Skoči do osrednje vsebine

Obvestilo Ministrstva za zunanje zadeve

Slovenskim državljanom zaradi epidemije COVID-19 odsvetujemo vsa potovanja.
Vse slovenske državljane v tujini pozivamo, da izpolnijo obrazec za potnike.

Seznam držav za prehajanje meje v Republiko Slovenijo.

Varnost potovanj

Zaradi hitrega širjenja okužb s koronavirusom v Španiji Ministrstvo za zunanje zadeve odsvetuje vsa potovanja v to državo. Vsem, ki so v Španiji svetujemo, da se čim prej vrnejo domov. Nekatere letalske družbe so že prekinile povezave s posameznimi evropskimi državami, zato predlagamo, da spremljajo razmere in se pred potovanjem pozanimajo pri letalskih prevoznikih. 

MAREC 2020:

V Španiji so okužbe s koronavirusom COVID-19 potrdili v vseh avtonomnih pokrajinah (z izjemo Ceute).

Španska vlada je 14. marca na izredni seji sprejela ukrepe za zajezitev širjenja koronavirusa, ki vključujejo omejitev gibanja na prostem, in sicer za celoten teritorij države.

Gibanje na prostem je dovoljeno izključno za namen nakupa osnovnih/nujnih življenjskih potrebščin, obiska zdravstvenih ustanov, povratka v kraj stalnega prebivanja, pomoči osebam iz posebej ogroženih skupin #COVID19, obiska bank in zavarovalnic in okoliščin višje sile.

Prekine se obratovanje vseh trgovinskih in storitvenih obratov z izjemo trgovin z osnovnimi/nujnimi življenjskimi potrebščinami, lekarn in trgovin z medicinskimi/ortopedskimi pripomočki, optik, trafik, bencinskih servisov, trgovin za male živali, čistilnic, frizerskih salonov ter prodaje prek spleta in telefona.

Zaprte so vse izobraževalne ustanove, muzeji, arhivi, knjižnice, turistične znamenitosti in športni objekti, odpovedani so vsi javni dogodki. Prav tako so za javnost zaprte kavarne in restavracije, ki lahko nudijo le storitev dostave na dom.

Vsakršni civilni in verski obredi so dovoljeni pod pogojem, da je udeležencem omogočeno spoštovanje navodila, da je med njimi vedno vsaj meter razdalje.

V polnem obsegu se ohranijo storitve javnega prevoza z vlakom na kratke razdalje ter cestni, železniški tovorni in ladijski promet. Razpolovi se obseg storitev javnega prevoza z vlakom na srednje razdalje.

Kraljevi odlok bo v veljavi najmanj 15 dni z možnostjo podaljšanja.

Od 11. do 25. marca 2020 so odpovedane vseneposredne letalske povezave z Italijo. Od 17. marca bodo odpovedani tudi vsi neposredni leti med Španijo in Avstrijo.

FEBRUAR 2020:

Na nekaterih lokacijah v Španiji, tako na celini kot tudi na Balearskih in Kanarskih otokih, so španske oblasti potrdile okužbe z novim koronavirusom (Covid-19) in uvedle preventivne ukrepe. Če ste v Španiji, priporočamo redno spremljanje razvoja dogodkov, upoštevanje navodil lokalnih oblasti ter smiselno preventivno ravnanje.

Nacionalni inštitut za javno zdravje za preprečevanje okužbe s COVID-19 (koronavirusom) priporoča predvsem redno umivanje roke z vodo in milom ter pravilno higieno pri kašlju.

Uradna obvestila španskega Ministrstva za zdravje najdete tukaj.

Uporabne številke:
- v Sloveniji lahko informacije v zvezi s CODIV-19 dobite na Nacionalnem inštitut za javno zdravje: +38631646617
- na otoku Tenerife se lahko za zdravstveni nasvet v zvezi s CODIV-19 obrnete na: +34900112061
- drugod po Španiji pa v primeru pojava simptomov pokličite na 112.

Več informacij lahko najdete na spletni strani veleposlaništva Republike Slovenije v Madridu.

Vstop v državo

Slovenski državljani za vstop v Španijo vizuma ne potrebujejo.

Slovenski državljani lahko v vse države članice EU vstopajo z veljavno osebno izkaznico.

Konzularna pomoč

Slovenski državljani se za konzularno pomoč lahko obrnejo na veleposlaništvo ali konzulat Republike Slovenije. Kaj lahko in česa ne morejo za vas storiti različne vrste slovenskih predstavništev, si preberite v rubriki Pomoč slovenskih predstavništev v tujini.

Splošna opozorila

Aktualno politično dogajanje lahko v španski provinci Kataloniji, zlasti v Barceloni, privede do javnih zborovanj in demonstracij. Demonstracije lahko kljub vsemu prerasejo v konfrontacije, zato svetujemo posebno previdnost, če se nahajate v bližini. Demonstracije lahko povzročijo tudi nekatere motnje in zamude pri prevoznih storitvah ter lahko v določenem obdobju vplivajo na lokalne javne storitve.

Potnikom svetujemo, da spremljajo poročanje lokalnih medijev, da se izognejo demonstracijam in množičnemu zbiranju ljudi ter da dosledno upoštevajo navodila varnostnih organov. Turistični center Barcelone je vzpostavil posebno telefonsko številko za turiste 0034932853834.

Svetujemo previdnost pri uporabi množičnih prevoznih sredstev ter pri zadrževanju na krajih, kjer se zbira veliko število ljudi.

V turističnih krajih in večjih mestih je potrebno biti pozoren tudi/predvsem na tatvine in druge oblike pouličnega kriminala. Glede na pogostost kraj in vlomov ter v določenih primerih nasilnih kraj svetujemo pozornost in preudarno ravnanje na krajih, kjer je veliko turistov, predvsem pa na naslednjih krajih:

  • Madrid: nedeljska tržnica "Rastro", staro mestno središče ter območja Puerta del Sol, Plaza S. Ana, obrobni deli parka "Retiro" v večernih urah;
  • Barcelona: pristanišče, Ramblas, Raval, Barrio Gótico, Sagrada Familia, nakupovalna središča in trgovinski centri, letališče Prat, avtoceste in bencinska postajališča. V Barceloni so pogoste kraje predmetov iz avtomobilov s tujimi registrskimi tablicami. Tovrstne tatvine izvaja organizirana skupina ljudi, ki krajo izvedejo na naslednji način: preluknjajo avtomobilsko gumo (na parkiranemu avtomobilu ali avtomobilu, ki stoji). Ko voznik vozila želi preveriti omenjeno težavo, pristopi neznanec z namenom nudenja pomoči (ter tako voznika premoti), medtem ko drugi neznanec iz avta izvleče torbico in druge vredne predmete;
  • Obalni kraji: Costa Brava in glavni turistični kraji na mediteranski obali;
  • Kanarski otoki: kraji, kjer je večja gostota turistov, posebno še Playa de las Americas na Tenerifih in Playa del Inglès na Gran Canaria;
  • Sevilla: Barrio de Santa Cruz v nočnih urah. Javna parkirna mesta v bližini katedrale;
  • Palma de Mallorca: staro mestno središče v večernih urah;
  • Ceuta in Melilla.


Priporočamo, da upoštevate naslednje napotke pred potovanjem.

Informacije o morebitnih obveznih in priporočljivih cepljenjih so na voljo na spletni strani Zdravi na pot in nazaj.

Splošno opozorilo o nevarnosti terorizma.

Iskalnik