Skoči do osrednje vsebine

Španija

Obvestilo Ministrstva za zunanje in evropske zadeve

Zaradi še vedno prisotne možnosti okužbe z virusom COVID-19 slovenskim državljanom svetujemo, da pri načrtovanju poti v tujino spremljajo širjenje virusa in njegove prisotnosti na območju načrtovane poti ter preverijo pogoje vstopa v ciljno državo ter upoštevajo odločitve tamkajšnjih oblasti. Slovenskim državljanom, ki se vračajo v domovino, priporočamo upoštevanje priporočil Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ).

Varnost potovanj

Ni podatkov o varnostnih razlogih, zaradi katerih bi odsvetovali potovanje. Svetujemo običajno previdnost.

Vstop v državo

Slovenski državljani za vstop v Španijo vizuma ne potrebujejo.

Slovenski državljani lahko v vse države članice EU vstopajo z veljavno osebno izkaznico.

Konzularna pomoč

Slovenski državljani se za konzularno pomoč lahko obrnejo na veleposlaništvo ali konzulat Republike Slovenije. Kaj lahko in česa ne morejo za vas storiti različne vrste slovenskih predstavništev, si preberite v rubriki Pomoč slovenskih predstavništev v tujini.

Splošna opozorila

Aktualno politično dogajanje lahko v španski provinci Kataloniji, zlasti v Barceloni, privede do javnih zborovanj in demonstracij. Demonstracije lahko kljub vsemu prerasejo v konfrontacije, zato svetujemo posebno previdnost, če se nahajate v bližini. Demonstracije lahko povzročijo tudi nekatere motnje in zamude pri prevoznih storitvah ter lahko v določenem obdobju vplivajo na lokalne javne storitve.

Potnikom svetujemo, da spremljajo poročanje lokalnih medijev, da se izognejo demonstracijam in množičnemu zbiranju ljudi ter da dosledno upoštevajo navodila varnostnih organov. Turistični center Barcelone je vzpostavil posebno telefonsko številko za turiste 0034932853834.

Svetujemo previdnost pri uporabi množičnih prevoznih sredstev ter pri zadrževanju na krajih, kjer se zbira veliko število ljudi.

V turističnih krajih in večjih mestih je potrebno biti pozoren tudi/predvsem na tatvine in druge oblike pouličnega kriminala. Glede na pogostost kraj in vlomov ter v določenih primerih nasilnih kraj svetujemo pozornost in preudarno ravnanje na krajih, kjer je veliko turistov, predvsem pa na naslednjih krajih:

  • Madrid: nedeljska tržnica "Rastro", staro mestno središče ter območja Puerta del Sol, Plaza S. Ana, obrobni deli parka "Retiro" v večernih urah;
  • Barcelona: pristanišče, Ramblas, Raval, Barrio Gótico, Sagrada Familia, nakupovalna središča in trgovinski centri, letališče Prat, avtoceste in bencinska postajališča. V Barceloni so pogoste kraje predmetov iz avtomobilov s tujimi registrskimi tablicami. Tovrstne tatvine izvaja organizirana skupina ljudi, ki krajo izvedejo na naslednji način: preluknjajo avtomobilsko gumo (na parkiranemu avtomobilu ali avtomobilu, ki stoji). Ko voznik vozila želi preveriti omenjeno težavo, pristopi neznanec z namenom nudenja pomoči (ter tako voznika premoti), medtem ko drugi neznanec iz avta izvleče torbico in druge vredne predmete;
  • Obalni kraji: Costa Brava in glavni turistični kraji na mediteranski obali;
  • Kanarski otoki: kraji, kjer je večja gostota turistov, posebno še Playa de las Americas na Tenerifih in Playa del Inglès na Gran Canaria;
  • Sevilla: Barrio de Santa Cruz v nočnih urah. Javna parkirna mesta v bližini katedrale;
  • Palma de Mallorca: staro mestno središče v večernih urah;
  • Ceuta in Melilla.


Priporočamo, da upoštevate naslednje napotke pred potovanjem.

Informacije o morebitnih obveznih in priporočljivih cepljenjih so na voljo na spletni strani Zdravi na pot in nazaj.

Splošno opozorilo o nevarnosti terorizma.