Skoči do osrednje vsebine

Etiopija

Obvestilo Ministrstva za zunanje in evropske zadeve

Zaradi še vedno prisotne možnosti okužbe z virusom COVID-19 slovenskim državljanom svetujemo, da pri načrtovanju poti v tujino spremljajo širjenje virusa in njegove prisotnosti na območju načrtovane poti ter preverijo pogoje vstopa v ciljno državo ter upoštevajo odločitve tamkajšnjih oblasti. Slovenskim državljanom, ki se vračajo v domovino, priporočamo upoštevanje priporočil Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ).

Varnost potovanj

Svetujemo, da državo čim prej zapustite.

Vstop v Etiopijo

Slovenski državljani potrebujejo vizum za vstop v Etiopijo.

Potni list mora biti veljaven najmanj šest mesecev na dan vstopa v državo.

Slovenski državljani lahko za vizum zaprosijo na Veleposlaništvu Etiopije v Rimu.

Konzularna pomoč

Slovenski državljani se lahko za nujno konzularno zaščito obrnejo na diplomatsko predstavništvo in konzulat katerekoli države članice Evropske unije. Kontakti so dosegljivi na spletni strani Evropske komisije.

Splošna opozorila

Stopnja kriminala je na splošno nizka. Običajne so priložnostne tatvine v Adis Abebi. Svetujemo posebno pozornost, če se znajdete v večji množici. Še posebno je potrebno paziti na dragocenosti, fotoaparate in kamere. Ob državnih in verskih praznikih so večje množice v mestih pogoste.

Meja med Etiopijo in Eritrejo ostaja zaprta. Na meji prihaja do napetosti in incidentov.

Posedovanje slonovine je strogo prepovedano. Kazni za posedovanje slonovine so izredno visoke.

Za posedovanje in uporabo drog so zagrožene visoke kazni.

Malarija se pojavlja na nadmorski višini do 2000 metrov. Bilharzia je prisotna v večini jezer v Etiopiji.

Odsvetujemo samostojno vožnjo vozil v Etiopiji, saj je v državi največ prometnih nesreč s smrtnim izidom na svetu (114 mrtvih na 10.000 vozil). Več razlogov je za tako številne nesreče s smrtnim izidom: povečanje števila avtomobilov, tehnično pomanjkljiv avtomobilski park, dela na cesti, v ruralnih predelih ni nujne medicinske pomoči na razpolago, varnostni pas ni obvezno imeti pripet, način vožnje in pešci, ki se sprehajajo ob cestiščih. V deževnem obdobju, ki traja od junija do septembra, so nekatere ceste neprevozne.

Za izvoz etiopskih starin je potrebno predhodno pridobiti izvozno dovoljenje. Večina turističnih trgovin lahko ponudi pomoč pri pridobitvi izvoznega dovoljenja. Brez tega vam lahko cariniki ob odhodu iz države zasežejo blago.

Ob vstopu v državo ali izstopu iz nje je dovoljeno imeti največ 200 birr (etiopijska valuta). Ob vstopu v državo je potrebno prijaviti vse zneske višje od 3000 USD.


Priporočamo, da upoštevate naslednje napotke pred potovanjem.

Informacije o morebitnih obveznih in priporočljivih cepljenjih so na voljo na spletni strani Zdravi na pot in nazaj.

Splošno opozorilo o nevarnosti terorizma.