Skoči do osrednje vsebine

Koronavirus (SARS-CoV-2)

Aktualne informacije in navodila najdete na strani Koronavirus (SARS-CoV-2).

Na pametne telefone si namestimo aplikacijo #OstaniZdrav, ki nam sporoči, ali smo bili v stiku z okuženo osebo.

Nosimo zaščitno masko, redno si umivajmo in razkužujmo roke, poskrbimo za pravilno higieno kašlja ter ohranimo medosebno razdaljo dveh metrov.

Obvestilo Ministrstva za zunanje zadeve

Zaradi še vedno prisotne možnosti okužbe z virusom COVID-19 slovenskim državljanom svetujemo, da pri načrtovanju poti v tujino spremljajo širjenje virusa in njegove prisotnosti na območju načrtovane poti ter preverijo pogoje vstopa v ciljno državo ter upoštevajo odločitve tamkajšnjih oblasti. Slovenskim državljanom, ki se vračajo v domovino, priporočamo upoštevanje priporočil Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ).

Pri vstopu državljanov tretjih držav v Slovenijo na zunanji schengenski meji še vedno veljajo omejitve nenujnih potovanj. Aktualne informacije o določanju nujnosti potovanj najdete na strani policije, o prehajanju meja, ukrepih na meji ob vstopu v Slovenijo in sezname držav pa na posebni strani Prehajanje meja.

Varnost potovanj

Obstajajo določeni varnostni zadržki za potovanja v posamezne dele države. Nekatera področja bi lahko bila nevarna, zato v te predele države odsvetujemo vsa potovanja, ki niso nujna. Svetujemo dodatno previdnost ter dodatno preverjanje in pridobitev podatkov iz drugih virov.

Leta 2016 so v regijah Oromo in Amara ter v prestolnici Addis Abebi potekali protesti širših razsežnosti, ki so zahtevali življenja več sto ljudi. Popotnikom svetujemo, da se izogibajo morebitnim demonstracijam, zborovanjem ali večjim množicam.

Iz varnostnih razlogov odsvetujemo vsa potovanja:

  • v pasu 10 km ob meji z Eritrejo, razen glavne ceste skozi Axum in Adigrat ter turistične kraje blizu ceste (npr. Debre Damo in Yeha);
  • po stranskih cestah ter v krajih izven večjih mest v 10 km pasu ob meji s Sudanom in Kenijo;
  • v pasu 10 km ob meji z Južnim Sudanom
  • v področja Nogob (nekdanji Fik), Jarar (nekdanji Degehabur), Shabelle (nekdanji Gode), Korahe in Dollo (nekdanji Warder) v regiji Somali;
  • znotraj 100 km obmejnega pasu ob meji s Somalijo in Kenijo na področju Afder in Liben;
  • v puščavskem področju Danakil: severno od cest Mille-Djibouti in Mille-Chifra ter vzhodno od mest Bere-Ale, Shehet, Didigsala in Chifra;
  • v štiri okrožja Akobo, Wantawo, Jikawo in Lare (področje Nuer) in okrožje Jore (področje Agnuak) v regiji Gambella.

Odsvetujemo prečkanje meje s Somalijo po cesti.

Iz varnostnih razlogov odsvetujemo vsa potovanja, ki niso nujna v mesto Jijiga, regijo Amara ter v tri okrožja na področju Agnuak (regija Gambella), ki mejijo na Južni Sudan (Dima, Goge in Etang) ter v rezervat Gambella Wildlife Reserve.

MAREC 2020:

V Etiopiji so 23.3.2020 zaprli meje, prav tako pa so v veljavi ukrepi omejevanje zbiranja, omejitve potovanja z javnim prometom, spodbujanjem dela od doma, rednimi higienskimi ukrepi itd.

Več informacij lahko najdete na spletni strani veleposlaništva Republike Slovenije v Bruslju.

Vstop v Etiopijo

Slovenski državljani potrebujejo vizum za vstop v Etiopijo.

Potni list mora biti veljaven najmanj šest mesecev na dan vstopa v državo.

Slovenski državljani lahko za vizum zaprosijo na:

Veleposlaništvu Etiopije v Rimu
Via A. Vesalio 16
Rim 00161
T: +39 06 441 616 325
E: info@ethiopianembassy.it

Konzularna pomoč

Slovenski državljani se lahko za nujno konzularno zaščito obrnejo na diplomatsko predstavništvo in konzulat katerekoli države članice Evropske unije. Kontakti so dosegljivi na spletni strani Evropske komisije.

Splošna opozorila

Stopnja kriminala je na splošno nizka. Običajne so priložnostne tatvine v Adis Abebi. Svetujemo posebno pozornost, če se znajdete v večji množici. Še posebno je potrebno paziti na dragocenosti, fotoaparate in kamere. Ob državnih in verskih praznikih so večje množice v mestih pogoste.

Meja med Etiopijo in Eritrejo ostaja zaprta. Na meji prihaja do napetosti in incidentov.

Posedovanje slonovine je strogo prepovedano. Kazni za posedovanje slonovine so izredno visoke.

Za posedovanje in uporabo drog so zagrožene visoke kazni.

Malarija se pojavlja na nadmorski višini do 2000 metrov. Bilharzia je prisotna v večini jezer v Etiopiji.

Odsvetujemo samostojno vožnjo vozil v Etiopiji, saj je v državi največ prometnih nesreč s smrtnim izidom na svetu (114 mrtvih na 10.000 vozil). Več razlogov je za tako številne nesreče s smrtnim izidom: povečanje števila avtomobilov, tehnično pomanjkljiv avtomobilski park, dela na cesti, v ruralnih predelih ni nujne medicinske pomoči na razpolago, varnostni pas ni obvezno imeti pripet, način vožnje in pešci, ki se sprehajajo ob cestiščih. V deževnem obdobju, ki traja od junija do septembra, so nekatere ceste neprevozne.

Za izvoz etiopskih starin je potrebno predhodno pridobiti izvozno dovoljenje. Večina turističnih trgovin lahko ponudi pomoč pri pridobitvi izvoznega dovoljenja. Brez tega vam lahko cariniki ob odhodu iz države zasežejo blago.

Ob vstopu v državo ali izstopu iz nje je dovoljeno imeti največ 200 birr (etiopijska valuta). Ob vstopu v državo je potrebno prijaviti vse zneske višje od 3000 USD. Podrobnejše informacije so na voljo na spletni strani http://www.erca.gov.et/.


Priporočamo, da upoštevate naslednje napotke pred potovanjem.

Informacije o morebitnih obveznih in priporočljivih cepljenjih so na voljo na spletni strani Zdravi na pot in nazaj.

Splošno opozorilo o nevarnosti terorizma.

Iskalnik