Skoči do osrednje vsebine

Kirgizistan

Koronavirus (SARS-CoV-2)

Aktualne informacije in navodila najdete na strani Koronavirus (SARS-CoV-2).

Se želite cepiti proti covid-19? Prijavite se!

Na pametne telefone si namestimo aplikacijo #OstaniZdrav, ki nam sporoči, ali smo bili v stiku z okuženo osebo.

Nosimo zaščitno masko, redno si umivajmo in razkužujmo roke, poskrbimo za pravilno higieno kašlja ter ohranimo medosebno razdaljo dveh metrov.

Obvestilo Ministrstva za zunanje zadeve

Zaradi še vedno prisotne možnosti okužbe z virusom COVID-19 slovenskim državljanom svetujemo, da pri načrtovanju poti v tujino spremljajo širjenje virusa in njegove prisotnosti na območju načrtovane poti ter preverijo pogoje vstopa v ciljno državo ter upoštevajo odločitve tamkajšnjih oblasti. Slovenskim državljanom, ki se vračajo v domovino, priporočamo upoštevanje priporočil Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ).

Pri vstopu državljanov tretjih držav v Slovenijo na zunanji schengenski meji še vedno veljajo omejitve nenujnih potovanj. Aktualne informacije o določanju nujnosti potovanj najdete na strani policije, o prehajanju meja, ukrepih na meji ob vstopu v Slovenijo in sezname držav pa na posebni strani Prehajanje meja.

Varnost potovanj

Obstajajo določeni varnostni zadržki. Odsvetujemo vsa potovanja na jug države, sicer odsvetujemo vsa potovanja, ki niso nujna. Svetujemo dodatno previdnost in dodatno preverjanje in pridobitev podatkov iz drugih virov.

Varnostna situacija v državi ostaja nestabilna. Novih izbruhov nasilja ni mogoče izključiti. Obstaja povečana grožnja terorističnih napadov. Priporočamo večjo stopnjo previdnosti, samozaščitne varnostne ukrepe in izogibanje prostorom množičnega zbiranja ob upoštevanju navodil lokalnih varnostnih organov.

Informacije o covid-19 lahko najdete na spletnih straneh Veleposlaništva Republike Slovenije v Moskvi.

Vstop v Kirgizistan

Slovenski državljani za vstop v Kirgizistan vizuma ne potrebujejo.

Za vse podrobnejše informacije se obrnite na Veleposlaništvo Kirgiške republike na Dunaju.

COVID-19: Veleposlaništvo Kirgizije je sporočilo, da tujci, ki zaradi objektivnih okoliščin povezanih s Koronavirusom COVID-19 ne morejo zapustiti ozemlja Krgizije do izteka veljavnosti vizuma ali do izteka časa, ko jim je bivanje omogočeno brez vizuma, lahko do 1. maja zapustijo Kirgizijo brez izdaje izstopnega vizuma ali registracije prebivališča.

Konzularna pomoč

Konzularna zaščita se zagotavlja nerezidenčno iz druge države. Slovenski državljani se lahko za nujno konzularno zaščito obrnejo na diplomatsko predstavništvo in konzulat katerekoli države članice Evropske unije.

Splošna opozorila

Mejo med Kirgizijo in Uzbekistanom ter Kirgizijo in Tadžikistanom lahko zaprejo brez predhodnega obvestila. Svetujemo, da vnaprej preverite pri pristojnih oblasteh, ali je dejansko mogoče prečkati mejo na določenem mejnem prehodu. Svetujemo prečkanje kirgiško-uzbekistanske meje le preko uradnih mejnih prehodov, saj so lahko na nekontroliranih delih meje položene mine.

Ministrstvo za zunanje zadeve Kirgizije je obvestilo, da je dne 4.11.2016 stopil v veljavo zakon, ki obvezuje vse tujce, da se v obdobju petih dni od vstopa v državo registrirajo pri pristojnem kirgiškem organu (t.j. Državna registracijska služba). Obveznost registracije velja tako za tujce, ki so vizumsko obvezni, kot tudi za tiste, ki niso.

V Kirgiziji delujejo različne turistične agencije, ki ponujajo različne vrste ekstremnih športnih aktivnosti (heli-skying, ekstremni alpinizem itd.). Ob tem bi želeli opozoriti, da v Kirgiziji v oddaljenih krajih ne obstajajo reševalne službe in nobena služba ne rešuje nikjer v Kirgiziji nad 4000 m nadmorske višine.

Posedovanje, trgovina z drogami in uporaba drog je prepovedana. Zagrožene kazni so zelo visoke, razmere v zaporih pa so zelo skromne.


Priporočamo, da upoštevate naslednje napotke pred potovanjem.

Informacije o morebitnih obveznih in priporočljivih cepljenjih so na voljo na spletni strani Zdravi na pot in nazaj.

Splošno opozorilo o nevarnosti terorizma.