Skoči do osrednje vsebine

Etiopija

Obvestilo Ministrstva za zunanje in evropske zadeve

Državljanom svetujemo, da pri načrtovanju poti v tujino preverite veljavnost svojih dokumentov, spremljate razmere na območju načrtovane poti, poskrbite za ustrezno potovalno zdravstveno zavarovanje, preverite pogoje vstopa v ciljno in tranzitne države ter upoštevate navodila tamkajšnjih oblasti. Izpolnite lahko tudi spletni obrazec o vašem potovanju v tujino.

Varnost potovanj

 • Stopnja tveganja

  Visoka stopnja previdnosti: Premislite o nujnosti potovanja. Odsvetujemo potovanja iz turističnih in drugih razlogov, ki niso nujni. Če se odločite za potovanje svetujemo visoko stopnjo previdnosti.

 • Barvna lestvica
 • Zadnje aktualno obvestilo

  Zaradi spopadov med etiopsko vojsko in skupinami oboroženih milic v večjem delu regije Amhara prihaja do občasnega nasilja. Etiopska vlada je 4. 8. 2023 v regiji Amhara razglasila izredne razmere, ki so še vedno v veljavi. Začasno je uvedena policijska ura in zapora cest na prizadetih območjih, omejena je uporaba interneta. Razmere so nepredvidljive in se lahko hitro poslabšajo. Občasno prihaja do posameznih napadov tudi v turističnih mestih in zapor cest zunaj mestnih središč.

Varnost in kriminal

 • Priporočamo, da se izognete naslednjim območjem

  Celotni regiji Amhara (vključno z mesti Lalibela, Gondar, Bahir Dar in gorovjem Simien), regijam Benishangul-Gumuz, Gambela, Somali (vključno z mestom Jijiga), Tigray in 20km obmejnemu pasu z Eritrejo v regiji Afar. V regiji Oromia priporočamo, da se izognete zahodnemu delu regije ter obmejnemu pasu s Kenijo v širini 10km.

  Obmejnim območjem s Sudanom, Južnim Sudanom in Kenijo, obmejnemu območju z Eritrejo in Somalijo.

  Nepotrebnim potovanjem v vsa druga območja Etiopije z izjemo glavnega mesta Adis Abebe.

  Zunaj glavnega mesta Adis Abebe ima pristojno slovensko veleposlaništvo zelo omejene možnosti nudenja konzularne pomoči.

  Svetujemo, da pred potovanjem izpolnite spletni obrazec Ministrstva za zunanje in evropske zadeve s podatki o potovanju v tujino.

 • Politična situacija

  V regiji Amhara se od aprila 2023 stopnjujejo spopadi med federalnimi in regionalnimi silami. 4. avgusta 2023 je vlada v regiji razglasila izredne razmere, ki so še vedno v veljavi.

  V regiji Oromia se nadaljujejo nemiri ter spopadi med oboroženimi regionalnimi skupinami, posebnimi vladnimi silami ter amharskimi milicami. V regiji se povečuje število ugrabitev z zahtevo po plačilu odkupnine.

  V regijah Afar in Benishangul-Gumuz ter na meji z regijo Somali prihaja do rednih državljanskih nemirov, medetničnih spopadov, ugrabitev ter oboroženih spopadov med paravojaškimi skupinami in federalnimi silami.

  Za informacije o varnostnih razmerah redno preverjajte lokalne medije in sledite navodilom lokalnih varnostnih sil.

  Kljub končanju vojne na severu Etiopije in podpisu mirovnega sporazuma novembra 2022 so medetnični spopadi in nemiri, vključujoč oborožene skupine, razširjeni v velikem delu Etiopije.

  Protesti in državljanski nemiri so pogosti po vsej državi in se lahko hitro spremenijo v nasilne spopade med različnimi političnimi in etničnimi skupinami. V času protestov so mogoče blokade interneta ter drugih komunikacijskih kanalov.

  Razmere v regiji Tigray ostajajo krhke in nestabilne. Proces razoroževanja in umik nevladnih oboroženih skupin (etničnih milic ter eritrejske vojske) še nista končana. Obstaja možnost posamičnih oboroženih incidentov med federalnimi silami in uporniki ter državljanskih nemirov zaradi vodenja sodnih primerov zoper voditelje tigrajskih upornikov.

 • Kriminal

  Varnostna situacija v Adis Abebi in drugod po državi se poslabšuje. Predvsem se povečuje število kriminalnih dejanj, še posebej do tujcev, krepijo se državljanski nemiri ter politično in medetnično nasilje.

  Ključna nevarnost v Adis Abebi sta mali kriminal in ulični ropi, še posebej so na udaru tujci. Pogoste so kraje žeparjev, v porastu so nasilni napadi, hoja po mestu ponoči je skrajno odsvetovana. Nevarnost predstavljajo predeli, kjer se zadržuje veliko število ljudi.

  Organiziran kriminal se pojavlja v obliki banditizma (še posebej na cestnih povezavah Dondor-Sudan, na jugu Oromie in v regiji Somali), kraje živine, ropov (tarče so avtomobilski potniki, tudi tujci) in tihotapljenja ljudi. Potovanje z avtomobilom po državi (tj. izven glavnega mesta) zato predstavlja resno varnostno tveganje in je odsvetovano.

 • Terorizem

  Tveganje terorističnega napada v Etiopiji je na splošno zmerno. Etiopska vlada opozarja na delovanje somalijske teroristične organizacije Al-Shabaab v Etiopiji (predvsem na jugu države). Domače teroristične skupine koncentrirajo svoje aktivnosti na jugu in vzhodu Etiopije, njihove aktivnosti pa so večinoma usmerjene proti vladi. Posebna pozornost je potrebna na komercialnih in javnih mestih, kjer se zadržuje veliko število ljudi.

Zdravje

 • Bolezenska tveganja

  Etiopija je razvrščena med endemične države z virusom hepatitisa, malarije in zike, v državi se pojavlja tudi otroška paraliza. Zaradi splošnega slabšanja življenjskih razmer se v državi v zadnjih mesecih eksponentno povečuje število primerov kolere in ošpic. Zahodni del države, vključno z Adis Abebo, se nahaja znotraj t.i. afriškega pasu meningitisa, kjer je velika pojavnost te bolezni.

  Malarija se pojavlja povsod po državi na nadmorski višini pod 2000m. Parazitsko obolenje bilharzija je prisotno v večini etiopskih jezer. Pogoste so bolezni, ki se prenašajo z vodo, zato je priporočljivo pitje izključno ustekleničene vode.

  Zdravstvena oskrba je neustrezna, razen v zasebnih bolnišnicah v Adis Abebi, ki omogočajo primeren standard oskrbe manjših zdravstvenih težav. Reševalne službe so nezanesljive, v lekarnah občasno primanjkuje določenih zdravil. Svetujemo, da si priskrbite ustrezno potovalno zavarovanje, ki vključuje kritje mednarodne zdravstvene evakuacije in bivanje v bolnišnici.

Splošno

 • Lokalni zakoni

  Etiopija je versko raznolika in v splošnem strpna država. Priporočljivo spoštovanje lokalnih tradicij, navad in vere.

  V Etiopiji je za resna kazniva dejanja predvidena smrtna kazen. Kazni za posedovanje, uporabo ali trgovino s prepovedanimi drogami so stroge, vključno z dolgimi zapornimi in visokimi denarnimi kaznimi. Homoseksualnost je nezakonita in za obtožene predvideva do 15 let zaporne kazni. Izkazovanje homoseksualnosti v javnosti lahko privede do nadlegovanja in fizičnih groženj. Etiopske oblasti so napovedale okrepljen pregon LGBTQI aktivnosti ter vzpostavile telefonsko številko za ovajanje le-teh.

  Prepovedano je fotografirati vojaške in industrijske objekte, policijsko in vojaško osebje ter vladne stavbe.

  V večjih mestih je na cestah veliko uličnih prodajalcev in beračev. Prepovedano je ustavljanje v prometu zaradi kupovanja dobrin ali dajanja denarja.

  V Etiopiji sta v uporabi julijanski koledar (leto 2023 je po julijanskem koledarju 2015-2016) in etiopski čas, po katerem je dan razdeljen na dva dela po 12 ur. Dan se prične ob 6. uri in takrat je v Etiopiji po slovenskem času ura 00.00, ob 18.00 po slovenskem času pa 12.00 po etiopskem času.

 • Vožnja in najem avtomobila

  V Etiopiji so pogoste prometne nesreče, predvsem zaradi neustreznih vozil, slabe prometne infrastrukture ter nevarnega obnašanja voznikov in pešcev. Razen glavnih prometnic so ceste na splošno neasfaltirane, brez signalizacije in slabo osvetljene. Nevarnost predstavljajo tudi oboroženi ropi, kraje avtomobilov in mine, zlasti na obmejnih območjih.

  Izogibajte se nenujnim potovanjem po državi, zlasti ponoči. Kazni za povzročitev prometne nesreče so visoke. Priporočljiv je najem vozila z lokalnim voznikom.

 • Denar

  Valuta: etiopski birr

  Vstop ali izstop iz Etiopije z več kot 3.000 birr je nezakonit. Tujci morajo ob vstopu v državo vse zneske v vrednosti nad 10.000 USD (tudi v drugih tujih valutah) obvezno prijaviti carini.

 • Naravne nesreče in podnebje

  Glavna deževna obdobja traja od junija do septembra, manjša pa od februarja do aprila. V tem času so lahko zaradi poplav neprevozne nekatere ceste in mostovi.

  Etiopija leži na območju z zmernim potresnim tveganjem. Zaradi slabe kakovosti gradnje, zlasti v velikih mestih, lahko tudi manjši potresi povzročijo precejšnjo škodo.

Vstop v Etiopijo

Slovenski državljani potrebujejo vizum za vstop v Etiopijo. Zanj lahko zaprosijo na Veleposlaništvu Etiopije v Rimu. Potni list mora biti veljaven najmanj šest mesecev na dan vstopa v državo.

Pred potovanjem se glede morebitnih drugih vstopnih pogojev pozanimajte pri vseh tranzitnih in ciljni državi.

Konzularna pomoč

Slovenski državljani se za konzularno pomoč lahko obrnejo na veleposlaništvo ali konzulat Republike Slovenije. Kaj lahko in česa ne morejo za vas storiti različne vrste slovenskih predstavništev, si preberite v rubriki Pomoč slovenskih predstavništev v tujini.