Skoči do osrednje vsebine

Združeni arabski emirati

Obvestilo Ministrstva za zunanje zadeve

Zaradi še vedno prisotne možnosti okužbe z virusom COVID-19 slovenskim državljanom svetujemo, da pri načrtovanju poti v tujino spremljajo širjenje virusa in njegove prisotnosti na območju načrtovane poti ter preverijo pogoje vstopa v ciljno državo ter upoštevajo odločitve tamkajšnjih oblasti. Slovenskim državljanom, ki se vračajo v domovino, priporočamo upoštevanje priporočil Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ).

Varnost potovanj

Vstopni pogoji - JULIJ 2022 (opozorilo za potnike, ki bi turistično potovali v Abu Dabi - omejitve za Abu Dabi) - zadnja dopolnitev 01.07.2022 - ni sprememb

Vstop preko Dubaja / letališč DXB in DWC

Polno cepljeni potniki (z najmanj dvema odmerkoma cepiva) od 26.2.2022 za vstop v Dubaj ne rabijo več opravljati PCR testa na COVID-19. Med tem ko necepljeni potniki, prebolevniki ali osebe cepljene z zgolj enim odmerkom cepiva zoper Covid-19 potrebujejo za vkrcanje na letalo in vstop v Dubaj negativen rezultat PCR testa, ki ne sme biti starejši od 48 ur pred načrtovanim odhodom iz Evrope. Potniki mlajši od 12 let ne rabijo opravljati PCR testa na Covid-19. 

Opozarjamo, da je nošenje zaščitnih mask v Dubaju znotraj zaprtih prostorov, še posebej v nakupovalnih središčih (trgovinah) zopet obvezno.

Glede na objavo Nacionalnega urada za krizne razmere in obvladovanje nesreč (NCEMA) lahko te teste izvajajo vsi slovenski laboratoriji, ki so s strani Ministrstva za zdravje RS uverščeni na seznam uradno potrjenih izvajalcev testiranj na Sars-Cov-2. Hitri testi se ne priznavajo.

Ob povratku v Evropo oz. Slovenijo veljajo protikoronska pravila in omejitve države v katero vstopate. Zato se pred vrnitvijo v Evropo pozanimajte, kateri pogoji veljajo za vstop v dotično državo.  

Vstop preko letališča Abu Dabi   (strožji in drugačni Covid-19 predpisi za Abu Dabi)

Potniki, ki letijo v Abu Dhabi, se morajo pred potovanjem registrirati pri zveznem organu za identiteto in državljanstvo (ICA). Potniki, ki niso nosilci emiratske osebne izkaznice oz. dovoljenja za začasno prebivanje bodo imeli po vstopu v emirat Abu Dabi omejeno možnost prostega gibanja, v kolikor se ne bodo najmanj 5 dni pred potovanjem v Abu Dabi registrirali na "ICA *". Preko spodnje spletne povezave se mora v ICA naložiti potrdilo o cepljenosti (digitalno Covid potrdilo).

Brez predložitve dokazila o cepljenosti in naknadnega PCR negativnega testa opravljenega v ZAE, vstop v nakupovalna središča, zabavišča in muzeje v Abu Dabiju zaenkrat še ni dovoljen. Izjema so le osebe mlajše od 16 let. Na zgornji omejitvi oz. ukrepa še posebej opozarjamo tiste potnike, ki bi se odločili obiskati Abu Dabi iz Dubaja.

* https://smartservices.ica.gov.ae/echannels/web/client/guest/index.html?s=08#/registerArrivals

Potniki ob vkrcanju na letalo za potovanje v Abu Dabi ne potrebujejo več negativnega PCR test na COVID-19, v kolikor so polno cepljeni. Sicer pa je PCR test obvezen. Obvezna je predložitev  natisnjenega digitalnega Covid potrdila oz. potrdila o cepljenju.  Glede na objavo Nacionalnega urada za krizne razmere in obvladovanje nesreč (NCEMA) lahko teste izvaja vsi slovenski laboratoriji, ki jih uporabljajo vse javne bolnišnice v Sloveniji oz. ki jih izvajajo s strani Ministrstva za zdravje Republike Slovenije priznani laboratoriji. 

Ob prihodu na letališče Abu Dabi se občasno izvajajo ponovni testi na COVID-19. Če bo rezultat testa na letališču negativen, potem državljani in rezidenti Republike Slovenije nimajo predpisane karantene.

V kolikor bi bil rezultat PCR testa oz. testov na Covid-19 pozitiven, lahko zdravstveni organi ZAE odredijo nastanitev v posebni bolnišnici ali kampu na stroške potnika.  V kolikor bi bil PCR test na COVID-19 pozitiven, se potniku ne dovoli vkrcanja na letalo in mora v emiratu ostati, nadaljnih 10 karantenskih dni oz. dokler rezultat PCR testa na Covid-19 ponovno ne bo negativen.

POMEMBNO: V nakupovalna središča  in druge javne ustanove v Abu Dabiju turisti lahko vstopijo le ob predložitvi negativnega EU digitalnega Covid potrdila ter PCR testa opravljenega v emiratih. Nošenje mask je v Abu Dabiju obvezno tako v zaprtih prostorih, kot tudi na prostem (zunaj).

Opozarjamo, da hitri testi in potrdila o prebolelosti v ZAE niso priznani. 

Informacije o predpisih in zahtevah za vstop in izstop iz Abu Dabija v tujino in obratno za državljane ZAE in rezidente v ZAE lahko najdete na spletni strani Vrhovnega sveta ZAE za nacionalno varnost, nacionalno upravo za krizne razmere in upravljanje ob nesrečah (UAE The Supreme Council for National Security, National Emergency Crisis and Disaster Management Authority).

POMEMBNO: Prosimo, upoštevajte, da se informacije o ukrepih, ki so jih ZAE sprejeli v zvezi z epidemijo Covid-19, nenehno spreminjajo.

Državljane Republike Slovenije pred potovanjem v ZAE zato pozivamo, da so v stiku z letalskim prevoznikom, saj ti dnevno dobivajo obvestila oblasti v ZAE glede pogojev za vstop v Dubaj in Abu Dabi. Opozarjamo, da pogoje za vstop ZAE spreminjajo tedensko. Vizum za vstop v ZAE za državljane Republike Slovenije ni več potreben. Potni list mora biti za vstop v Združene arabske emirate veljaven več kot 6 mesecev.

Za vse ostale podrobnejše informacije se morajo državljani Republike Slovenije obrniti na pristojne organe ZAE oz. letalskega prevoznika!

Ministrstvo za zdravje in preventivo ZAE (MOHAP) redno obvešča prebivalce o trenutnem stanju in o preventivnih ukrepih, in sicer preko svoje internetne strani ter socialnih omrežij (še posebej sta aktualna Instagram in Twitter). Organizirajo tudi dodatno izobraževanje za vse zdravstvene delavce, ki bi lahko prišli v stik z virusom.

Splošni nasveti Ministrstva za zdravje in preventivo ZAE

Zadnje novice Emirates News Agency o COVID-19

Objavljena je tudi brezplačna telefonska številka za dodatne informacije 800 11111.

Testiranje na COVID-19 za potovanje v ZAE

V zvezi z uradnim zaprosilom oblasti Združenih arabskih emiratov vas obveščamo o seznamu laboratorijev, ki v Sloveniji izdajajo rezultate testiranj za Covid-19. Seznam in vzorci potrdil so bili julija 2020 posredovani emiratskim oblastem. Priznavajo se vsi PCR testi narejeni v vseh javnih bolnišnicah v Sloveniji. Zato izvidi testiranj, ki jih izvajajo naštete inštitucije/laboratoriji veljajo kot priznani:

  • Inštitut za mikrobiologijo in imunologijo/Institute of Microbiology and Immunology, Faculty of Medicine, University of Ljubljana
  • Nacionalni laboratorij za zdravje, okolje in hrano/National Laboratory of Health, Environment and Food
  • Univerzitetna klinika za pljučne bolezni in alergijo Golnik/University Clinic of Respiratory and Allergic Diseases

Po trenutno razpoložljivih informacijah morajo vsi državljani Republike Slovenije, ki potujejo v Dubaj in Abu Dabi letalskemu prevozniku ob vkrcanju med drugim predložiti tudi potrdilo o negativnem rezultatu na Covid-19. Za ostale podrobnejše informacije o pogojih za potovanje v Združene arabske emirate se obrnite neposredno na vašega letalskega prevoznika in pristojno Veleposlaništvo Združenih arabskih emiratov na Dunaju.

Vstop v državo

Slovenski državljani za vstop v Združene Arabske Emirate vizuma ne potrebujejo.

Potni list mora biti ob vstopu v Združene arabske emirate veljaven še najmanj 6 mesecev.

Konzularna pomoč

Slovenski državljani se za konzularno pomoč lahko obrnejo na veleposlaništvo ali konzulat Republike Slovenije. Kaj lahko in česa ne morejo za vas storiti različne vrste slovenskih predstavništev, si preberite v rubriki Pomoč slovenskih predstavništev v tujini.

Splošna opozorila

Zaradi nenehnih napetosti v srednjevzhodni regiji in protestov v arabskem svetu ni mogoče izključiti možnosti terorističnih napadov. Popotnikom zato svetujemo pozornost ter nevpadljivo in spoštljivo obnašanje.

ZDA in Velika Britanija so z 21. marcem 2017 potnikom na letih z in na 10 letališč: Kairo, Aman, Kuwait City, Casablanca, Doha, Riad, Jeddah, Abu Dhabi, Dubaj ter Istanbul prepovedale elektronske naprave v osebni prtljagi, ki so večje od mobilnega telefona (tablice, računalniki itd.).

Popotnikom svetujemo, da se izogibajo morebitnim protestom in zborovanjem, še posebno tistim ob petkovih molitvah.

Posebno pozornost svetujemo popotnicam, ki potujejo same ter staršem, ki potujejo z otroki ali najstniki.

Zaradi nerešenega spora med Združenimi arabski emirati in Iranom glede otokov Tomb (malega in velikega) in Abu Musa ter zaradi aretacij in pregledov, ki jih izvaja iranska mornarica na tem območju, popotnikom svetujemo, da ne plujejo v bližini omenjenih treh otokov. Priporočljivo je, da ste od otokov oddaljeni vsaj nekaj deset milj.

Področja, kjer se svetuje pozornost: vojaška področja, mošeje (v katere smejo vstopiti le muslimani), naftne ploščati in polja, tržnice in kraji, kjer je veliko ljudi. Moški se morajo izogibati mest, ki so namenjena le ženskam.

Za vožnjo po Združenih arabskih emiratih je potrebno imeti mednarodno vozniško dovoljenje.

Vožnja pod vplivom alkohola (kar koli je več kot 0 promilov) predstavlja v Združenih arabskih emiratih kriminalno dejanje. V primeru nesreče pod vplivom alkohola je zelo verjetno, da je zavarovalna polica razveljavljena.

Ekskurzije v puščavo so lahko nevarne, če nimate ustrezno opremljenega vozila na štirikolesni pogon. Svetujemo, da vedno potujete v konvoju, da imate s seboj zadostne količine vode in prenosni telefon.

Posedovanje, uživanje ali trgovanje z drogami je strogo prepovedano. Kazni za prekrške v zvezi z drogami (tudi minimalnih količin) so izredno visoke. Kazen za trgovanje z drogami je lahko tudi smrtna kazen. Posedovanje tudi minimalnih količin drog je kaznovano z najmanj štirimi leti zaporne kazni. Za posedovanje drog se smatra tudi prisotnost drog v krvi.

Alkoholne pijače strežejo nekateri hoteli in klubi. Pitje alkohola ali pijanost na drugih javnih mestih je nezakonito.

Ženske morajo biti na javnih mestih oblečene spodobno. To pomeni, da morajo imeti pokrita ramena in noge, spodnje perilo ne sme biti vidno. Kopalke se lahko nosi le na plažah ali na kopališčih.

Javno razkazovanje naklonjenosti (objemanje, poljubljanje) ni dovoljeno. Za roko se lahko drži le poročen par.

Poseben problem predstavljajo primeri, ko neporočena ženska rodi v Združenih arabskih emiratih. Lahko se zgodi, da tamkajšnji organi ne izdajo rojstnega lista za otroka, lahko tako žensko tudi aretirajo in zaprejo v zapor. Za pridobitev rojstnega lista je torej potrebno imeti poročni list. Tamkajšnji organi lahko primerjajo datum rojstva z datumom poroke.

Nezakonito je bivati z osebo nasprotnega spola v isti hotelski sobi, v kolikor osebi nista poročeni ali v tesni sorodstveni vezi.

Homoseksualna razmerja so nezakonita.


Priporočamo, da upoštevate naslednje napotke pred potovanjem.

Informacije o morebitnih obveznih in priporočljivih cepljenjih so na voljo na spletni strani Zdravi na pot in nazaj.

Splošno opozorilo o nevarnosti terorizma.