GOV.SI

Informacije za popotnike

Vsebinska prenova strani še ni zaključena, zato so nekatere vsebine še nepopolne. Prosimo za razumevanje.

Varnost potovanj

Obstajajo določeni varnostni zadržki za potovanja v posamezne dele države. Svetujemo previdnost ter dodatno preverjanje in pridobitev podatkov iz drugih virov.

Vstop v državo

Slovenski državljani za vstop v Španijo vizuma ne potrebujejo.

Slovenski državljani lahko v vse države članice EU vstopajo z veljavno osebno izkaznico.

Konzularna pomoč

Slovenski državljani se za konzularno pomoč lahko obrnejo na veleposlaništvo ali konzulat Republike Slovenije. Kaj lahko in česa ne morejo za vas storiti različne vrste slovenskih predstavništev, si preberite v rubriki Pomoč slovenskih predstavništev v tujini.

Splošna opozorila

V španski provinci Katalonija je bil 1. oktobra 2017 izveden referendum o samostojnosti Katalonije, ki ga je špansko ustavno sodišče razglasilo za neustavnega. V Barceloni in na drugih območjih Katalonije so in še vedno potekajo demonstracije. Mirne demonstracije lahko kljub vsemu prerasejo v konfrontacije, zato svetujemo posebno previdnost, če se nahajate v bližini. Demonstracije lahko povzročijo tudi nekatere motnje in zamude pri prevoznih storitvah ter lahko v določenem obdobju vplivajo na lokalne javne storitve.

Dne 17. in 18. 8. 2017 sta se v središču Barcelone in Cambrilsu zgodila teroristična napada, ki sta zahtevala smrtne žrtve. Slovenske državljane, ki potujejo v Španijo, opozarjamo, da spremljajo razmere v kraju bivanja, se izogibajo mestom, kjer se zbira veliko število ljudi, ter upoštevajo napotke varnostnih organov.

Svetujemo previdnost pri uporabi množičnih prevoznih sredstev ter pri zadrževanju na krajih, kjer se zbira veliko število ljudi.

V turističnih krajih in večjih mestih je potrebno biti pozoren tudi/predvsem na tatvine in druge oblike pouličnega kriminala. Glede na pogostost kraj in vlomov ter v določenih primerih nasilnih kraj svetujemo pozornost in preudarno ravnanje na krajih, kjer je veliko turistov, predvsem pa na naslednjih krajih:

  • Madrid: nedeljska tržnica "Rastro", staro mestno središče ter območja Puerta del Sol, Plaza S. Ana, obrobni deli parka "Retiro" v večernih urah;
  • Barcelona: pristanišče, Ramblas, Raval, Barrio Gótico, Sagrada Familia, nakupovalna središča in trgovinski centri, letališče Prat, avtoceste in bencinska postajališča. V Barceloni so pogoste kraje predmetov iz avtomobilov s tujimi registrskimi tablicami. Tovrstne tatvine izvaja organizirana skupina ljudi, ki krajo izvedejo na naslednji način: preluknjajo avtomobilsko gumo (na parkiranemu avtomobilu ali avtomobilu, ki stoji). Ko voznik vozila želi preveriti omenjeno težavo, pristopi neznanec z namenom nudenja pomoči (ter tako voznika premoti), medtem ko drugi neznanec iz avta izvleče torbico in druge vredne predmete;
  • Obalni kraji: Costa Brava in glavni turistični kraji na mediteranski obali;
  • Kanarski otoki: kraji, kjer je večja gostota turistov, posebno še Playa de las Americas na Tenerifih in Playa del Inglès na Gran Canaria;
  • Sevilla: Barrio de Santa Cruz v nočnih urah. Javna parkirna mesta v bližini katedrale;
  • Palma de Mallorca: staro mestno središče v večernih urah;
  • Ceuta in Melilla.

Na obvoznicah okoli Madrida (M30 in M40 ter A4 in A5) delujejo roparji, ki se predstavljajo kot prometna policija. Španska policija v zvezi s tem opozarja, da je prometna policija vedno uniformirana, neobeležena policijska vozila pa imajo utripajoči elektronski znak »Policia« ali »Guardia Civil«; policija od potnikov lahko zahteva le osebni dokument, ne bo pa zahtevala denarnice ali pregledovala potovalk.


Priporočamo, da upoštevate naslednje napotke pred potovanjem.

Informacije o morebitnih obveznih in priporočljivih cepljenjih so na voljo na spletni strani Zdravi na pot in nazaj.

Splošno opozorilo o nevarnosti terorizma.