Skoči do osrednje vsebine

Obvestilo Ministrstva za zunanje zadeve

Slovenskim državljanom zaradi epidemije COVID-19 odsvetujemo vsa potovanja.
Vse slovenske državljane v tujini pozivamo, da izpolnijo obrazec za potnike.

Seznam držav za prehajanje meje v Republiko Slovenijo.

Varnost potovanj

Do sedaj sprejeti ukrepi za preprečevanje širjenja epidemije COVID-19 so:

Od 31.03.2020 ob 00 začne veljati nov odlok češke vlade, v katerem so združeni že prej sprejeti ukrepi v zvezi z vstopom in izstopom iz države z nekaterimi novostmi.

Obvezna je 14- dnevna karantena za vse, ki se vračajo na Češko iz katerekoli države (velja tudi za tujce, ki imajo dovoljenje za prebivanje več kot 90 dni.

Od 6. aprila bodo morali tujci, ki bi se želeli vrniti na Češko, na meji predložiti dokument o dovoljenju za prebivanje na Češkem ( ne bo zadostoval dokument o češkem zdravstvenem zavarovanju ali podobno).

Povratek na Češko ne bo več dovoljen državljanom EU in drugim tujcem, ki so državo zapustili 16.3. ali kasneje.

Češka vlada je 12.3.2020 ob 14.00 uri s takojšnjo veljavnostjo uvedla izredne razmere.

Od 18.3.2020 je v javnosti obvezna nošnja zaščitnih mask. Od 14.3.2020 morajo biti zaprte vse restavracije, menze, bari in druga mesta kjer se servira hrana in pijača, casinoji, frizerski saloni, tržnice, itd. Prav tako morajo biti od 14.3.2020 zaprte vse trgovine in prodajalne, odprte ostajajo le tiste najnujnejše (trgovine s prehrano, lekarne, bencinske črpalke, banke, pošte, trgovine s hrano za domače živali, trafike, itd.). V trgovine s prehrano lahko ob določenih urah vstopajo samo osebe starejše od 65 let.

Češka vlada je 15.3.2020 sprejela uredbo s katero je OMEJENO PROSTO GIBANJE OSEB NA OZEMLJU CELE DRŽAVE. Ukrep predvideva nekatere izjeme, kot so poti na/z dela, nakupi osnovnih živil, obiski zdravstvenih in socialnih ustanov, neodložljivi obiski sorodnikov, opravljanje nalog po uradni dolžnosti (policija, redarstvo, vojska...) ali izvajanje osnovnih nujnih dejavnosti (zdravstvena oskrba, javni prevoz...).

Od 14.3.2020 je ponovno uvedena mejna kontrola na meji z Nemčijo in Avstrijo, mejo je možno prestopati samo na 7 mednarodnih prehodih z Nemčijo in 4 z Avstrijo. Patrulje izvajajo poostrene preglede, potnikom je lahko izmerjena telesna temperatura. V primeru izkazanih simptomov oz. suma na okužbo so potniki dolžni dovoliti odvzem brisov na sami lokaciji mejnega prehoda in tam počakati na izvide ter se ravnati po navodilih pristojnih. Podoben režim se je s 16.3. razširil tudi na mejo s Poljsko in Slovaško po tem, ko sta ti dve državi na meji uvedli svoje ukrepe.

Op. 1: predvsem na (najbolj frekventnih) mejnih prehodih s Poljsko in Slovaško se tvorijo dolge kolone tovornih vozil, priporočamo sprotno spremljanje stanja.

Za čas trajanja izrednih razmer veljajo PREPOVEDI IN OMEJITVE ZA POTOVANJA V TUJINO IN ZA VSTOPE IZ TUJINE V ČEŠKO REPUBLIKO. UKREP VELJA OD 16.3.2020 ZA DRŽAVLJANE VSEH DRŽAV. Ukrepi se deloma razlikujejo glede na to ali gre za državljane Češke ali tujce.

Od 14.3.2020 velja PREPOVED REDNIH AVTOBUSNIH LINIJ, VLAKOVNIH IN LADIJSKIH LINIJ PREKO MEJA ČEŠKE REPUBLIKE. V mednarodnem letalskem prometu se bo od čeških letališč uporabljalo samo še letališče Vaclava Havla v Pragi. Tujci (turisti, študentje) se lahko od 14.3.2020 vrnejo domov le z osebnim vozilom (z do 9 sedeži), izrednimi avtobusnimi prevozi ali letalskimi prevozi. Češki državljani in tuji državljani s stalnim ali začasnim prebivališčem na Češkem se lahko vrnejo na Češko z izrednimi avtobusnimi prevozi, osebnimi vozili ali letalskimi prevozi. Češki prevozniki lahko na Češko vrnejo prazne avtobuse ali vlake, prav tako lahko tuji prevozniki s Češke odpeljejo prazne avtobuse oz. vlake, zgolj s posadko. Do preklica je suspendirana prepoved vožnje za vozila nad 7,5 tone ob nedeljah.

Vsi državljani Češke in tujci s stalnim ali začasnim prebivališčem, ki se vračajo iz rizičnih držav so dolžni ostati doma in stopiti v stik s svojimi osebnimi zdravniki. Vsem, ki so se od 13.3.2020 od 12.00 ure domov vrnili iz rizičnih držav bo odrejena obvezna 14 dnevna karantena. Vsem, ki se bodo domov vrnili iz varnih držav, bo karantena odrejena v primeru ugotovljenih simptomov.

 Od 14.3. dalje se ne bodo več sprejemale vloge za vizume in bivalna dovoljenja. Že začeti postopki za kratkoročne vizume se bodo ustavili, že začeti postopki za dolgoročne vizume ali bivalna dovoljenja pa prekinili za čas izrednega stanja. Vsi tujci, ki so se v času razglasitve izrednega stanja legalno nahajali na ozemlju Češke, lahko tu ostanejo do ukinitve izrednega stanja. V zvezi s tem je vzpostavljen hotline (+420 974 815 394, +420 974 815 395, +420 974 815 396 ali e-mail: pobyty(at)mvcr.cz).

Od 13.3.2020 velja prepoved vseh javnih prireditev z več kot 30 udeleženci Za javnost je prav tako prepovedan vstop v športne objekte.

Visoka denarna kazen (do 120.000 EUR) je zagrožena za kakršnokoli kršitev vseh ukrepov, ki so v veljavi.

Več informacij lahko najdete na spletni strani veleposlaništva Republike Slovenije v Pragi.

Vstop na Češko

Slovenski državljani za vstop na Češko vizuma ne potrebujejo.

Slovenski državljani lahko v vse države članice EU vstopajo z veljavno osebno izkaznico.

Konzularna pomoč

Slovenski državljani se za konzularno pomoč lahko obrnejo na veleposlaništvo ali konzulat Republike Slovenije. Kaj lahko in česa ne morejo za vas storiti različne vrste slovenskih predstavništev, si preberite v rubriki Pomoč slovenskih predstavništev v tujini.

Splošna opozorila

Slovenske državljane obveščamo, da se na češko-avstrijski meji izvaja občasna kontrola osebnih dokumentov pri prestopu meje.

V Češki republiki se cestnine plačuje po sistemu nakupa nalepke ("dálniční známka) z veljavnostjo 15 dni, dva meseca ali enega leta. Nalepko je možno kupiti na mejnih prehodih, bencinskih črpalkah in poštah.


Priporočamo, da upoštevate naslednje napotke pred potovanjem.

Informacije o morebitnih obveznih in priporočljivih cepljenjih so na voljo na spletni strani Zdravi na pot in nazaj.

Splošno opozorilo o nevarnosti terorizma.

Iskalnik