Skoči do osrednje vsebine

Združeni arabski emirati

Obvestilo Ministrstva za zunanje in evropske zadeve

Zaradi še vedno prisotne možnosti okužbe z virusom COVID-19 slovenskim državljanom svetujemo, da pri načrtovanju poti v tujino spremljajo širjenje virusa in njegove prisotnosti na območju načrtovane poti ter preverijo pogoje vstopa v ciljno državo ter upoštevajo odločitve tamkajšnjih oblasti. Slovenskim državljanom, ki se vračajo v domovino, priporočamo upoštevanje priporočil Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ).

Vstop v državo

Slovenski državljani za vstop v Združene Arabske Emirate vizuma ne potrebujejo.

Potni list mora biti ob vstopu v Združene arabske emirate veljaven še najmanj 6 mesecev.

Konzularna pomoč

Slovenski državljani se za konzularno pomoč lahko obrnejo na veleposlaništvo ali konzulat Republike Slovenije. Kaj lahko in česa ne morejo za vas storiti različne vrste slovenskih predstavništev, si preberite v rubriki Pomoč slovenskih predstavništev v tujini.

Splošna opozorila

Zaradi nenehnih napetosti v srednjevzhodni regiji in protestov v arabskem svetu ni mogoče izključiti možnosti terorističnih napadov. Popotnikom zato svetujemo pozornost ter nevpadljivo in spoštljivo obnašanje.

ZDA in Velika Britanija so z 21. marcem 2017 potnikom na letih z in na 10 letališč: Kairo, Aman, Kuwait City, Casablanca, Doha, Riad, Jeddah, Abu Dhabi, Dubaj ter Istanbul prepovedale elektronske naprave v osebni prtljagi, ki so večje od mobilnega telefona (tablice, računalniki itd.).

Popotnikom svetujemo, da se izogibajo morebitnim protestom in zborovanjem, še posebno tistim ob petkovih molitvah.

Posebno pozornost svetujemo popotnicam, ki potujejo same ter staršem, ki potujejo z otroki ali najstniki.

Zaradi nerešenega spora med Združenimi arabski emirati in Iranom glede otokov Tomb (malega in velikega) in Abu Musa ter zaradi aretacij in pregledov, ki jih izvaja iranska mornarica na tem območju, popotnikom svetujemo, da ne plujejo v bližini omenjenih treh otokov. Priporočljivo je, da ste od otokov oddaljeni vsaj nekaj deset milj.

Področja, kjer se svetuje pozornost: vojaška področja, mošeje (v katere smejo vstopiti le muslimani), naftne ploščati in polja, tržnice in kraji, kjer je veliko ljudi. Moški se morajo izogibati mest, ki so namenjena le ženskam.

Za vožnjo po Združenih arabskih emiratih je potrebno imeti mednarodno vozniško dovoljenje.

Vožnja pod vplivom alkohola (kar koli je več kot 0 promilov) predstavlja v Združenih arabskih emiratih kriminalno dejanje. V primeru nesreče pod vplivom alkohola je zelo verjetno, da je zavarovalna polica razveljavljena.

Ekskurzije v puščavo so lahko nevarne, če nimate ustrezno opremljenega vozila na štirikolesni pogon. Svetujemo, da vedno potujete v konvoju, da imate s seboj zadostne količine vode in prenosni telefon.

Posedovanje, uživanje ali trgovanje z drogami je strogo prepovedano. Kazni za prekrške v zvezi z drogami (tudi minimalnih količin) so izredno visoke. Kazen za trgovanje z drogami je lahko tudi smrtna kazen. Posedovanje tudi minimalnih količin drog je kaznovano z najmanj štirimi leti zaporne kazni. Za posedovanje drog se smatra tudi prisotnost drog v krvi.

Alkoholne pijače strežejo nekateri hoteli in klubi. Pitje alkohola ali pijanost na drugih javnih mestih je nezakonito.

Ženske morajo biti na javnih mestih oblečene spodobno. To pomeni, da morajo imeti pokrita ramena in noge, spodnje perilo ne sme biti vidno. Kopalke se lahko nosi le na plažah ali na kopališčih.

Javno razkazovanje naklonjenosti (objemanje, poljubljanje) ni dovoljeno. Za roko se lahko drži le poročen par.

Poseben problem predstavljajo primeri, ko neporočena ženska rodi v Združenih arabskih emiratih. Lahko se zgodi, da tamkajšnji organi ne izdajo rojstnega lista za otroka, lahko tako žensko tudi aretirajo in zaprejo v zapor. Za pridobitev rojstnega lista je torej potrebno imeti poročni list. Tamkajšnji organi lahko primerjajo datum rojstva z datumom poroke.

Homoseksualna razmerja so nezakonita.


Priporočamo, da upoštevate naslednje napotke pred potovanjem.

Informacije o morebitnih obveznih in priporočljivih cepljenjih so na voljo na spletni strani Zdravi na pot in nazaj.

Splošno opozorilo o nevarnosti terorizma.