Skoči do osrednje vsebine

Obvestilo Ministrstva za zunanje zadeve

Zaradi še vedno prisotne možnosti okužbe z virusom COVID 19 slovenskim državljanom svetujemo, da pri načrtovanju poti v tujino spremljajo širjenje virusa in njegove prisotnosti na območju načrtovane poti ter preverijo pogoje vstopa v ciljno državo ter upoštevajo odločitve tamkajšnjih oblasti. Slovenskim državljanom, ki se vračajo v domovino, priporočamo upoštevanje priporočil Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ).

Seznam držav za prehajanje meje v Republiko Slovenijo.

Varnost potovanj

Ni podatkov o varnostnih razlogih, zaradi katerih bi odsvetovali potovanje. Svetujemo običajno previdnost.

JUNIJ 2020:

Zaradi zajezitve in obvladovanja epidemije COVID-19 je vlada Moldavije razglasila izredno stanje iz zdravstvenih razlogov do 30. 6. Tujci, ki se nahajajo v državi, in jim v času izredne situacije poteče veljavnost dokumentov za dovoljeno bivanje, lahko ostanejo v Moldaviji in jo zapustijo v roku 30 dni po zaključku izrednega stanja brez sankcij.

Zaprti so šole, gledališča, kinematografi, zabaviščni centri, javna prevozna sredstva delujejo v omejenem režimu z upoštevanjem pravil socialne distance. Vstop v državo ni dovoljen za tujce, ki nimajo dovoljenja za prebivanje v Moldaviji. Mednarodni letalski prevozi bodo vzpostavljeni po 15. 6. 2020, deluje omejeno število javnih potniških prevozov med moldavskimi in romunskimi mesti.

MAREC 2020:

Zaradi zajezitve in obvladovanja epidemije COVID-19 je vlada Moldavije razglasila rdečo stopnjo nevarnosti. Zaprli so šole, gledališča, kinematografe, zabaviščne centre, dizenficirajo javna prevozna sredstva in omejili so število letov v rizične države in prepovedali vstop tujcem prek letalskih povezav z izjemo tistih, ki imajo dovoljenje za prebivanje. Na mejnih prehodih prav tako pregledujejo potnike z zdravstvenimi pregledi in potniki morajo ob vstopu izpolniti poseben formular. 

Več informacij lahko najdete na spletni strani veleposlaništva Republike Slovenije v Kijevu.

Odsvetujemo vsa potovanja v Pridnjestrje. Ta regija ni pod popolnim nadzorom moldavske države in tudi Veleposlaništvo v Kijevu ima zelo omejene možnosti nuditi konzularno pomoč slovenskim državljanom, ki bi se znašli v težavah v tej regiji.

Vstop v Moldavijo

Slovenski državljani za vstop v Moldavijo vizuma ne potrebujejo za bivanje v Moldaviji za obdobje 90 dni v 180-dnevnem razdobju.

Vstop je ob izpolnjevanju vstopnih pogojev mogoč tudi z veljavno osebno izkaznico. Za več informacij kontaktirajte Veleposlaništvo Moldavije v Budimpešti.

Konzularna pomoč

Konzularna zaščita se zagotavlja nerezidenčno iz druge države. Slovenski državljani se lahko za nujno konzularno zaščito obrnejo na diplomatsko predstavništvo in konzulat katerekoli države članice Evropske unije.


Priporočamo, da upoštevate naslednje napotke pred potovanjem.

Informacije o morebitnih obveznih in priporočljivih cepljenjih so na voljo na spletni strani Zdravi na pot in nazaj.

Splošno opozorilo o nevarnosti terorizma.

Iskalnik