Skoči do osrednje vsebine

Obvestilo Ministrstva za zunanje zadeve glede Koronavirus COVID-19

Slovenskim državljanom odsvetujemo vsa potovanja.
Posebna opozorila veljajo za ItalijoSrbijoŠpanijoIranJužno Korejo, ZDA in Kitajsko.

Vse slovenske državljane v tujini pozivamo, da izpolnijo obrazec za potnike.

Varnost potovanj

Obstajajo določeni varnostni zadržki za potovanja v posamezne dele države. Nekatera področja bi lahko bila nevarna, zato v te dele države odsvetujemo turistična in druga potovanja, ki niso nujna. Svetujemo dodatno previdnost ter dodatno preverjanje in pridobitev podatkov iz drugih virov.

MAREC 2020:

Zaradi zajezitve in obvladovanja epidemije COVID-19 velja prepoved vstopa za vse tujce, ki so se v zadnjih 14 dneh nahajali oz tranzitirali čez ozemlje celinske Kitajske. Z 8.3.2020 so se ti ukrepi razširili na Iran (province Teheran, Qom in Gilan), Italijo (Lombardija, Veneto, Emilia Romagna, Marche in Piedmont) in Južno Korejo (mesto Daegu in provinca Gyeongsangbuk-do). Potniki iz ostalih regij Irana, Italije in Južne Koreje morajo ob vstopu v Indonezijo predložiti veljavno zdravniško potrdilo (da je potnik sposoben potovati in nima dihalnih bolezni), ki mora biti v angleščini in izdano vsaj 7 dni pred odhodom. Z 20.3.2020 bo uveljavljena splošna prepoved za vse potnike, ki so se v zadnjih 14 dneh nahajali na območjih Kitajske, Irana, Italije, Vatikana, Južne Koreje, Španije, Francije, Nemčije, Švice in UK. Z 20.3.2020 Indonezija ukinja brezvizumsko obveznost in visa-on-arrival za kratkoročne obiske do 30 dni. Vsi tujci, ki bodo želeli vstopiti v Indonezijo, si bodo morali urediti vizo na indonezijskih diplomatsko-konzularnih predstavništvih v tujini, pri čemer morajo priložiti zdravniško potrdilo iz domače države.

Uradne informacije indonezijskih oblasti o potovalnih restrikcijah so na voljo na naslednji povezavi: https://www.imigrasi.go.id/

Več informacij lahko najdete na spletni strani veleposlaništva Republike Slovenije v Canberri.

Stopnja terorističnih napadov v državi je visoka. Do terorističnega napada lahko pride kjer koli in kadar koli. Posebno pozornost svetujemo v času velikonočnih in božičnih praznikov, praznika Njepi (balijskega novega leta, 21. marca) ter dneva neodvisnosti (17. avgusta).

Svetujemo pozornost pri potovanjih po provincah Aceh, Sulawesi (še posebej v mesta Palu, Poso in Tentena), provinco Maluku (še posebej v mesto Ambon) ter v provinco Papua. V slednji (v okolici Jayapure in v njej ter v mestu Wamena) obstaja nevarnost strelskih obračunov in nasilnih incidentov.

Zaradi rednega spreminjanja pravil svetujemo, da pred potovanjem v provinci Papua in Zahodna Papua, pri indonezijskem veleposlaništvu preverite, ali za vstop v provinci potrebujete posebno dovoljenje.

Vstop v Indonezijo

Slovenski državljani ne potrebujejo vizuma za turistična potovanja do 30 dni.

Bivanje se ne more podaljšati oz. ga spremeniti v druge oblike dovoljenj za prebivanje. Za bivanje, ki je daljše od 30 dni, je potrebno predhodno pridobiti ustrezen vizum oz. dovoljenje.

Svetujemo, da je potni list veljaven še vsaj 6 mesecev na dan izhoda iz države.

Konzularna pomoč

Konzularna zaščita se zagotavlja nerezidenčno iz druge države. Slovenski državljani se lahko za nujno konzularno zaščito obrnejo na diplomatsko predstavništvo in konzulat katerekoli države članice Evropske unije.

Splošna opozorila

Indonezija je del pacifiškega ognjenega obroča, ki je znan po številnih potresih in vulkanskih izbruhih. Odsvetujemo planinarjenje oz. trekking po delujočih vulkanih in v njihovi okolici ter v deževnem obdobju. Svetujemo redno spremljanje informacij krajevnih sredstev javnega obveščanja ter priporočil krajevnih oblasti

Državo pogosto prizadenejo poplave, še posebno v deževnem obdobju, ki traja od oktobra do marca. Zaradi poplav je običajno oviran promet. Večje količine dežja lahko sprožijo tudi zemeljske plazove.

Ob indonezijski obali so močni morski tokovi, zaradi katerih imajo lahko pomorščaki ali plavalci težave. To še posebej velja za obale ob Indijskem Oceanu, ki so priljubljeno letovišče deskarjev in jadralcev na deski.

Plovba v majhnih plovilih med otokih je lahko nevarna zaradi nenadnih neurij ter omejene navigacijske opreme. Odsvetujemo samostojno plutje ali plutje z nezadostnim številom posadke. Občasno poročajo o napadih na ladje v indonezijskih teritorialnih vodah.

Zaradi številnih nesreč svetujemo posebno pozornost pri potovanju s trajekti in ladjami.

Za vožnjo po Indoneziji potrebujete mednarodno vozniško dovoljenje. Disciplina na cesti je zelo slaba, poleg tega je na cestah ogromno vozil. Zaradi velikega števila prometnih nesreč, svetujemo najem osebnega voznika ali najem avtomobila z voznikom.

Svetujemo, da imate s seboj vedno osebni identifikacijski dokument.

Posedovanje, uporaba, trgovanje in izdelava drog so po indonezijski zakonodaji huda kazniva dejanja. Za uporabo ali posedovanje tudi majhnih količin droge kot je marihuana ali ecstasy je zagrožena zaporna kazen, daljša od štirih let. Preprodajalci in uporabniki trdih drog, kot je kokain ali heroin, so lahko obsojeni na smrtno kazen. Policija pogosto izvaja preglede v priljubljenih turističnih letoviščih in lahko zahteva preiskavo urina ali krvi, v kolikor pri osebi obstaja sum uživanja drog.

Igre na srečo so v Indoneziji prepovedane.

Svetujemo spoštovanje krajevnih kulturnih in verskih običajev ter zakonodaje. Ob tem želimo popotnike opomniti, da v Banda Acehu, na otoku Sumatra, velja šeriatsko pravo, prav tako deluje moralna policija.

Po poročilih prihaja v Indoneziji do zastrupitev z metanolom, ki se včasih končajo tudi s smrtjo. Do zastrupitve z metanolom pride pri uživanju alkoholnih pijač, ki jih proizvajajo lokalne kriminalne skupine in so na prodaj v barih, trgovinah ter hotelih v priljubljenih turističnih krajih kot so Bali, Lombok in Sumatra. Svetujemo izredno pozornost pri nakupu alkoholne pijače, saj so ponaredki zelo dobri (steklenice ponarejenih alkoholnih pijač so lahko videti povsem pristne). Prav tako prihaja do zastrupitev z metanolom pri uživanju lokalnega riževega ali palminega žganja (arak).

Svetujemo, da budno spremljate pripravo vašega koktajla in da ne puščate svojega kozarca pijače brez nadzora, saj se v klubih in nočnih lokalih dogaja, da v pijače stresejo droge.

Mnoge živali (psi, mačke, opice ipd.) na Baliju so okužene s steklino. Okužba s steklino se lahko konča s smrtjo. Odsvetujemo stike z živalmi.


Priporočamo, da upoštevate naslednje napotke pred potovanjem.

Informacije o morebitnih obveznih in priporočljivih cepljenjih so na voljo na spletni strani Zdravi na pot in nazaj.

Splošno opozorilo o nevarnosti terorizma.

Iskalnik