Skoči do osrednje vsebine

Vsebinska prenova strani še ni zaključena, zato so nekatere vsebine še nepopolne. Prosimo za razumevanje.

Varnost potovanj

Obstajajo določeni varnostni zadržki. Odsvetujemo vsa potovanja na jug države, sicer odsvetujemo vsa potovanja, ki niso nujna. Svetujemo dodatno previdnost in dodatno preverjanje in pridobitev podatkov iz drugih virov.

Varnostna situacija v državi ostaja nestabilna. Novih izbruhov nasilja ni mogoče izključiti. Obstaja povečana grožnja terorističnih napadov. Priporočamo večjo stopnjo previdnosti, samozaščitne varnostne ukrepe in izogibanje prostorom množičnega zbiranja ob upoštevanju navodil lokalnih varnostnih organov.

Vstop v Kirgizistan

Slovenski državljani za vstop v Kirgizistan vizuma ne potrebujejo.

Za vse podrobnejše informacije se obrnite na Veleposlaništvo Kirgiške republike na Dunaju.

Konzularna pomoč

Konzularna zaščita se zagotavlja nerezidenčno iz druge države. Slovenski državljani se lahko za nujno konzularno zaščito obrnejo na diplomatsko predstavništvo in konzulat katerekoli države članice Evropske unije.

Splošna opozorila

Mejo med Kirgizijo in Uzbekistanom ter Kirgizijo in Tadžikistanom lahko zaprejo brez predhodnega obvestila. Svetujemo, da vnaprej preverite pri pristojnih oblasteh, ali je dejansko mogoče prečkati mejo na določenem mejnem prehodu. Svetujemo prečkanje kirgiško-uzbekistanske meje le preko uradnih mejnih prehodov, saj so lahko na nekontroliranih delih meje položene mine.

Ministrstvo za zunanje zadeve Kirgizije je obvestilo, da je dne 4.11.2016 stopil v veljavo zakon, ki obvezuje vse tujce, da se v obdobju petih dni od vstopa v državo registrirajo pri pristojnem kirgiškem organu (t.j. Državna registracijska služba). Obveznost registracije velja tako za tujce, ki so vizumsko obvezni, kot tudi za tiste, ki niso.

V Kirgiziji delujejo različne turistične agencije, ki ponujajo različne vrste ekstremnih športnih aktivnosti (heli-skying, ekstremni alpinizem itd.). Ob tem bi želeli opozoriti, da v Kirgiziji v oddaljenih krajih ne obstajajo reševalne službe in nobena služba ne rešuje nikjer v Kirgiziji nad 4000 m nadmorske višine.

Posedovanje, trgovina z drogami in uporaba drog je prepovedana. Zagrožene kazni so zelo visoke, razmere v zaporih pa so zelo skromne.


Priporočamo, da upoštevate naslednje napotke pred potovanjem.

Informacije o morebitnih obveznih in priporočljivih cepljenjih so na voljo na spletni strani Zdravi na pot in nazaj.

Splošno opozorilo o nevarnosti terorizma.

Iskalnik