Skoči do osrednje vsebine

Saudova Arabija

Vsebinska prenova strani še ni zaključena, zato so nekatere vsebine še nepopolne. Prosimo za razumevanje.

Varnost potovanj

Obstajajo določeni varnostni zadržki. Odsvetujemo vsa potovanja, ki niso nujna. Svetujemo dodatno previdnost in dodatno preverjanje in pridobitev podatkov iz drugih virov.

Svetujemo, da se skupine in državljani Republike Slovenije, ki potujejo v Saudovo Arabijo, po prihodu javijo na Veleposlaništvo Republike Slovenije Kairo.

Ukrepi saudskih oblasti za preprečevanje terorizma so se v zadnjih letih izkazali za učinkovite, tako v smislu preprečevanja napadov kot v smislu preprečevanja radikalizacije in rekrutacije. Zaradi različnih dejavnikov nestabilnosti v regiji morebitnih terorističnih dejanj kljub temu ni mogoče izključiti. Organizacija Al Kaida na arabskem polotoku (AQAP) namreč spodbuja svoje člane k izvajanju napadov na "zahodne cilje in interese". Najbolj tvegana so področja, kjer se odvijajo demonstracije ali zborovanja, velika trgovinska središča, letališča, obrobna področja prestolnice, puščavska in neobljudena področja ter regije, kjer je infrastruktura energetske in petrokemične industrije.

Ob saudsko-jemenski meji lahko prihaja do napetosti zaradi nezakonite trgovine z ljudmi in dobrinami, zato svetujemo pozornost, v kolikor potujete po tem področju. Hkrati odsvetujemo vsa ne nujna potovanja v oddaljene kraje v provincah Jizan, Asir in Najran.

Vstop v državo

Slovenski državljani potrebujejo vizum za vstop v Saudovo Arabijo.

Saudova Arabija uvaja sistem elektronskih vizumov za izključno turistične obiske. Posstopek se izvede preko spletne strani www.visitsaudi.com. Svetujemo vam, da se glede podrobnosti in pogojev vstopa informirate preko njihovega predstavništva na Dunaju.

Konzularna pomoč

Konzularna zaščita se zagotavlja nerezidenčno iz druge države. Slovenski državljani se lahko za nujno konzularno zaščito obrnejo na diplomatsko predstavništvo in konzulat katerekoli države članice Evropske unije.

Splošna opozorila

Popotnikom, ki načrtujejo potovanje v Saudovo Arabijo, svetujemo, da:

  • strogo upoštevajo krajevne zakone, običaje in krajevno vero. Opozarjamo, da so norme obnašanja v državi glede ločenosti spolov izredno stroge;
  • poskrbijo za lastno varnost v času potovanja;
  • se ne oblačijo v oblačila, ki spominjajo na nošo ali ki imajo nalepljene/všite/našite določene znake (zastave, verske simbole itd);
  • se izogibajo morebitnim zborovanjem, še posebno po petkovi opoldanski molitvi;
  • nas pred potovanjem v državo o tem predhodno obvestijo preko posebnega obrazca;
  • imajo s seboj fotokopijo potnega lista in letalskih kart in originalne dokumente shranijo na varno mesto (npr. hotelski sef).

ZDA in Velika Britanija so z 21. marcem 2017 potnikom na letih z in na 10 letališč: Kairo, Aman, Kuwait City, Casablanca, Doha, Riad, Jeddah, Abu Dhabi, Dubaj ter Istanbul prepovedale elektronske naprave v osebni prtljagi, ki so večje od mobilnega telefona (tablice, računalniki itd.).

Javni protesti so v državi nezakoniti. Kljub temu do njih občasno prihaja, predvsem v šiitskih skupnostih na področju Qatifa v provinci ash-Sharqīyah in v mestu Al Hasa. Protesti se včasih končajo z nasilnimi spopadi med protestniki in varnostnimi silami.

Islamsko šeriatsko pravo v Saudovi Arabiji določa delovanje saudskih oblasti, človekove pravice, navade in običaje.  Sodni postopki torej potekajo skladno s šeriatskim pravom. Ob tem želimo opozoriti, da nekatera ravnanja, ki pri nas in v Zahodnem svetu veljajo za normalne, običajne, lahko pomenijo hud prekršek v Saudovi Arabiji. Med najhujše prekrške sodijo uvoz, pridelava, posedovanje in uživanje alkoholnih pijač, uporaba in trgovanje z drogami, posedovanje pornografskega materiala, homoseksualnost, spolno nadlegovanje, promiskuiteta in pedofilija. Zagrožene kazni za tovrstna kazniva dejanja so izredno visoke in lahko vključujejo amputacijo uda, javno bičanje, izgon iz države in smrtno kazen (slednja se še posebej izvaja za trgovanje z mamili, homoseksualnost, spolno nadlegovanje itd.). Med preiskavo so osumljenci priprti in nimajo dostopa do pravne pomoči, dostop do konzularne pomoči pa je zelo omejen.

V državi ni dovoljeno kritizirati muslimanske vere, muslimanskega verskega aparata in kraljeve hiše. Islam je prisoten v vseh vidikih življenja v Saudovi Arabiji. Javno čaščenje katere koli druge vere, razen muslimanske, ali nagovarjanje za spreobrnjenje v katero koli drugo vero od muslimanske je izredno strogo kaznovano. Simbolov drugih ver, npr. križa ali Biblije, se ne sme uporabljati v javnosti. V praksi se dovoljuje zasebno čaščenje druge vere.

Dostop do svetih mest Meke in Medine je dovoljen samo Muslimanom.

Norme obnašanja/življenja v državi so konservativne. Uslužbenci Komisije za promocijo vrlin in preprečevanje pregrehe (muttawa) so pooblaščeni za nadzor nad spoštovanjem verskih zapovedi. Uslužbenec omenjene komisije, ki ga spremlja policist, zna biti precej nepopustljiv pri ženskah in tujcih. Omenjena komisija je še posebej prisotna in aktivna v osrednji regiji in v prestolnici. Glavna naloga komisije je nadzor nad ločitvijo spolov – moški, ki lahko spremlja žensko, je lahko le oče, mož, brat in sin. Uslužbenci komisije prav tako zagotavljajo spoštovanje nekaterih tradicionalnih kanonov spodobnosti ženskih in moških oblačil. Na splošno se smatra za žaljivo razkazovanje lastnega telesa v javnosti. Saudske ženske morajo v javnosti nositi abajo, dolgo črno tuniko, ki zakriva telesne obline, glavo in obraz pa morajo imeti zakrita z ruto. Tujke sicer morajo nositi abajo, niso si pa dolžne zakriti glave, razen če tako izrecno ne zahteva uslužbenec komisije.

V Saudovi Arabiji ženske ne smejo voziti avta, medtem ko lahko pod posebnimi pogoji vozijo kolo in motorno kolo. Ženske lahko kolo ali motorno kolo vozijo le na posebej določenih rekreacijskih področjih in sicer v spremstvu moškega. Hkrati morajo nositi abajo.

Ples, gledališče, kino in glasba so v javnosti prepovedani. Komisija za promocijo vrlin in preprečevanje pregrehe načeloma ne nadzira zasebnih prostorov, razen če ne dobi posebnega pisnega dovoljenja za to.

Predhodna potovanja v Izrael

Saudske oblasti vam lahko preprečijo vstop v Saudovo Arabijo, če imate v svojem potnem listu vstopni/izstopni žig izraelskih oblasti ali če je v potnem listu navedeno, da ste se rodili v Izraelu.


Priporočamo, da upoštevate naslednje napotke pred potovanjem.

Informacije o morebitnih obveznih in priporočljivih cepljenjih so na voljo na spletni strani Zdravi na pot in nazaj.

Splošno opozorilo o nevarnosti terorizma.

Iskalnik