Skoči do osrednje vsebine

Obvestilo Ministrstva za zunanje zadeve glede Koronavirus COVID-19

Slovenskim državljanom odsvetujemo vsa potovanja.
Posebna opozorila veljajo za ItalijoSrbijoŠpanijoIranJužno Korejo, ZDA in Kitajsko.

Vse slovenske državljane v tujini pozivamo, da izpolnijo obrazec za potnike.

Varnost potovanj

MAREC 2020:

Zaradi zajezitve in obvladovanja epidemije COVID-19 od 23. 3. 2020 velja odlok o prepovedi potovanja izven kraja bivanja. Izjeme (potrebno je potrdilo pristojnega organa) veljajo za nujno oskrbo, dnevne migrante v točno določenih poklicih, medije, nujno medicinsko pomoč, skrb za družino in nakup nujnih potrebščin, pot na delovno mesto (če je nujno potrebno in se ne more opravljati od doma), nujne službe.

18.3. ob polnoči je Hrvaška zaprla svoje meje za potniški promet.

Ukrep bo veljal 30 dni.

Ukrep ne velja za:
- zdravstvene delavce, raziskovalce v zdravstvu, strokovnjake za skrb za starejše, osebe, ki potrebujejo nujno medicinsko pomoč;
- čezmejne delavce;
- prevoznike blaga in drugo prometno osebje v okviru njihove dejavnosti;
- diplomate, policijske uslužbence pri opravljanju njihovega poklica, osebje civilne zaščite, osebje mednarodnih organizacij, mednarodno vojaško osebje pri opravljanju njihovega dela;
- potnike v tranzitu. Tranzit do matičnih držav se omogoči državljanom članic Evropske unije oziroma članic Schengenskega prostora ter držav pridruženih Schengenskem prostoru kot tudi članom njihov družin na Hrvaškem; državljanom tretjih držav z dolgoročnim bivanjem na tem prostoru.
- prav tako bodo na Hrvaško, ob veljavnih ukrepih 14-dnevne izolacije, spustili hrvaške državljane, ki so bili v tujini.

19. marca so na Hrvaškem pričeli veljati tudi strogi ukrepi z namenom zagotavljanja socialnega distanciranja. Za 30 dni so odpovedane vse javne prireditve, zaprta nakupovalna središča, gostinski lokali, odpovedane so vse ostale storitve, ki niso nujno potrebne. Več o ukrepih najdete tukaj.

Državljanom EU bodo omogočili vrnitev domov. Osebe bodo na Hrvaško lahko vstopile ob potrdilu notranjega ministra in Hrvaškega zavoda za javno zdravstvo.

17.3.2020 - Ob polnoči začasno prenehajo obratovati mejni prehodi za obmejni promet na meji s Hrvaško

Zaradi zajezitve COVID19 je začasno prenehalo obratovati 27 maloobmejnih prehodov s Hrvaško. Vsi potniki naj za nujna potovanja uporabijo mejne prehode za mednarodni promet s Hrvaško. Odprti ostajajo naslednji mejni prehodi za mednarodni promet.

16. marec 2020 – Prehajanje slovensko-hrvaške meje

Obveščamo, da je Hrvaška za vse, ki v Hrvaško vstopajo iz Slovenije, in sicer iz območja Bele krajine in Dolenjske, v veljavi strog ukrep nadzora, t.j. obvezna samoizolacija za obdobje 14 dni po vstopu v Hrvaško. Za vstop v Slovenijo iz Hrvaške trenutno ni omejitev.

Več informacij lahko najdete na spletni strani veleposlaništva Republike Slovenije v Zagrebu.

Vstop na Hrvaško

Slovenski državljani za vstop na Hrvaško vizuma ne potrebujejo.

Slovenski državljani lahko z osebno izkaznico vstopajo v Republiko Hrvaško in tam, na podlagi tega dokumenta, bivajo do treh mesecev.

Konzularna pomoč

Slovenski državljani se za konzularno pomoč lahko obrnejo na veleposlaništvo ali konzulat Republike Slovenije. Kaj lahko in česa ne morejo za vas storiti različne vrste slovenskih predstavništev, si preberite v rubriki Pomoč slovenskih predstavništev v tujini.


Priporočamo, da upoštevate naslednje napotke pred potovanjem.

Informacije o morebitnih obveznih in priporočljivih cepljenjih so na voljo na spletni strani Zdravi na pot in nazaj.

Splošno opozorilo o nevarnosti terorizma.

Iskalnik