma ne potrebujejo. Potni list mora biti ob vstopu v Združene arabske emirate veljaven še najmanj 6 mesecev.

Pred potovanjem se glede morebitnih drugih vstopnih pogojev pozanimajte pri vseh tranzitnih in ciljni državi.

Konzularna pomoč

Slovenski državljani se za konzularno pomoč lahko obrnejo na veleposlaništvo ali konzulat Republike Slovenije. Kaj lahko in česa ne morejo za vas storiti različne vrste slovenskih predstavništev, si preberite v rubriki Pomoč slovenskih predstavništev v tujini.